Tak začíname na novo :
TEST***NÁSTRELENIE PUŠKOHĽADU***TEST č. 1 Nie kvôli tým, čo radi podpichujú, ale kvôli ostatným, čo uvažujú o kúpe tohto puškohľadu, som sa na základe včerajších invektív rozhodol dnes isť pod les a vykonať provizórny test. Som si dopredu vedomý, že tým poskytnem priestor na ďalšie spochybňovanie optiky, no sme povinný uvádzať veci pravdivo, tak ako boli, alebo prebehli. Počasie bolo slnečné, terč som mal oproti slnku, čo mi trochu sťažovalo mierenie, povrch snehu bol škrupinový. Zbraň – Brno ZKK-601, W308, puškohľad - HAWKE Nite-Eye Digi-IR 2,5-10x50 SF, montáž – robená na jedno upnutie v Bardejovských strojárniach. Terč som odniesol na cca 165 krokov, možno 155-160 m, s metrom som to nemeral. Strelivo – RWS EVO 11,9 g, S&B 11,7 g SP poloplašť, aj 11,7 g celoplašť, aj 9,7 g celoplašť, ďalej iba SB. Kritiku na použité strelivo neprijímam, bolo to len moje rozhodnutie a išlo to samo od seba – staré zásoby. Sadol som za volant auta a snažil som za zacieliť a už som vedel, že je zlé, nenašiel som požadovaný proti zápor na stabilné zamierenie. Strela č. 1 a 2 SB 11,7 g SP, trochu ma to rozladilo, položil som pušku na vrch auta a s obtiažov som točil s krížom od terča k zásahom. Po rane č. 3, tá istá strela, som znovu prestavoval kríž. Potom dvojstrel, č. 5 a 6, tá istá strela SB 11,7 g SP. Tak som znovu točil s krížom a v krabičke som mal len jeden náboj SB 9,7 g celoplašť, tak som ho použil, rána č. 6. Nepáčilo sa mi to samému, tak si hovorím, musíš použiť to s čím pravé poľuješ a dal som RWS 11,7 g EVO, rána č. 7. No hovorím si, to už nie je tak zlé, tak som rovnakou strelou č. 8 opakoval streľbu. Znovu som potiahol kríž do pravá, tú musím súhlasiť s jarodt, že bez stojanu je klikanie k ničomu, neviete o koľko ste to vlastné posunuli a niekedy, ani ktorým smerom. Pochopiteľne, medzi výstrelmi som chodil k terču, fotil, počas chôdze som nadvihoval sneh a ten mi pri každej ceste vietor nahádzal na puškohľad, lebo som priehľadné kryty puškohľadu, dodávané s puškohľadom, nechal doma, tak som to musel očistiť, pot na čele, orosené okuliare, atď.... Tak som pozrel do krabičky, je tam ešte SB 11,7 g celoplašť, tak som vystrelil č. 9 a 10. Hovorím si, je to iné strelivo, iné hodnoty, tak to nebudem presúvať a poslednú strelu č. 11 som opakoval so strelivom, ktoré momentálne používam RWS 11,7 g EVO. Tie 3 cm som už posunul kríž doma na okne, 3 kliky do pravá. Zajtra môžem spokojné isť na poľovačku s puškohľadom, ktorý má ideálnu a pritom digitálnu zámernú osnovu a Vaše dotazy si prečítam, až večer. Pochopiteľne, že riadny test na strelnici so stojanu určite urobím, takže slovo dodržím. Tam si zoberiem aj meter, nalepím na terč, kvôli meraniu klikov. Bude to určite spravené lepšie, ako tento dnešný, na rýchlo spravený test v provizórnych podmienkach. Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.
PS: foto som nahral do sekcie – zbrane, názov Test č. 1 001, a 002. Nevedel som, že za deň môžem dať iba 2 ks foto, takže zajtra doplním ten koniec strieľania.