dnes je sobota,  21. marec 2026,  meniny má Blahoslav,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:49,  dnes západ slnka: 17:57
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Uplatnenie severských plemien poľovných psov v naších revíroch? - diskusia

autor: muaythai
pridané: 10.5.2011 20:16
zobrazení: 17 616
hlasov: 2

Vyjadrite prosím svoj názor na uplatnenie severských poľovných plemien v naších podmienkach.... Ďakujem

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Zobrazené 41-74 z 74
Darius
Zdravim , mohol by mi nejaky chovatel odpovedat na moj dotaz .... popripade popisat individualnu polovacku s lajkou , dakujem
muaythai
Lajky ktoré sú chované na Slovensku a sú uchovnené majú na 100% zachované vlohy, aktívne poľujú a sú neoceniteľný pre každého kto ich má... Vrelo odporúčam... A tí ktorí neveria, tak skutočne nepoznajú prácu tohto plemena...
Darius
Mal by som este jeden dotaz na chovatelov , severskych polovnych plemien .... co si myslite o vyuzivani tychto plemien na splocnych polovackach ? na jednej strane som videl ze niektory chovatelia sa ich zucastnuju , na druhej strane uz som cital clanky , kde sa to neodporuca pretoze by stratili svoje vlohy na drzanie zvery na mieste , teda to co ich robi specifickymi a pracovali by ako durici
jan2222
Mal som západosibírku lajku. Fantastický pes. Mohol by som o nej hovoriť a hovoriť. Ak budem mať ďalšieho psa, tak to bude určite lajka.
GRIZZLY74
mal som rôzne plemena ,,,kazde je ine ale Lajky maju v sebe to co chcem dalsie plemeno bude Lajka
tomasoo
odporucam pozriet:) odkaz
namreh
Mal by som jednu veľkú prosbu ma majitelou karelskeho medvedieho psa.Chcel by som takého pre syna.Má 15 rokov pomaha mi v startostlivosti o zver a zbožnuje psov.Mám labradorku,ale nebola cvičena pre polovníctvo(domáci maznáčik).Zvažujem karelského,ale bojím sa či ho syn zvladne.Ďakujem za odpoved,ak by niekto takého psa mal a mohol by som ho prísť pozrieť bol by som rád aj ja aj syn.
Darius
Zdravim , vlohy tychto polovnych plemien su naozaj uzasne , preto mam este jednu otazku na chovatelov tychto plemien ... v com podla vas su rozdiely , ak nejake su medzi pracou karelskeho medvedieho psa , ruskoeuropskej a zapadosibirksej lajky ??
oxota
Čislo 1 Naše polovnictvo, čitajte o lajkach.
exc125
lajka je super plemeno kebyze si mám vybrat iné plemeno ako welsa tak je to lajka.
muaythai
Ďakujem Vám Tagir, tú stránku si pozriem.... Ja lajku ani nechcem dávať do pohonu, ona poľuje pre mňa a musíme sa zohrať len medzi sebou...
oxota
Ja 2-3 krat v priebehu roka chodim do Ruska. Keď MUAYTHAI potrebujete knihu laiky a poľovačka s nimi možem Vam ju zohnať. Ale na internete ju najdete rychlejšie na stranke YANDEX.RU V tych knihach najdete to že lajku neodporučaju davať do pohonu, inak z lajky urobite ďuriča. Čo sa tyka individuaľnej poľovačky s lajkou tak polovnicka legeslativa nezakazuje lov s lajkou. s ňou je možno poľovať aj na kačic, aj na bažantov, aj na kunu, aj na diviakov, prakticky na všetko. Moi lajki prasiat chitaju ale od velkeho kanca dodržavaju odstup.
nivo
Taky bych se rád dověděl víc o práci a využití kareláků.
vlavar
Skuste si pozrieť aj Karelského medvedieho psa. Krásné plemeno, určite si ich nepomília s vlkom. Vyuzívaju ich hlavne na individualnych polovackach, stale sa snazi zver dúriť na strelca, pekne drzí postrelenu zver. Kamos si kupil stena, fenku, a som prekvapeny inteligenciou, poslusnosťou, hlasitosťou a prácou fenky. Vo fínsku ho napriklad predaju len držiteľovi poľovného lístka. Myslím že aj česky chovatelia to praktizuju. V obore pekne s odstupom a intenzívne hlásila diviaka. Radost pozerat na pracu 9 mesacnej fenky. Malo dospelých kopovov ma taketo predpoklady.
Od R. Luskače je víc knížek týkajících se lovů v bývalém SSSR. Dobře se čtou, ale byl to taky starej pohádkář...:)))
muaythai
dá sa tá kniha o lajkách niekde zohnať??? rád by som si ju prečítal, ja som z Ruska čítal len revír bez hraníc... a to je paráda čítanie
dusanlegin
O lajkách a ich práci viem už tak dlho, že sa to bojím aj prezradiť. Čítal niekto z Vás knihu: "Lajky i ochota s nimi", v ruštine? Ja áno, ešte za oných čias. Teraz tam asi pôjdem robiť. A červík v hlave pracuje .....
jami
o tych kopovoch mas uplnu pravdu na skodu nasho narodneho plemena
Jena,Horalka
Čo sa tyka prace určite nejde na kontakt a vesa sa po diviakoch ale to ani nikto z nas pri poľovaní nechceme pretoze to spraví pes raz lebo dvakrát a už viac nie lebo narazí na kanca a skoncil cize ako píše Binka z tohto hladiska je to lepsie ale to co zas napísal že po práci s kancom by z jednej urobil 2 tak tomu never .. doma chováme lajku cca 15 rokov kazdú sezónu absolvuje cca 12 spolocných poľovaciek a nikdy sa nam nestalo aby prisla zranena alebo z roztrhnutým zadkom co u inych plemien je to bezna vec a to si povedzme otvorene a čo sa týka toho Švédska tak kazdá severská krajina ma svoje vlastné severské psy . Lajka je ruské národné plemeno.Čo sa týka plemenitby je 100 krát na tom lešie ako ostatné plemená ...keďže som majiteľom jazvečíka a po dvore mi behájú aj 2 stavačky tak to možem povedat .. ved sa pozrime aké jedince nám vyskakujú u Slovenského kopova...teraz nenaražam na to aby som zhadzoval naše plemeno .. ved to je naše národné ale sami vieme ako sa tam pokašľala genetika exterieru a robota no ja osobne by som si v tejto dobe kopova nekupil ale to je zas moj nazor. Pozrite chlapi ja píšem len svoje skúsenosti s plemenom Západosibírska lajka a myslím si, že ho netreba zavrhovať pretože má veľmi peknú prácu a zvlášť na individuálne poľovačky. Prajem pekný deň
binka
Tak po shlédnutí videa bych si lajku asi nebral. Na to jak tam s nima dělá ten kňourek v oplotku, tak velký kanec by z lajky udělal dvě malé. Viděl jsem práci na videích z lovů ve Švédsku (nedám ruku do ohně za to že to byla lajka) a tam měly lajky odstup od zvěře a tu zaštěkávaly, což je zejména v případě individuálního lovu a z hlediska bezpečnosti podstatně lepší než kontakty, chvaty.
kopoviar17
pani tolko chvalite tu lajku ze keby som ted nemal dalsiu kopovku,stena tak by som to skusil stou lajkou. mozno blizkej buducnosti to snou aj skusim
Jena,Horalka
Chalani tiež sa prikláňam k názoru ako spoluchovateľ a budúci chovateľ plemena zapadosibírska lajka, že do pohonu akýkoľvek pes nielen lajka bez označenia nepatrí.Ja s bratom keď ideme na spoločnú poľovačku davame 6cm široký reflexný obojok svojim psom a to od jazvečíka až po lajku . V blízkej budúcnosti si nechávam z bratovho vrhu lajku a už som rozhodnutý pre reflexnú vestu podsitú kevlarovou tkaninou . aj keď sposob poľovania a rýchlosť lajky doverne poznam ,pretože s ňou poľoval kedysi moj otec a teraz brat ale najlepsia obrana je prevencia. Severské psy su veľmi obratné a predvídavé . A Ďalšia dôležitá vec načo netreba zabúdať ..Lajka nieje vyšľachtená ako durič na spoločne poľovačky ...Na ďalekom Sibíri sa s ňou kedysi aj v súčasnosti poľovalo individuálne ... je to nerozlučná dvojica lovec(vodič) a pes. takže ona ma uplne iny sposob lovu. Apoň čo ja mám skúsenosti lajka väčšinou nadháňa zver na lovca ...JE to špičkový pes na dohľadávky a lov vo veľmi tvrdých podmienok . Tak ako Braňo písal pokiaľ niekto neprečíta Lov v taige ťažko tomu uverí .!!! A prikláňam sa ešte k jednému výroku: Ak niekto raz okúsi lajku nikdy nič ine nebude chciet!!! prikladám video spôsob , rýchlosť a obratnost týchto severanov. Kynológii zdar. odkaz
muaythai
Velmi trefná poznámka Braňo, u nás z troch lajok dve zastrelili....aj keď nie na spoločných polovačkách.
fatran
chlapi do pohonu psa nepúšťajte radšej žiadneho psa pri súčasnej disciplíne strelcov je to maximálne riziko zvlášť pri poplatkových poľovačkách
muaythai
Nik nevravi, že ho musiš brať na spoločnú na diviaky, treba si uvedomiť, že psik ma hlavne pracovať pre Teba.... A keď ho niekto da do pohonu, mal by si dať naň minimalne reflexny obojok, ak nie vestu, veď pozname niektorych strelcov...
motaq
je to krasny pes, urcite aj dobre pracuje ale osobne by som sa bal zobrat ho na spolocnu na diviaky. nejaky blbec si ho pomyli z vlkom a je to v... ved neraz sa najde blbec co streli kopova ci daxla a nie to este lajku. inak psik je to krasny.
muaythai
Ja osobne mám len šteniatko, ale som sa hneď do lajok zamiloval... je to veľmi učenlivý a poslušný pomocník... už teraz sa teším na skúšky ktoré s ňou budem robiť. A že sú to všestranné psy o tom by vedeľi hovoriť hlavne Rusi, ktorí ju používajú na lov všetkej zveri....
fatran
pozri koľko skúšok môžu severany podľa vyhlášky robiť je toho dosť
jami
chalani kde chodite na skusky nerobia vam problemy z vyskou??
Zigi9
lajka si taky užije své chvíle (roky) slávy, než se to plemeno zku*ví jako třeba jagoši, pak se zase začne chválit jiné plemeno, to je prostě přirozený vývoj ... Z těch ruských videí na youtube mi to přijde, že do slovenské krajiny by se to mohlo hodit, avšak ještě je potřeba pořádně dořešit lov medvědů :-)
fatran
a preto máme pre niekoho neštandartné psy a sme spokojní
anonym
Kto s takým psom nepracoval, ten Ti nikdy neuverí že je to super pes.Tu sa trduje :čo má uši hore,to nie je polovnícky pes,polovnícke oblečenie len uniforma,nie 3D maskáč a najlepší dalekohlad je 7X50 . Ak máš niečo z toho iné,tak to je zlé :-)
fatran
ten kto chce pochopiť poľovanie zo severanmi by si mal povinne prečítať Lovcom v tajge od Jána Kozáka
muaythai
Som majitelom zapadosibírskej lajky a vela polovnikov si nevie predstaviť polovanie s takým plemenom na Slovensku... Vyvedme ich z omylu...
Zobrazené 41-74 z 74

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.