Lumír,neviem či to pomôže,jagoš dospieva dosť skoro a ak ročný jagoš robí tak ako to popisuje tak s ním môže absolvovať akurát tak farbiarske skúšky,lebo tá samostatnosť u neho už nikdy nebude taká.Ja som mal tento istý problém,ale mohol som si za to sám.Začal som s výcvikom na stope už keď mala suka 3 mesiace,ako polročná mi robila parádne dohľadávky,ale postupne sa u nej vytratila ostrosť a bola tak na mňa naviazaná,že mi to už vadilo.Keď mala 1,5 roka bol som s ňou na SD,absolvovali sme ich v II.cene,keď ma do nej dostala práve ostrosť (známka 2),ale to ešte suka robila celkom dobre,hlásila diviaka celý čas asi z metrovej vzdialenosti a vtedy ma jednoznačne poškodil rozhodca,lebo to mala byť min. 3.No keď som išiel o rok na opravné,aby mohla ísť do chovu už nemala o diviaka absolútne záujem,aj na poľovačke natrafila v pohone na diviaka,iba zahlásila a zostala ticho,potom išla ticho po stope po ňom až po strelcov...to už bolo rozhodnuté.Predal som ju do poľného revíru,kde diviaky nemajú.Na diviaky ostrá nebola a pritom na škodnú bola ako britva,nemala problém zadrhnúť mačku v poli,ktorá bola 2x taká ako ona...Ja by som ju predal a poobzeral by som sa po niečom inom.A treba jej potom nechať voľnosť a netrápiť ju veľmi poslušnosťou,jagošovi stačia základy poslušnosti,u nich je prvoradá ostrosť.