Hunter2, naozaj nečítaš v tom odkaze nič k veci? Tak to ťa možno len ľutovať. Je tam toľko nových, užitočných rád. Znalci to tam čítajú a uznávajú. Lesnica1, gramatika je tu naozaj podružná, ale termíny!? Odkiaľ berieš takú istotu, že termíny, ktoré som ja použil nevznikli a ani NEVZNIKNÚ? Prosím ťa. A o prekrúcaní – odborne sa tomu nadáva iný uhol pohľadu. O prekrúcaní možno hovoriť u Eda a Orla – neprekrúcajú to po odbornej línii /poľovníckej/, ale po neexistujúcej eštebáckej. Tomu sa v pravom zmysle hovorí PREKRÚCANIE - z poľovníctva na politiku. Mňa, na rozdiel od nich, nezaujíma nepoľovnícka minulosť, súčasnosť, ani budúcnosť nikoho – ani tvoja, ani ich. Ale jeden môj nový, odborný termín začne byť aktuálny od 16.5. – subgametogenéza. Sub – pred, gameto – pohlavná bunka /spermia a vajíčko/ a genéza – rast. Začína lov srnca, resp. selektívny odlov nežiaducich kusov v revíri. Synchronizovane s ním prebieha subgametogenéza – po slovensky a polopatisticky povedané a napísané – výber vajíčok pre zrenie u sŕn, pokračujúci v ich zrení, ako aj v zrení spermií u srncov – skrátka začiatok reprodukčnej sezóny srnčej zveri. Ak by bola zver v pohode /lov zakázaný/, v pohode by organizmus srny vybral k zreniu IBA 1 vajíčko a z neho by bol iba 1 kapitálny kus /to je základná zootechnická norma/. Pri traumatizujúcom love zver v pohode nie je, je plašená, výber vajíčok je chaotický a telo si potom za takýchto podmienok nevyberie 1, ale 2 – 3, z ktorých embryá a plody sa potom tiesnia v maternici, navyše matka po pšenici v zime hnačkuje a výsledok? 2 – 3 kriple, ktoré je treba odstreliť, spolu s ich matkou. Nehovoriac už o genetickej devastácii /to je chovateľská diletantnosť, analfabetizmus/. V „mojom revíri“ by sa to stať nemohlo – lov by bol povolený AŽ po ruji. Aj selektívny. Edu, bol by som rád, keby ma Evička preškolila. Ale to až na to bude mať. Nič v zlom, Evička, ale ja o tejto problematike, si mylím, mám viac informácií. Sledujem to už desaťročia. Takže Evička má čo robiť, aby ma mohla školiť.