huntingland.sk termovizia pixfra
dnes je nedeľa,  14. december 2025,  meniny má Branislava/Bronislava,  spln: 5. december 2025,  dnes východ slnka: 07:35,  dnes západ slnka: 15:47
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Uplatnenie severských plemien poľovných psov v naších revíroch? - diskusia

autor: off muaythai
pridané: 10.5.2011 20:16

Vyjadrite prosím svoj názor na uplatnenie severských poľovných plemien v naších podmienkach.... Ďakujem

počet zobrazení: 17 478
počet hlasov: 2
okruh tém: poľovné psy

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 74 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off muaythai, 24.11.2013 o 20:27

súhlasím, že pes je odrazom svojho pána... Ja mám lajku, ktorá splnila všetky moje očakávania a som s ňou nadmieru spokojný... Ak je sama, tak durí na mňa ak je v pohone durí s ostatnými psami... Je inteligentná... Navyše mi poranenú zver zadrží a ak tak i strhne, nemá problém ísť ani po našich šelmách... Dohľadala vlka a i 150 kg. medveďa mi držala v mladine. Takže ja mám psa, ktorý mi dáva všetko čo potrebujem. Každý chce psa čo by mu vyhovoval a práve preto ja mám lajku. A tie lajky, ktoré sú v chove na Slovensku tak Vám garantujem, že poľujú a sú dobré... Tak neviem, ake sa strácajú a nepracujú ako majú... Daj mená psov, poprípade vodičov a Ti garantujem, že ak sú ozaj taký ako príšeš tak uchovnemý určite niesú! Na to v klube chovteľov dbáme !!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off goret, 19.6.2014 o 4:58

Lajka sa síce ťažšie vynáša na posed, ale sa aj ťažšie kradne. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off spito270, 26.1.2018 o 12:52

odkaz Skuska ostrosti :-) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off Jena,Horalka, 20.7.2011 o 22:32

Chalani tiež sa prikláňam k názoru ako spoluchovateľ a budúci chovateľ plemena zapadosibírska lajka, že do pohonu akýkoľvek pes nielen lajka bez označenia nepatrí.Ja s bratom keď ideme na spoločnú poľovačku davame 6cm široký reflexný obojok svojim psom a to od jazvečíka až po lajku . V blízkej budúcnosti si nechávam z bratovho vrhu lajku a už som rozhodnutý pre reflexnú vestu podsitú kevlarovou tkaninou . aj keď sposob poľovania a rýchlosť lajky doverne poznam ,pretože s ňou poľoval kedysi moj otec a teraz brat ale najlepsia obrana je prevencia. Severské psy su veľmi obratné a predvídavé . A Ďalšia dôležitá vec načo netreba zabúdať ..Lajka nieje vyšľachtená ako durič na spoločne poľovačky ...Na ďalekom Sibíri sa s ňou kedysi aj v súčasnosti poľovalo individuálne ... je to nerozlučná dvojica lovec(vodič) a pes. takže ona ma uplne iny sposob lovu. Apoň čo ja mám skúsenosti lajka väčšinou nadháňa zver na lovca ...JE to špičkový pes na dohľadávky a lov vo veľmi tvrdých podmienok . Tak ako Braňo písal pokiaľ niekto neprečíta Lov v taige ťažko tomu uverí .!!! A prikláňam sa ešte k jednému výroku: Ak niekto raz okúsi lajku nikdy nič ine nebude chciet!!! prikladám video spôsob , rýchlosť a obratnost týchto severanov. Kynológii zdar. odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off Lysec, 18.6.2014 o 17:51

Lajka ,nelajka z hrušky dolu ! Trochu zabúdate, že samotní Rusi tvrdia, že každá lajka (individuálne) sa obyčajne hodí na niečo iné. Mali sme v PZ lajky ,jedna bola vynikajúcas na farbe a jedna zas vynikajúco spolupracovala so svojim vodičom na raticovú zver. Zvyšné štyri sa však nijako zvlášť nepreslávili. Možno by boli lepšie na kožušinovú zver alebo na tetrovovité vtáky , kto však u nás dnes na kunu špeciálne poľuje (?), veverica ,hlucháň ,hoľniak sú zase chránené. Neviem, ale myslím si, že ten kto sa bude orientovať na tradičné odskúšané plemeno riskuje menej , že sa mu výber nevydarí. Mal som nem. prepeličiara - prvého na Slovensku,3 farbiare, jedného jazvečíka - každý v niečom vynikal a každý mal však aj svoje chyby. Musím však povedať, že najvšestrannejší bol HJ ,ten robil všetko - diviaka, farbu, medveďa, aportoval mi z vody kačice, žiaľ len 4 roky , lebo mi ho niekto ukradol). ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

on lanus, 10.6.2014 o 14:35

hunter2 - Veru nieje !!! Najprv si legislatívu naštuduj a až potom diskutuj !!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off motaq, 12.5.2011 o 0:45

je to krasny pes, urcite aj dobre pracuje ale osobne by som sa bal zobrat ho na spolocnu na diviaky. nejaky blbec si ho pomyli z vlkom a je to v... ved neraz sa najde blbec co streli kopova ci daxla a nie to este lajku. inak psik je to krasny. ◄ reagovať

off oxota, 1.11.2011 o 18:00

Ja 2-3 krat v priebehu roka chodim do Ruska. Keď MUAYTHAI potrebujete knihu laiky a poľovačka s nimi možem Vam ju zohnať. Ale na internete ju najdete rychlejšie na stranke YANDEX.RU V tych knihach najdete to že lajku neodporučaju davať do pohonu, inak z lajky urobite ďuriča. Čo sa tyka individuaľnej poľovačky s lajkou tak polovnicka legeslativa nezakazuje lov s lajkou. s ňou je možno poľovať aj na kačic, aj na bažantov, aj na kunu, aj na diviakov, prakticky na všetko. Moi lajki prasiat chitaju ale od velkeho kanca dodržavaju odstup. ◄ reagovať

off GRIZZLY74, 13.7.2013 o 0:12

mal som rôzne plemena ,,,kazde je ine ale Lajky maju v sebe to co chcem dalsie plemeno bude Lajka ◄ reagovať

off muaythai, 19.11.2013 o 14:45

Lajky ktoré sú chované na Slovensku a sú uchovnené majú na 100% zachované vlohy, aktívne poľujú a sú neoceniteľný pre každého kto ich má... Vrelo odporúčam... A tí ktorí neveria, tak skutočne nepoznajú prácu tohto plemena... ◄ reagovať

off bakchus, 19.11.2013 o 21:43

Na Slovensku je "milion" kopovov a tie vacsinou stoja za hovno. Posledne tri polovacky na diviaky ma presvedcili ze dobreho kopova treba hladat ale chvalia ich do neba - aj na tejto stranke! ked na ne niekto nieco negativne povie tak sa maza aj diskusia. Videl som v zivote robit v lese 5 lajok ale je to radost pozerat. Ale moze to byt aj pre to ze ich nie je vela a chov nepokazil biznis... ◄ reagovať

off Darius, 19.11.2013 o 21:59

Vies , je logicke ze na stranke chvalia kopova , pretoze ti co su naozaj zanieteni chovatelia , a polovnici sa sustreduju na takychto strankach .... ale niekto kto ide na polovacku so svojim kopovom raz za rok , sa sem zrejme nikdy nedostane ◄ reagovať

off rado100, 19.11.2013 o 23:12

Pes je verný obraz svojho pána. Ak pes nestojí za nič, tak pán bude taký istý. ◄ reagovať

off muaythai, 25.11.2013 o 12:52

bývalý výbor chcel aby na chovnosť našich plemien stačila len skúška odvahy... Väčšina klubu nesúhlasila a tak sa výbor odvolal a aj sa sprísnili kriteria jedincov zaradených do chovu, aby sa nestalo to čo v niektorých iných kluboch.... Teraz sú vyššie nároky jak na exteriér tak i na pracovnú upotrebiteľnosť... Veď sú to severské POĽOVNÉ plemená! ◄ reagovať

off tomasoo, 3.12.2013 o 13:46

Nechapem co tu niektory pisu, mam karelakov 2 nemam ich dlho ale jedno som zistil ze ak som pohybe pes si namna dava pozor ale napriek tomu dava pozor aj na zver, ale mnoho krat som skusal ostat na jednom mieste a pes sa vratil az o cc pol hodine takze podla mna pes vie dobre co robi. A vy co tu tvrdite nezmysli asi tych psou moc nepoznate ... kopova nebudem odsudzovat pretoze pes za to v ziadnom pripade nemoze.. ◄ reagovať

off ferencjo, 16.12.2013 o 21:26

Zdravím priatelia, názory vo fóre sa rôznia,ale všetkých nás spája to isté - čaro poľovania so psom. Chcel by som požiadať všetkých majiteľov SPP aj touto cestou, kedže idem o lajkách písať bakalársku prácu o poznatky z poľovania s nimi v našich podmienkach, rady a triky používané vo výcviku aj všetko čo odborná literatúra nepíše. Poľovnej kynologii zdar Uplatnenie severských plemien poľovných psov v naších  revíroch? - diskusia ◄ reagovať

off muaythai, 16.6.2014 o 22:41

Lajka je najlepšia na individuálnu poľovačku... lajka poľuje pre svojho majiteľa, no i v pohonoch spraví veľa dobrej práce.... otázka je na čo sa chceme zamerať.... individuálne je pre lajku lepšie! ◄ reagovať

off pavol464, 26.1.2018 o 19:03

No veď vravím, že to bol klobásový kurz. ◄ reagovať

off muaythai, 15.9.2011 o 17:34

dá sa tá kniha o lajkách niekde zohnať??? rád by som si ju prečítal, ja som z Ruska čítal len revír bez hraníc... a to je paráda čítanie ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off hunter2, 10.6.2014 o 13:34

A nieje to tak že tieto plemená u nás ani nesmú poľovať na spoločných poľovačkách? Veď podmienka duriča je max 50 cm.v kohútiku. ◄ reagovať

off muaythai, 9.6.2014 o 12:20

ak budeš čokoľvek potrebovať, tak sa mi ozvi... rád pomôžem ◄ reagovať

off muaythai, 10.5.2011 o 20:18

Som majitelom zapadosibírskej lajky a vela polovnikov si nevie predstaviť polovanie s takým plemenom na Slovensku... Vyvedme ich z omylu... ◄ reagovať

off muaythai, 11.5.2011 o 9:25

Ja osobne mám len šteniatko, ale som sa hneď do lajok zamiloval... je to veľmi učenlivý a poslušný pomocník... už teraz sa teším na skúšky ktoré s ňou budem robiť. A že sú to všestranné psy o tom by vedeľi hovoriť hlavne Rusi, ktorí ju používajú na lov všetkej zveri.... ◄ reagovať

off fatran, 10.5.2011 o 21:34

ten kto chce pochopiť poľovanie zo severanmi by si mal povinne prečítať Lovcom v tajge od Jána Kozáka ◄ reagovať

off anonym, 10.5.2011 o 21:41

Kto s takým psom nepracoval, ten Ti nikdy neuverí že je to super pes.Tu sa trduje :čo má uši hore,to nie je polovnícky pes,polovnícke oblečenie len uniforma,nie 3D maskáč a najlepší dalekohlad je 7X50 . Ak máš niečo z toho iné,tak to je zlé :-) ◄ reagovať

off fatran, 10.5.2011 o 21:42

a preto máme pre niekoho neštandartné psy a sme spokojní ◄ reagovať

off Zigi9, 10.5.2011 o 21:54

lajka si taky užije své chvíle (roky) slávy, než se to plemeno zku*ví jako třeba jagoši, pak se zase začne chválit jiné plemeno, to je prostě přirozený vývoj ... Z těch ruských videí na youtube mi to přijde, že do slovenské krajiny by se to mohlo hodit, avšak ještě je potřeba pořádně dořešit lov medvědů :-) ◄ reagovať

off jami, 10.5.2011 o 21:57

chalani kde chodite na skusky nerobia vam problemy z vyskou?? ◄ reagovať

off fatran, 10.5.2011 o 22:00

pozri koľko skúšok môžu severany podľa vyhlášky robiť je toho dosť ◄ reagovať

off muaythai, 12.5.2011 o 6:57

Nik nevravi, že ho musiš brať na spoločnú na diviaky, treba si uvedomiť, že psik ma hlavne pracovať pre Teba.... A keď ho niekto da do pohonu, mal by si dať naň minimalne reflexny obojok, ak nie vestu, veď pozname niektorych strelcov... ◄ reagovať

off fatran, 12.5.2011 o 8:18

chlapi do pohonu psa nepúšťajte radšej žiadneho psa pri súčasnej disciplíne strelcov je to maximálne riziko zvlášť pri poplatkových poľovačkách ◄ reagovať

off muaythai, 12.5.2011 o 12:16

Velmi trefná poznámka Braňo, u nás z troch lajok dve zastrelili....aj keď nie na spoločných polovačkách. ◄ reagovať

off binka, 21.7.2011 o 9:13

Tak po shlédnutí videa bych si lajku asi nebral. Na to jak tam s nima dělá ten kňourek v oplotku, tak velký kanec by z lajky udělal dvě malé. Viděl jsem práci na videích z lovů ve Švédsku (nedám ruku do ohně za to že to byla lajka) a tam měly lajky odstup od zvěře a tu zaštěkávaly, což je zejména v případě individuálního lovu a z hlediska bezpečnosti podstatně lepší než kontakty, chvaty. ◄ reagovať

off kopoviar17, 21.7.2011 o 8:55

pani tolko chvalite tu lajku ze keby som ted nemal dalsiu kopovku,stena tak by som to skusil stou lajkou. mozno blizkej buducnosti to snou aj skusim ◄ reagovať

off Jena,Horalka, 23.7.2011 o 9:11

Čo sa tyka prace určite nejde na kontakt a vesa sa po diviakoch ale to ani nikto z nas pri poľovaní nechceme pretoze to spraví pes raz lebo dvakrát a už viac nie lebo narazí na kanca a skoncil cize ako píše Binka z tohto hladiska je to lepsie ale to co zas napísal že po práci s kancom by z jednej urobil 2 tak tomu never .. doma chováme lajku cca 15 rokov kazdú sezónu absolvuje cca 12 spolocných poľovaciek a nikdy sa nam nestalo aby prisla zranena alebo z roztrhnutým zadkom co u inych plemien je to bezna vec a to si povedzme otvorene a čo sa týka toho Švédska tak kazdá severská krajina ma svoje vlastné severské psy . Lajka je ruské národné plemeno.Čo sa týka plemenitby je 100 krát na tom lešie ako ostatné plemená ...keďže som majiteľom jazvečíka a po dvore mi behájú aj 2 stavačky tak to možem povedat .. ved sa pozrime aké jedince nám vyskakujú u Slovenského kopova...teraz nenaražam na to aby som zhadzoval naše plemeno .. ved to je naše národné ale sami vieme ako sa tam pokašľala genetika exterieru a robota no ja osobne by som si v tejto dobe kopova nekupil ale to je zas moj nazor. Pozrite chlapi ja píšem len svoje skúsenosti s plemenom Západosibírska lajka a myslím si, že ho netreba zavrhovať pretože má veľmi peknú prácu a zvlášť na individuálne poľovačky. Prajem pekný deň ◄ reagovať

off jami, 24.7.2011 o 0:05

o tych kopovoch mas uplnu pravdu na skodu nasho narodneho plemena ◄ reagovať

off dusanlegin, 6.9.2011 o 22:03

O lajkách a ich práci viem už tak dlho, že sa to bojím aj prezradiť. Čítal niekto z Vás knihu: "Lajky i ochota s nimi", v ruštine? Ja áno, ešte za oných čias. Teraz tam asi pôjdem robiť. A červík v hlave pracuje ..... ◄ reagovať

off cita, 15.9.2011 o 19:04

Od R. Luskače je víc knížek týkajících se lovů v bývalém SSSR. Dobře se čtou, ale byl to taky starej pohádkář...:))) ◄ reagovať

off nivo, 16.9.2011 o 17:56

Taky bych se rád dověděl víc o práci a využití kareláků. ◄ reagovať

off vlavar, 16.9.2011 o 10:20

Skuste si pozrieť aj Karelského medvedieho psa. Krásné plemeno, určite si ich nepomília s vlkom. Vyuzívaju ich hlavne na individualnych polovackach, stale sa snazi zver dúriť na strelca, pekne drzí postrelenu zver. Kamos si kupil stena, fenku, a som prekvapeny inteligenciou, poslusnosťou, hlasitosťou a prácou fenky. Vo fínsku ho napriklad predaju len držiteľovi poľovného lístka. Myslím že aj česky chovatelia to praktizuju. V obore pekne s odstupom a intenzívne hlásila diviaka. Radost pozerat na pracu 9 mesacnej fenky. Malo dospelých kopovov ma taketo predpoklady. ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 74 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama