JakubecChcel by som sa poradit v okruhu hubosrsteho jazvecika ake mate skusenosti s tymto plemenom ..
Igor43, 6.1.2014 o 19:11 Pred vyše 2 rokmi som si zaumienil, že si zaobstarám poľovníckeho psa. Mojou požiadavkou bolo, že to má byť pes nižšieho vzrastu, ktorého budem používať výhradne na durenie a dohľadávku zveri. Vzhľadom na moje požiadavky ( okrem týchto ) padlo rozhodnutie na hrubosrstého jazvečíka. Brlohárske skúšky absolvoval vo veku 13 mesiacov len kvôli zaradeniu do chovu (absolvoval ich v I.c- pred skúškou bol iba 3x v umelom brlohu na bezkontaktnom norovaní a inak s ním do brlohu nechodím a ani ho na to neučím a nedovoľujem mu to, nevyhľadávam brlohy ). Absolvoval som s ním okrem KBL v I.c.,SHOJ 3,4,4( hlasitosť má t.č. za 4 ),FD I.c.(najlepší),FSMP I.c. s max.počtom bodov, SD I.c.( skončil 3. najlepší). Na SD z 11 psov absolvovali skúšku v I.c. len 3 psi- z toho 2 hrubosrsté jazvečíky a jeden kopov, ostatné kopovy, jeden jazvečík a jeden špringeršpaniel skončili v II.c.( 4psi) a 4 v III.c.( 4 psi). Môj psík má neskutočnú chuť revírovať, odbieha a hľadá ďaleko, z pohonu sa vracia takmer vždy posledný ( ale v časovom, termíne ),je smelý do húštin,pekne hlási diviaka. Samozrejme, ak by natrafil na obrovského kanca, asi by ho ťažko zadržal, ale možno je výhoda práve v tom, že by ho stále hlásil a kanec by zrejme pri malom protivníkovi ani veľmi neutekal, čo dáva predpoklad na jeho úspešné ulovenie. Poľujem v revíri s poriadnymi húštinami a debrami, ktoré psík zrevíruje bez problémov. A sneh? Prosím Vás, aký sneh? V našich zemepisných podmienkach? Je 6. januára a máme jarné počasie. Klíma sa mení, presúva sa k nám subtropické podnebie o čom svedčí výskyt nových druhov flóry a fauny. Samozrejme, iné je to viac na severe,v horských podmienkach, kde je snehová pokrývka vyššia, súvislá a vydrží dlhšie. Ja osobne si jazvečíka neviem vynachváliť a to sa musím priznať, že pred rozhodnutím zaobstarať si poľovníckeho psa,som jazvečíky za psov prakticky ani nepovažoval. Po osobných skúsenostiach musím nakoniec konštatovať, že jazvečík má naozaj poriadnu dávku inteligencie a chuti do práce a pri správnom vedení- ako písali chlapci nižšie, z neho hravou formou vykrešete pomocníka na svoj obraz- má neskutočný potenciál! Nenechávam sa znechutiť odporcami jazvečíkov, ktorí majú síce hlúpe poznámky na adresu jazvečíkov ale len do chvíle, kým nevidia prácu môjho psíka. Viem ich ale pochopiť, pretože pred vyše 2 rokmi som zmýšľal rovnako, ale prax mi ukázala, že som si snáď ani lepšie vybrať nemohol! Verte, jazvečíkom ostanem verný asi až do smrti, aj keď " nikdy nehovor nikdy". Nie som úplný kynologický začiatočník- v minulosti som sa venoval nie síce poľovníckej, ale služobnej kynológii. So psami som rástol a čosi prežil, dosiahol aj slušné výsledky, takže si dovolím o sebe možno neskromne poznamenať, že psíkom trochu rozumiem, viem ohodnotiť ich schopnosti a vlastnosti ako aj ich potenciál a ten jazvečíky v poľovníckej kynológii aj pri durení a dohľadávke zveri rozhodne majú!!!
Blaser300VM, 8.1.2011 o 21:01 Oprav si ten vek v profile ty papagaj, nech viem kam ta zaradit, lebo ako som uz pisal v inom fore, podla pravopisu si tak piatak. Aby som ti zbytocne nehladkal ego, ze na tvoje perliii vobec reagujem. ◄ reagovať
kubik856, 8.1.2011 o 21:08 Blaser a ty maš akeho psa ?? ked tak mudruješ ?? Blaser samozrejme že inde nie ako na polovke ale myslím že každy jeden pes ma svoje + a - takže sa tu neohanaj tym že jazvečíci su trapní :D hej ?? ◄ reagovať
Blaser300VM, 8.1.2011 o 21:26 Mam troch psov. Hanoverskeho farbiara, bigla a bavorskeho farbiara, ktoreho som ale len kupil, avsak chova a cvici ho moj priatel, ktoremu som ho dal s tym, ze mi bude k dispozicii v pripade potreby. Vidis, ja nenechavam nic na nahodu. Mimochodom, toho Bavoraka som ihned kupil starsieho po skusenostiach na dohladavke jelena s jazvecikom. Preto si dovolim napisat este raz: Jazvecici su trapni-NEBRAT!!!! ◄ reagovať
Hejkal, 9.1.2011 o 12:09 Od otca : Páni Jakubec chcel od nás radu , ale po takýchto príspevkoch ho to skôr odradí nielen od kynológie ale aj od poľovníctva . Vycvičil som farbiare , jagteriére , jazvečíky , špringre a welšpringre takže čo to málo o psoch viem. Na každé plemeno je všeobecný popis , ale v každom sa vyskytnú jedince , ktoré sú v niečom špičkové. Čítal som napr. že češké fúzače robili perfektné farbiarske práce na vysokú a diviaky aj za farbiare. Poznal som farbiara ,ktorý bol perfektný diviačiar , farbiarku ,čo krásne aportovala sluky , kopovy s JS - to sú len niektoré výnimky ktoré si protirečia s popisom plemena. Už som tu písal že ak má pes vlohy je len na gazdovi čo z neho vychová - či je to jazvečík , farbiar , sstavač . Každý z vás mál v niečom pravdu . Napríklad taký Kristlov memoriál v Čechách - je to vrcholová súťaž jazvečíkov , kde je ale nominovaných 10 možno 12 špičkových jazvečíkov z Čiech a Moravy. Pritom hlavná práca jazvečíka brloh je bezkontaktová , je len na čas , diviak v ohrádke ale hlavná časť spočíva v práci v lese a polí - čiže aport a dohľadávky. Tým sa ale nedá zovšeobecniť že každý jazvečík to dokáže. Takisto je pravda , že na vrcholovej súťaži u nás MFS sú v posledných rokoch jazvečíky v popredí. Ak kedysi platilo že 9 z 10 kopovov boli dobrí diviačiary to dnes už asi neplatí - sami to vidíte na skúškach alebo súťažiach ale 5 z 10 jazvečíkov to platí skôr. Samozrejme všade hrá rolu výška snehu . Jakubec , asi si si z " našich rád " moc nevybral, ale ak u vás toho snehu nebýva veľa , skús toho jazvečíka , najlepšie hrubosrstého , tie sú pracovne u nás najlepšie, čosi slabšie sú na tom hlaďáky a dlháne. Dúfam , že si vyberieš správne. Všetkým znalcom a fanúšikom poľovníckej kynológie prajem v novom roku len tie najkrašie zážitky so svojimi psami , či to už budú jazvečíky alebo iné plemená . ◄ reagovať
orol, 9.1.2011 o 12:50 Môj sused ( poľovník ) má od šteniatka hrubosrstého jazvečíka so skúškami poľovnej upotrebiteľnosti ( brlohárske ). Keďže sa stretávame a občas sme boli aj v teréne ( nie na poľovačke ), pozorujem a všímam si jeho psíka už takmer tri roky ( toľko aj má ). Poviem Vám pravdu, že keby som mal mať konkrétne tohoto opísaného psa s vlastnosťami a posluchom, ktoré má, okamžite vyšlem za ním ( obrazne povedané ) guľu najmenej 7x65R. ◄ reagovať
10jager10, 9.1.2011 o 13:09 Chlapi nejdem dávať žiadne plemeno do popredia... Pri niektorých tu prítomných to ani nemá význam. Nevážite si rady skúsených chovateľov ktorý už nejaké tie psy vychovali. Nechcem sa nikoho dotknúť no možno polka z Vás žiadneho psa ani nevychovalo. Skúste to. A potom nenapíšete blbosti na nejaké plemeno poľovného psa. A pre Jakubec rozmysli si čo si chceš kúpiť a kúp si takého psa akého chceš a nedávaj tu do diskusie lebo tu ti ľudia skôr niečo zavrhnú ako poradia. Česť výnimkám. ◄ reagovať
orol, 9.1.2011 o 13:16 Nejaké malé skúsenosti sú. Chovali sme v našej rodine päť plemien poľovníckych psov. Otec bol poľovník. ◄ reagovať
Jaruj88, 9.1.2011 o 14:38 zigi9 jak ty môžeš,vedieť že jazvečíky su utočné psi ked ty sam kopeš vlasneho psa a pes si to zapamätá a raz v živote ti to ozaj vráti ked ty sam nemaš jazvečika ja ti to možem potrdit lebo ja mam- ,jazvečík je priateľský, nie je bojazlivý ani agresívny, s vyváženým temperamentom. Vášnivý, vytrvalý a bystrý poľovný pes.a nie je vôbec tvrdohlavy. ◄ reagovať
Zigi9, 9.1.2011 o 14:59 polovnik100: Chceš obohatit toto vlákno a poradit Jakubcovi nebo jsi sem vlezl jen proto, aby jsi mě pozurážel a honil si ego? To co jsem tu napsal mezi prvníma je víc než pravda a pokud z toho máš mindrák, tak je to tvůj problém. A k tomu nemůžeš říct ani popel, že by na tom něco pravda nebyla a já k tomu nepotřebuju chovat jezevčíka, abych to věděl. Tak si to laskavě uvědom. A jestli to nepochopíš ani ted, tak se běž projít na čerstvý vzduch, at si pořád nesedíš na vedení. Nebo začni háčkovat, co já vím ... ◄ reagovať
orol, 9.1.2011 o 15:39 Ten pes, čo som sa dolunižšie zmienil, ten bol zas tvrdohlavý a vychytralý. Majiteľ je pri ňom otrok. Pes si dosiahol vždy svoje hlavne pretvárkami, simulovaním a pod. Tento pes dokázal poriadne nasrať a potrápiť nervy človeka. Samozrejme vzapätí, či neskôr sa vedel tak profesionálne líškať, že mu človek odpustí... ◄ reagovať
tomas27, 17.1.2011 o 18:04 Jakubec, keďže si sa pre jazvečíka už rozhodol, tak k výberu šteňaťa si vezmi niekoho kto sa v tom vyzná a poradí. Hlavne ti prajem veľa trpezlivosti pri výcviku, naozaj sú situácie kedy ťa jazvečík prekvapí svojou bystrosťou a budeš sa čudovať tomu, ako sa snaží dosiahnuť to čo chce. Hlavne sa mu nedaj,potrebuje trpezlivý výcik. Ak ti môžem poradiť, začni s výcvikom čo najskôr po tom ako sa u teba udomácni a venuj mu veľa času. Ja som začal výcvik keď mal môj jazvečík 10 týždňov a na 5. mesiac zvládal základné povely a odloženie naozaj ukážkovo vzhľadom na svoj vek.Ale všetko s mierou, radšej 5x denne po 10 minút ako ho hodinu trápiť a nudiť, inak riskuješ že si ho pokazíš a to naozaj ťažké napraviť. Dopraj mu rozvíjať to, čo má v povahe a zaručene ťa nesklame. Je to moja osobná skúsenosť s jazvečíkom, možno XY ľudí mi nedá za pravdu a budem rád ak ma poopravia. Ja som pôvodne nad jazvečíkom ani nerozmýšľal a nebudem ho tu do neba volajúco obhajovať ale kôli rodine som urobil kompromis a neľutujem to. ◄ reagovať
kubik856, 9.1.2011 o 21:21 tak ale to už je majiteľova chyba či si psa ustráži alebo nie. Ved každy pes sa musi na požadovanu pracu pripraviť a vycvičiť. Taky pes ešte nebol čo by od štenata vedel čo ma robiť :D :D ◄ reagovať
Edu, 12.1.2011 o 14:18 rhoodos súhlasím aj množstvo kopovov šteká po srnčej zveri. Videl som však množstvo kopovov hlásiacich na hrubo iba diviaky. Jazvečíka žial ešte nie . Tiež som nevidel kopova čo by sa utopil vo vysokej tráve ,snehu či čučoriedkach. Ja som pripustil ,že môže existovať aj taký jazvečík. Iba som podotkol že ja som za 25 rokov takého nevidel. ◄ reagovať
rhoods, 12.1.2011 o 14:09 edu a to si tvrdil koĺko polovačiek máš pochodených a nevidel si takého jazveca?heh,ja som takého videl...tak isto ako som videl,že ide na srnčiu,tak ako som videl ako kopov ide na srnčiu... ◄ reagovať
Edu, 12.1.2011 o 13:45 nugy aj ja som napísal aké mám skúsenosti s jazvečíkom pri durení zveri . Kedže v našom revíri je obyčajne snehu dosť počas celej zimy jazvečík na durenie nie je správna voľba .Tiež nie v čučoriedkach a vysokej tráve. Za 25 rokov čo sa pohybujem po poľovačkách som videl minimálne desiatky jazvečíkov i takých čo mali za sebou skúšky kadejaké . Žial ešte ani raz som nevidel jazvečíka ,ktorý by neblabotal po srnčej stope . To samozrejme neznamená ,že taký nemôže existovať . Ak si však niekto chce kúpiť miláčika rodiny . Jazvečík určite ano. ◄ reagovať
nugy, 12.1.2011 o 13:33 Nerozumiem tejto diskusii. Všetko je to o chytaní sa za slovíčka a pripadá mi to, ako keby sem jednotliví zainteresovaný chodili kôly tomu, aby si na inom vybili zlosť. Ak neviem, alebo nemám s jednotlivím plemenom skúsenosť, nebudem ho predsa zhadzovať. Jakubec. Základom je si určiť, na čo psíka budeš najviac používať a podľa toho sa treba zariadiť. V neposlednom rade je rodina. Aj s tou sa treba poradiť čo sa im páči a čo nie, nakoľko ho vychovávať úplne sám takmer isto nebudeš. Moje skúsenosti s jazvečíkom sú dobré. Treba ho odmala odnaúčať srnčej stope a skôr sa s ním preťahovať s diviačou kožou. Čo sa týka snehu, žiaľ, ako je už aj dolu písané, sneh je jeho obrovské mínus. No keď vrch snehu primrzne a udrží ho, je to už ok a pracuje ďalej. Keď chceš malého psa, ešte sú tu teriere, ktoré majú dlhšie nohy a je z čoho si vyberať. Prajem ti správnu voľbu plemena a šťastnú ruku pri výbere šteniatka. ◄ reagovať
Edu, 14.1.2011 o 11:22 predvadasz každý si pomáhal ako sa dalo funkovalo také malé zvrátené RVHP . Smutné bolo že ti prikazali ako má ten dom vypadať preto sa stavali bez striech .Asi neskôr im to doplo keď každý jeden zatekal. S materialom nebol troška problém ale poriadny problém ako so všetkým tovarom v ČSSR počnuc hajzlakom ,vložkami,mäsom a končiac pri 100 tisícovej škodovke :-D ◄ reagovať
premvadasz, 14.1.2011 o 11:16 Edu tatko bol obyčajný roboš nehovorím že si nepomohol ale nebola to žiadna výhra tie škatule sa už v 87 asi nestavali hádam aj súdruhovia prišli nato že dom bez strechy stojí za prd.Ale určite sa nestavalo 15rokov, s tým materiálom bol trošku problém. ◄ reagovať
Edu, 14.1.2011 o 11:06 premvadas ja to nerobím dramatické. Iba som odpovedal koľko stál moju rodinu rodinný dom okál bol najlacnejší montovaný dom na trhu v roku 1982. S vybavením podkrovia vtedy stál so strechou A 370 000 kčs vrch .To je realita samozrejme bez úplatkov :-D Tie som tam neprirátal. Spodok 200 000kčs . Tam bol keramický strop a 11m vysoký komín. Spodok je z voštinky tehly 45 cm múr. Samozrejme dal sa dom postaviť aj za 250 - 300 000 kčs to boli tie škatule bez strechy postavané s 30cm múrom z šedého kvádra :-D a gumovou podlahou. Keď otec robil na hydrostave stavalo sa veľmi ľahko . Ja viem čo všetko sa v tej dobe z hydrostavu vyvážalo . Naša rodina musela všetko kúpiť. Nebol to dom so všetkými typu odkaz za 35 000€ cakom prásk .Prípadne chata za 7000€ odkaz toľko k tým cenám ◄ reagovať
premvadasz, 30.3.2011 o 22:16 Edu ozaj kde je jozi uz som ho tu dlho nevidel? hádam neemigroval do estónska ◄ reagovať
Edu, 30.3.2011 o 22:21 ano racionálna výživa je základ . Dnes tu bola moja frajerka a zavolal som kunu ,že jej dam slepačie vajce . Vraj je zvedavá ako také vajce môže kuna načať :-D Miláčik mušu chytil obojručne vajce dvihol nad hlavu a praštil nim do dlaždicovej podlahy :-D . Tomu sa povie kunia logika :-D Neviem či je to pud alebo ovládanie fyziky :-D ◄ reagovať
Marco2204, 30.3.2011 o 22:45 Edu k tomu pocitu nezamyslal som sa nad tym,nabuduce ti napisem ◄ reagovať
Marco2204, 30.3.2011 o 21:52 premvadasz kvoli tejto reakcii som tam dopisal slovo po krizoch a nepomohlo ◄ reagovať
Edu, 30.3.2011 o 21:55 Marco2204 naštastie nie aj keď jeden pokus stavača som na poľovačke na divé kačice zažil . Ozaj aký je to pocit pretiahnuť jazvečíka ? ◄ reagovať
premvadasz, 30.3.2011 o 21:58 marco 2204 ja som myslel na dadosa ked tam napisal "kynekolog" ◄ reagovať
Edu, 30.3.2011 o 22:01 Raz bola taka debatka na schôdzi PZ niečo som tam v prestavke zahlásil o tom ,že je srnec prežúvavec a kolega sa mi vysmial ,že nie je prežúvavec. Tak som sa opýtal druheho kolegu ktorý nechcel poškodiť ani jednemu tak zahlasil ,že srnec je taký poloprežúvavec . ◄ reagovať
Edu, 30.3.2011 o 21:32 fridomf súhlas konečne objektívne hodnotenie svojho milačika ktorým pes určite je . Prajem vela úspechov ◄ reagovať
Edu, 30.3.2011 o 21:34 premvadasz kynekolog je miernejšia kombináci gynekologa a kynologa . ◄ reagovať
Marco2204, 30.3.2011 o 21:36 fridomf o tej urazlivosti mas pravdu raz som cvicil jazvecika a tak ma vytocil ze som ho pretiahol prutikom po krizoch,a on sa zobral domov cca2km zaliezol do budy a cely den sa so mnou nebavil co ako som sa pokusal,ale zase ak sa nico naucil tak to robil 100% ◄ reagovať
premvadasz, 30.3.2011 o 21:40 Edu ja som to asi 3x precital nechcel som verit vlastnym ociam tak som sa rehotal ze som skoro jbol zo stolicky, taketo ulety by sa mali niekam zapisovat na tejto stranke ◄ reagovať
Edu, 30.3.2011 o 21:43 Marco2204 v tom sme rozdielny ja som totiž jazvečíka nikdy nepretiahol !!! ◄ reagovať
Marco2204, 30.3.2011 o 21:48 edo nebodaj teba pretiahol jazvecik ,to by mnohe vysvetlovalo.. ◄ reagovať
fridomf, 30.3.2011 o 21:26 Nakoľko vlastním jazvečíka už siedmy rok kladiem si za povinosť prispieť do tejto témy.Jazvečík určite nie je vhodný na durenie na spoločných poľovačkách.On to síce robí rád,ale nemá na to dĺžku noh.Videl som ako si zver z neho robí srandu a odbehne len toľko čo musí.Ja som si ho zadovážil na dohľadávku,vycvičil som ho a na 120% sa na neho spoľahnem.Ak bude čo len kvapka farby na nástrele vie presne po ktorej stope ísť.Prdeľ je v tom,že ja som ho potreboval len raz,ale na posed chodí so mnou furt a tam má tiež svoje poslanie.Občas ma zlomia driemoty a v prípade pohybu akejkoľvek zveri ma moj verný psík zobudí.Nemusím mať večne oči a uši na stopách.Stalo sa mi jediný raz že zbrechol na diviaky,ale dostal preplesk a odvtedy to nespravil.Čo sa týka výcviku musíš si zohnať veľa trpezlivosti.Jazvečíky sú vzdorovité a urážlivé. Ak ukážeš nervozitu,zlosť,radšej to na hodinu odlož.Je to pes malý,ale je to pes.Jakubec,ak som ti pomohol,som rád. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.