Jelsovec, tu je prípevok o muflónoch: sekcia - Podávanie liečiv raticovej zveri /proti črevným parazitom/. Jozibaci, 6.2.2011 o 17:02. K diviačej zveri. Máš na mysli, že v nížinách s intenzívnym poľnohospodárstvom má DZ /diviačia zver/ nadmerne veľa potravy, preto sa aj viac rozmnožuje. Neostáva, než zvyšovaním odstrelu lanštiakov znížovať jej populáciu. Ale o to sa predsa snažíme už desaťročia. Ja si myslím /čo myslím, som o tom neochvejne presvedčený/, že potrava je konštantná na nížinách, či v horách. Kľúčový je apetít - ak zver, v čase párenia, resp. ešte pred ním, nepreháňame lovom, ak je v pohode, aj apetít je v pohode - diviačica schrúme toľko potravy, koľko jej štandardne stačí na výrobu energie, ktorú vydala na bežný pohyb v biotope. Ak ju preháňame, spáli viac a aj viac potrebuje potravy na náhradu. Prirovnám to k autu - ak prejdem 100 km, spálim 5 litrov benzínu a presne toľko potrebujem aj doliať. Teda môžem. Viac nie, lebo by som prelial nádrž. Ale ak prejdem 500 km, spálim 25 l benzínu, aj toľko potrebujem doliať, aby som mal plnú nádrž. Musím. Takže v tom je princíp. Nie v množstve potravy. Aj benzínky majú "veľké množstvo potravy", ale čo s ňou, keď nádrž "nechce" ani o kvapku viac. Ibaže by som natankoval do suda. Diviaky však sudy so sebou nenosia. S množstvom potravy ide ruka v ruke kondícia a s ňou natalita, kvantita a kvalita potomstva - diviačica privedie na svet nie 5 štandardných, kvalitných potomkov, ale 10 kriplov. Dbajme preto, aby diviaky "tankovali" iba 5 l, nie 25. To znamená totálny zákaz lovu od 1.10. do 31.12. Edu, k tým antibiotikám pre ľudí. Pred pár dňami v TV /nepamätám si, ktorej/ hovorili práve o tom. Napr. pri chrípke. Ak nie je vysoká teplota, antibiotiká oslabujú telo v boji s chrípkou. Preto ich lekári doslova nepredpisujú. Ak tečie z nosa, lepšia je vreckovka ako pilulka. Opakujem - to nie je z mojej hlavy. Videlo to kvantum ľudí. Takže - lepšie by bolo, aby si ty nepísal bludy, ale informoval sa u kompetentných, lekárov. "Zaoberať sa tým, či to zveri pomáha, alebo nie" to si ma dorazil. V mojom VPR by členom byť nemohol. Veď ty si škodca pre zver.