Heming hunting
dnes je piatok,  1. november 2024,  meniny má Denis/Denisa,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 06:37,  dnes západ slnka: 16:22
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Guľobrok - výhody - nevýhody - diskusia

autor: off dodo2307
pridané: 6.1.2011 21:17

Je v praxi výhodnejší guľobrok alebo nie a prečo?

počet zobrazení: 76 427
počet hlasov: 2
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Edu, 20.5.2015 o 15:51

petjan spomenul som to viackrát . GB sabatti 7x65 x 12 som predal kupil som si klasickú opakovačku v kalibri W 270 . Kúpil si ho Karči a je veľmi spokojný . Zbraň mu vyhovuje čo som veľmi rád . Vôbec nejde o to či niekto vie strielať alebo nevie .Ano strielať viem i dosť presne . Ako spomenul jaro1 , ktorý si vymyslel príbeh že GB si kupuju super strelci je samozrejme dosť veľký nezmysel . Proste ja som brokovú hlaveň vôbec nevyužíval naopak skôr mi chýbalo napríklad na spoločnej poľovačke rýchle prebitie . Komu vyhovuje GB nech si ho kúpi nikoho neodsudzujem . Niesť si na posed na srnca , diviaka , jeleňa, daniela atd ešte brokovú hlaveň mi neprišlo dobrým nápadom . Prečo som si nekupil jednohlavnovu zlamovačku tiež odpoviem . Lebo neboli na trhu a preto lebo GB sa mi zdal dobrý nápad .Prax ukázala že to dobrý nápad nebol opakujem pre mna . Nie pre každého orol si nevie GB vynachváliť ako i mnoho dalších polovníkov . Je to vec názoru a využitia v praxi .

dať hlas príspevku | počet hlasov: 15

komentáre

zoradiť
zobrazené 121-160 z 635 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Lesak22, 5.2.2011 o 13:58

Ja si myslím že gulobrok je dobrá zbraň. Len záleží v akom revíri sa to využije. A komu sa tá zbraň páči je to pekná a univerzálna zbraň podla mňa. Každému sa páči iná zbraň ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 5.2.2011 o 12:51

Len stále neviem čo by som s tou menej rozbitou líškou potom urobil ? Respektíve na čo by mi bola tá prašívá či neprašivá kožka bez cenná? Teda keď chcem tlmiť škodnú nie si privirábať ako kožkár pár centov. Keď si zrátam cenu náboja + vyrobenie dosť pochybujem ,že by som ešte nejaký cent zarobil .Skôr naopak. ◄ reagovať

off orol, 5.2.2011 o 10:52

Horárik, každý sa učí najlepšie na svojich chybách a ani ja som nebol iný. Aj ja som porobil dosť volovín, netvrdím že nie. Ale už som sa polepšil :-) Čo sa týka tej srnčej ulovenej, tam niet čo vyčítať, pretože takáto zbraň sa na raticovú zver používa a je prípustná. Čiže žiadny poľovnícky súd nebol a ani nebude. No na líšku sú iné kalibre. Ale veď samozrejme nie je zakázané strieľať na líšku hocičím, teda aj 30g guľovou strelou. Zakázané zákonom to nie je, ale... všade sa o tom učí, ako aj o iných veciach s tým úzko súvisiacich ako to má správne byť... a ďaľej ide o to, že poľovník, ktorý to sústavne prevádza a ukazuje naviac rozbité líšky si určite vyslúži aspoň u poľovníkov, čo tomu rozumejú a sa to učili a učia nedôveru a všade v okolitých združeniach sa o takom poľovníkovi začne prinajmenšom hovoriť: prišiel na vrabce so springfieldom, alebo prišiel na jeleňa s 222 Rem ( už je našťastie mimo ). P.s- horárik a ja na Teba som nenarážal ( písal som dole o JS a Ty máš JRS ) a ani nič proti Tebe ako osobe nemám a dúfam ani nebudem mať. Narážal som len na spôsob. A poľovnícky súd je nekompromisný:-)) ◄ reagovať

off Blaser300VM, 4.2.2011 o 22:19

Ja si myslim, ze netreba robit az taku vedu z kalibra. Mal som tu lisku strelenu 300-vkou a nikoho nezaujala. A naopak som tu mal lisky strelene 6,5-kou a dvakrat mi ich stiahli. Viac je dolezite umiestnenie strely ako velkost ci rychlost gule. ◄ reagovať

off horarik01, 4.2.2011 o 22:15

Orol dnes o 18.41:"Ulovil som z neho myslím 4ks srnčej zveri a myslím dve líšky,čiže tak trochu viem čo to robí." a týmto ma chceš poučovať? Som sa poriadne zasmial.Dobre,ža si nenapísal:Počul som. ◄ reagovať

off horarik01, 4.2.2011 o 22:07

orol myslím,že viem na koho narážaš.Máš v profile,že nie si poľovník tak neviem či si nabral tú múdrosť z kníh.V živote mám strelených asi 150-180 líšok a používal som kalibre 22lr,5,6x50RMag,7x57,308Win,30-06,300WM,8x57 a tiež brok12. Na niektoré kalibre som usúdil,že sú nevhodné na lov líšok ale 8x57 medzi nimi nie je.A keby aj bola nechodím na líšky pre svoj úžitok/okrem potešenia z lovu/ale kôli zníženiu ich stavov v revíri a vtedy ma nezaujíma akú majú dierku v kožuchu. ◄ reagovať

off Blaser300VM, 4.2.2011 o 21:50

Sak oni sa taki preberu a nebude to ani tak dlho trvat. Uz aby to bolo. ◄ reagovať

off tome83, 4.2.2011 o 21:47

podľa mňa vetou "nevysolia a viacej v mrazáku" mal autor na mysli že väčšina slovákov chce do lovu čo najmenej investovať ale očakávajú čo najvačší zisk ◄ reagovať

off Blaser300VM, 4.2.2011 o 21:44

Samozrejme, ze som bral do uvahy aj tuto moznost, ale nechapem aj tak. ◄ reagovať

off horarik01, 4.2.2011 o 21:43

Všetci sme Slováci? Igen. ◄ reagovať

off Blaser300VM, 4.2.2011 o 21:39

Numero, ty sa aj citas? Napisat taku facinu, ze Slovensko s malym s je pre niektorych polovnikov velmi vzdialene, tak to je hlboka myslienka. A najvzdialenejsia je zo Slovenska Australia. To je tiez velka pravda. Tu dalsiu vetu som uz vobec nepochopil a kolegom ma ty v zioadnom pripade netituluj, ked si mna mal na mysli. Takeho dilina, co pletie piate cez deviate ja za kolegu ani nemam. Nevysolia a viacej v mrazaku, to je tazkla veta, naozaj. Hlboka myslienka, naozaj velmi hlboka. ◄ reagovať

off 650525, 4.2.2011 o 20:12

Srašné takáto diskusia nehodná poľovníka.Premvadasz slovensko je pre niektorých poľovníkov veľmi vzdialené.Nevysolia a viacej v mrazáku.Neviem či toho pána mám nazvať kolega. ◄ reagovať

off orol, 4.2.2011 o 18:41

8x57JS je výborný kaliber a voči nemu prechovávam po poľovníckej stránke veci úctu, najmä pri love diviačej a jelenej zveri, ale aj inej „tažšej“ zveri. Ulovil som z neho myslím 4ks srnčej zveri a myslím dve líšky, čiže trochu viem, čo to robí:-) naviac, človek chodí po poľovačkách a vidí... Často diskutovaná otázka – strely a náboje rôznych výrobcov určite majú pri love a vyhodnotení poškodenia zveriny či kože svoje opodstatnenie. Vzhľadom ku kalibru a najmä výkonu tejto zbrane si osobne myslím, že akákoľvek strela, aj KJG, aj napriek jej "univerzálnosti" a kvalite nie je všeliek a svoje na líške urobí a zanechá na líške stupeň poškodenia podstatne väčší, ako ho zanechá hornet, wmr, savaška, broky a pod. Načo mám na líšku používať delo, keď je na to určený kaliber? Okrem toho sú rôzne gramáže striel a keď mám nastrelenú guľovnicu 8x57JS na „celoplášť“, resp. strelu s riadeným rozkladom v prvej polovici tvrdšiu, „poloplášť“ má zas spravidla inú gramáž. Ale keby aj nemal a je zhoda, nepovažujem guľovnicu 8x57JS s akýmkoľvek dobrým strelivom za výbornú a "poľovnícku" na lov líšok pre líškara, naviac fajnšmekera, špecializujúceho sa na lov líšok. A to aj napriek jej výbornej povesti a kvalite najmä pri love raticovej zveri, obzvlášť diviačej a jelenej. P.s- odbočil so, už budem písať k téme. Ale vlastne som už k téme popísal viac príspevkov :-)) ◄ reagovať

off pepies, 4.2.2011 o 17:26

Jaro ďakujem za pozvanie ale časy ked som si nosil na posed guľovnicu a aj malorážku keby že mi dojde líška mám už dávno za sebou ako aj ked som si kupoval 300WM v domnení že budem môcť strielať na cca 250m,a na potvoru mi nič nevyšlo ďalej ako na 80m.Proste som našiel zlatú strednú cestu nechal som si 8x57JS a strelivo KJG s ktorým do 250m mi to lieta + - 4cm a som spokojný.A či je líščia koža poškodená neriešim lebo KJG ju preletí ako celoplášť. :o) ◄ reagovať

off orol, 4.2.2011 o 17:07

Keď Ťa pozvem na líšku, dúfam si aj prinesieš zbraň a kaliber určený na líšky. Tak, ako sa to učí a vždy aj učilo. Budeme strieľať asi na 40 až 130m. P.s- "roztrhanú" líšku nechcem vidieť, to nemusím. ◄ reagovať

off pepies, 4.2.2011 o 17:05

Jaro ja som mal na zakazku robený gulobrok zo súčiastok o Blaser a Heym.Ver tomu že parádna flinta,len sa mi zdá lepšie mat možnost rýchleho opätovania druhej rany v prípade zver zle trafíš alebo postrielaš a to mi u guľobroku chýbalo.A to este nehovorím že sa ti môže stať že si spletieš spúšte tak ako mne.A ked mi dojde líška tak nevaham obetovať na ňu aj guľový náboj aj keď stojí 3,8eur/ks ◄ reagovať

off orol, 4.2.2011 o 16:57

Peťko to je OK. P.s- aj ZH predávajú a kupujú si ešte lepšie guľobroky. V zbraniach sa to stále točí a proti gustu žiadny dišputát:-)) ◄ reagovať

off pepies, 4.2.2011 o 16:51

Jaro som síce mladý ale vyrastal som v rodine kde sa poľovníctvo dedí z pokolenia na pokolenie.Nebudem tu popisovat príbeh ktorý sa ni stal prečo som predal gulobrok.Nechal som si jednu guľovu zbraň Blaser R93 v kalibry 8x57JS čo si myslim že je univerzálny kaliber a brokovnicu.Ked raz budem veľký chcem si dať u strýka spravit guľový dvoják 45-70gov...Takže Jaro žiadna veľko rážová puška už u mna neexistuje. ◄ reagovať

off orol, 4.2.2011 o 16:48

Dobrý poľovník, ktorý ctí poľovníctvo, tradície, zvyklosti, neodpoľuje veľkorážnou guľovnicou všetko, resp. všetku zver, to nie je pravda Peťko. Hovorím dobrý poľovník."Moderný" poľovník asi odpoľuje, to máš zrejme pravdu. Vidieť to najmä na úlovkoch v galérií fotiek:-)) ◄ reagovať

off pepies, 4.2.2011 o 16:42

Priatelia mal som gulobrok a som rád že som ho predal pravdu povediac okrem nejakých nevýhod čo ste tu už popísali som došiel na staré dobre porekadlo že jedna kvalitná guľová zbraň stačí a odpoluješ s nou všetko :o) ◄ reagovať

off orol, 4.2.2011 o 16:42

Však to rozveď, ako sa na poriadneho poľovníka patrí, že "prečo asi". A rozveď aj to, keď tipuješ ( ja píšem s mäkkým ), že asi len 15% poľovníkov má guľobrok. Odkiaľ si prišiel k tomuto číslu? Takéto príspevky sú na iracionálnom základe, s cieľom iným, nemyslíš? P.s- a čo keď, aj ja idem tipovať, (keďže aj Ty tipuješ) :-)) má až 40 alebo 50%, či 60% poľovníkov guľobrok, čo potom? ◄ reagovať

off palo3006, 4.2.2011 o 15:38

GB je taká výborná zbran že ho vlastný asi typujem 15% polovníkou a ten malý zvyšok sa musí uspokojit s G prečo asi.. ◄ reagovať

off orol, 4.2.2011 o 15:29

Viem Edu, ale to samé si uviedol v tejto téme myslím už 3x a ja sa nechcem k tejto otázke opakovať. Už je to tu tiež. ◄ reagovať

off Edu, 4.2.2011 o 15:22

Orol práve pre to že je GB výborná zbraň som z brokovej hlavne vystrelil za 12 rokov tie spomenuté dva náboje :-D ◄ reagovať

off orol, 4.2.2011 o 15:20

Lubo, práve že kto si prečíta tých 491 príspevkov pozorne, okamžite po prečítaní sa dozvie, že dobrý guľobrok je výborná zbrań, ktorá mnohokrát víťazí aj nad veľkorážnou guľovnicou napr. 300WM. Samozrejme nie vždy a nie všade, ale to už je v 490 príspevkoch všetko popísané. ◄ reagovať

off Blaser300VM, 4.2.2011 o 14:50

Gotrek, kedze niektori maju dlhsie vedenie a nechapu, treba im to po lopate povedat, tak ako su zvyknuti. Ale ked niektori nepochopia ani po 490 prispevkoch, ze GB je na dve veci, tak uz nepomoze nic. ◄ reagovať

off premvadasz, 4.2.2011 o 14:10

Gotrek atmofera je tu v pohode a na koniec sme sa vrátili aj k tym GB,len škoda že tu niektorý použivaju slovnik ktorý sem vobec nepatri. ◄ reagovať

off premvadasz, 4.2.2011 o 13:49

Musim ta sklamat u nas nikto nema GB mame iba brokovnice a gulovnice ale silne uvazujem ze si kupim GB aby sme mali zas o niecom diskutovat.PS sme na juhu a vieme kde je sever ◄ reagovať

off Blaser300VM, 4.2.2011 o 13:44

To si pis, ze by som vam ukazal, kde je sever. ◄ reagovať

off premvadasz, 4.2.2011 o 13:43

teba by sme tu potrebovali a hned by bolo nase PZ v rozkvete. ◄ reagovať

off Blaser300VM, 4.2.2011 o 13:40

Tak potom moze si pozvat poplatkoveho na polovacku, robit mu honca a nosica a pocitat mu kazdeho zajaca 70-80€ bazanta za 20. A potom si moze este puknut tych par strak a sojok aby mu GB nezhrdzavelo plus lisky vykopavat. ◄ reagovať

off premvadasz, 4.2.2011 o 13:24

Vidis vy to mate ake jednoduche. Bohuzial jelene nemame. rocny odstrel 8-10ks srncej a koniec+ bazanty a zajace na spolocnych polovackach. ◄ reagovať

off gotrek, 4.2.2011 o 13:19

To bolo len tak na odľahčenie tej napätej atmosféry. ◄ reagovať

off Blaser300VM, 4.2.2011 o 13:16

Nevysolia=nepoluju. Lahka matematika, to by mal zvladnut aj ten, co mal jednotky z matematiky na prvom stupni. Ked nema, da strelit svojho jelena poplatkovemu strelcovi, ktoreho si sam najde a doprevadza. Zaplati 300€ do zdruzenia za jelena. Da 500€ na krmivo a zostatok si necha k roku. Stacis ma sledovat? Mozem pisat aj pomalsie. Kazdy spas nieco stoji. Inak moze len straky a sojky strielat. ◄ reagovať

off premvadasz, 4.2.2011 o 13:12

Ty asi zijes v inom svete kamarade.Dochodca ktory zije sam a ma cca 400eur. podla teba ma 500eur. Obycajny cloviecik ma 2 deti zena je doma plat ma max 800eur hypoteka na barak. podla teba ma 500eur na PZ. Ty asi mas velke stastie ze okolo teba su taky ludia ze bez problemov vysolia 500eur na PZ viackrat do roka.P.S. zajace uz strielame dokonca sme aj kupili na obnovu krvi pozname aj take vymozenosti ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Blaser300VM, 4.2.2011 o 12:56

Uz keby prestali vcera polovat, tak je neskoro, ked nemozu dat po 500 do reviru. @gotrek vsade sa najdu kokoti, ci v Trnave, ci v Kosiciach, co sa tu budu opeknovat a hrat na spravodlivych a ukrivdenych chudakov. A truba, ked za 8 rokov neviete zdvihnut stav zajacov, tak pochybujem, ci aj tych 7 ludovych mas. Sem tam treba aj zajace kupit alebo vymenit. Hovori sa tomu obnova krvi jebo. ◄ reagovať

off gotrek, 4.2.2011 o 12:51

Krásne jak sa vedia trnaváci spolu pekne porozprávať. Od výhod nevýhod zbraní až ku strieľaniu, kŕmeniu a urážaniu sa. Vy sa nezapriete. ◄ reagovať

off premvadasz, 4.2.2011 o 12:49

kludne mozes hadzat dalsie cisla z matiky som mal vzdy jednotku takze cisla nie su problem a asi mam aj viacej v hlave lebo som skoncil 7 tried a ty iba 5. A zajace vobec nechytame a asi 8 rokov sme ani nestrielali lebo pred nami tu bacovali taky sikovny polovnici ako ty a zostal po nich prazdny chotar. U nas je asi velka chudoba lebo keby hospodar zahlasil ze kazdy ma dat 500eur tak by 70% ludi prestala polovat. ◄ reagovať

off Blaser300VM, 4.2.2011 o 12:38

Radsej ti ani nenapisem dalsie polozky za lov, lebo by si v tej tvojej tupej hlave nespocital, co ma stoji tych par kilov masa v mraznicke, ty, co si sa dostal az do siedmej triedy ty jebo. Ja som sa tu verejne nepriznal ako ty, ze dame do hory len to, co z nej vynesieme. Aspon si rozmysli, co pises trubka. Po kolko sa skladate vy si nenapisal... Zajacov ste kolkokrat chytali? Aj sa vam volaktori schovali, alebo ste to do posledneho vyhoblovali? ◄ reagovať

off premvadasz, 4.2.2011 o 12:23

Ani v tych horších PZ sa necaka na to aby sa nieco strelilo lebo su tam taky mudri polovnici čo maju odlozene eura z minuleho roka vies. Ale ty to asi tazko pochopis lebo podla urovne tvojich komentarov mas ukoncenu asi iba 5-tu triedu na ZŠ. ◄ reagovať

zobrazené 121-160 z 635 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM