Keďže poľujem už nejaký ten piatok s 30-06kou, tak si dovolím aj ja pár postrehov. Začínal som, asi ako väčšina starších poľovníkov, s SB 11,7g. Vyskúšal som aj Partizána, PMC, aj Norma Oryx a nakoniec som zakotvil u Normy Vulkán 11,7g. Oryx sa mi zdal pritvrdý, strelil som s ním pár kusov a nebolo to to pravé orechové. Vulkán používam už pár rokov a zatiaľ som s ním nadmieru spokojný. Oryx, ako tu už bolo povedané, zver prestreľoval. U Vulkánu sa mi stáva dosť často, že deformovaná strela zostáva na opačnej strane zveri pod kožou (samozrejme u ťažších kusov). Netvrdím, že zver po komorovej rane neodbieha, ale mám pocit, že dĺžka úniku je menšia ako pri strele Oryx. Za celú svoju kariéru si ale nespomínam, že by raticová zver po zásahu na komoru, zostala v ohni. V ohni mi zostala zver iba v prípade zásahu na hlavu, krk prípadne chrbticu. Strelil som 30-06kou aj pár ks srnčej zveri a tá tiež po zásahu na komoru odbiehala. Možno niekomu nezáleží na zverine, ja sa však snažím vyhnúť rozbíjaniu lopatiek, preto umiestňujem ranu tesne za lopatku. Nie vždy sa to ale podarí a v prípade zásahu na svalovinu nohy je podliatina pri Vulkáne minimálna.