dnes je štvrtok,  26. marec 2026,  meniny má Emanuel,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:39,  dnes západ slnka: 18:04
termovizia nocpix
ODIMON
Chyba! Skúste sa prihlásiť znova a skúste to ešte raz.

Knizka o Pytliakoch a s polovnickou tematikou - diskusia

autor: ppeter29
pridané: 30.6.2011 19:16
zobrazení: 10 570
hlasov: 0

Ak niekto pozna knihy s takymito nametmi nech napise alebo nehca odkaz. Aj starsie aj nove diela autorou.

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

miso111
Zaujímavý terminologicko-lingvistický problém :-) Ako mladého adepta poľovníctva (rozumej 8-9 rokov) ma môj krstný otec učil, že kým je poľovne obhospodarovaný živočích nažive je to zver. Po ulovení a ošetrení je to zverina a po "rozborke" per partes je to divina. Ako k tomu prišiel netuším ale pripadalo mi to logické a tak som si to zapamätal. Už sa ho na to žiaľ ani nemôžem opýtať pretože vymenil milované Nízkotatranské revíry za revír nebeský.
reagovať dať hlas

zoradiť
Jager68
Reakcia na príspevok od Pa33ck, 30.6.2011 o 21:04
Ano..od neho to sedi...
nathan
Reakcia na príspevok od jerry976, 10.5.2020 o 7:29
Vyzerá to na zaujímavú knihu. Boli by ste ju ochotný posunúť ďalej?
jerry976
Dobrý deň, aj toto je jedna knižka z nášho úžasného poľovníckeho kraja... Zelený svet pod Kohútom. Odporúčam prečítať
usambara
Predmetná kniha je literatúra faktu. Nie beletria. Kniha popisuje rôzne pytliacke spôsoby ,,lovu´´ ktoré autor ,, zbieral" od roku 1934 na Slovensku. Spomína sa napríklad región Turiec, Horehronie, Spiš ale takmer celé Slovensko.
miso111
Reakcia na príspevok od rys2, 4.5.2020 o 15:25
Zaujímavý terminologicko-lingvistický problém :-) Ako mladého adepta poľovníctva (rozumej 8-9 rokov) ma môj krstný otec učil, že kým je poľovne obhospodarovaný živočích nažive je to zver. Po ulovení a ošetrení je to zverina a po "rozborke" per partes je to divina. Ako k tomu prišiel netuším ale pripadalo mi to logické a tak som si to zapamätal. Už sa ho na to žiaľ ani nemôžem opýtať pretože vymenil milované Nízkotatranské revíry za revír nebeský.
Hekler
Reakcia na príspevok od rys2, 4.5.2020 o 15:25
áno máš pravdu, ale je tu aj ale, lebo veď sme na Slovensku, zákon č. 274/2009 Z.z. uvádza, že poľ. hospodár je povinný "viesť evidenciu povolení na lov zveri a pridelených a použitých značiek na označovanie ulovenej raticovej zveri alebo veľkej šelmy a evidenciu o množstve a použitej DIVINY". Vyhláška č. 344/2009 Z.z. uvádza - prvotnú evidenciu tvorí "evidencia lovu zveri, jej úhynu, použitých značiek a použitia ZVERINY. Vykonávacia vyhláška by nemala isť nad rámec zákona ani byť s nim v rozpore ... no ale je potom rozdiel medzi divinou a zverinou ? Keby napr. mäso s divej zveri bolo divinou, bažanty, zajace a pod. by bolo zverinou kde by sme zaradili mäso z farmových chovou ?
rys2
Reakcia na príspevok od usambara, 4.5.2020 o 12:46
V tej publikacii nazyvali slovne zver zverinou? Mozne to je, vzhladom k roku vydania publikacie. Inac v sucasnej dobe slovo "zverina" alebo tiez starsie zauzivane slovo "divina" je maso polovnej zveri, nie zver.
usambara
Publikácia má 93 strán. Obsah: Ubíjanie zveriny kyjmi a sekerami, Plašenie a chytanie zveriny ohňom, dymom a hlukom, Chytanie zveriny do jám, chytanie zveriny do pascí, ohrád, sietí a slučiek, zvláštne spôsoby lovu, povery vzťahujúce sa na zverinu a ich vzťah k umeniu
mibe74
Prosím všetkých, ktorí vedia o nejakých dobrých knihách čisto s tematikou lov medveďa, alebo poviedky o medvedoch, poprípade akákoľvek literatúra zaoberajúca sa čisto medveďmi, nech mi prosím odpisu názov knih do pošty. Dakujem
kulti
Rajský-Vlčia krv
juraj22
polovnicke a pytliacke pribehy z autorovej kroniky-Albín Latko.
Carpin
Luboš Klement - "Paměti zeleného kříže". Tam se objevuje taky několik pytláckých příběhů.
tobruk
Tone Svetina - Polovnikova dcera,Vyhasnute ohnisko je moja srdcovka.Lepsiu knihu som necital a asi ani nebudem.
kajo62
Súhlasím s bundesom - krásne čítanie
basta
Vladislav Krop - Pytláci v zadních horách
vlastimidurcik
Milan Rajský : Na mieste činu. Revír bez hraníc je dobrá kniha !
orim
František Zavodsky: Malokarpatsky pytliak
Jelsovec
Staršia, ale veľmi zaujímavá : Pytliaci na Dunaji od Dr. Jozefa Mikeša. Ja mám vydanie z roku 1946 :)
yegi
R.Luskač Revír bez hraníc.Síce staré,ale dobré čítanie.
bundes
Nejsilnější vášeň od Vrby
Pa33ck
Pytliacka vášeň od Jána Falťana-úžastné čítanie!
J.Morávek, Divočina,S. Reiniš, Vydra z černé tůně, Horár Sever...

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.