Rozryt, len žiadnu paniku. Ani ja nepovažujem kliešťa za extra milé zvieratko, teda hmyz, ale ani za tak životunebezpečný hmyz, ako sa o ňom tvrdí. Dlho som nepočul, aby niekto zomrel na akúsi encefalitídu, či boreliózu. Hospitalizovaných bolo niekoľko ľudí, ale si myslím, že to bolo v súvislosti s nejakou inou predispozíciou. U psov sa jedná o prirodzený jav, u ktorého pes tvorí potravinovú bázu - krv. Veď čo má chudák kliešť jesť, keď mu príroda vymyslela takýto spôsob obživy. Nechcem sa zastávať kliešťa, ale v jednom dokumente o gorilách použili nejaký preparát proti kliešťom a gorilám tým spôsobili nesmierne útrapy. Od zúfalstva žrali piesok. Preto mi napadlo, či aj psom nepôsobia nejaké nepríjemnosti vpichovania preparátu injekčnou striekačkou. Myslím nejaké vedľajšie účinky. Inak kliešť, ak sa nasaje krvi, pustí sa a organizmus psa potom pomocou krvotvorných buniek nahradí stratu krvi, lepšie povedané - omladí krv. Čo je pre psa výhodou a nie nevýhodou. Beda ale takému nasatému kliešťovi, ak na neho natrafí bažant... Z arktického soba komáre vysajú liter krvi za týždeň /!/ a prežíva. Za mesiac má úplne novú krv. Možno aj preto zvláda každoročnú migráciu dlhú 3000 km. So starou krvou by to asi nedokázal. Prípravky sú len komerčným ťahom veterinárov. Nič viac.