Zdravím ťa orol. Môj názor je, že toto je diskusia, v ktorej si vymieňame názory (aj keď možno niekedy plamennejšie než je nutné). Tak ako nepokladám za nutné spovedanie sa, kto akou výzbrojou a výstrojou disponuje (tuším teba tu niekto k tomu vyzýval - nechce sa mi vracať späť), tak nepokladám za nevyhnutné, aby obhajca nejakého názoru sa tu k diskusii kvalifikoval svojimi výsledkami. Ale ak už chceš: Pred X rokmi som strieľal s ČZ - Varmint v kalibri 308 Win a na 300m som opakovane robil 5 ranovú položku do 14 cm. Dokladovať terčami ti to nemôžem, nič som neodkladal, lebo si nemyslím, že to je niečo, čím môžem ohurovať :(. Ale takto natrénovaný som nemal potom problém vystreliť na jelenicu na 230m, ktorá neurobila ani 10 krokov. Posledne som na vzdialenosť väčšiu než tzv. "poľovnícka", strieľal na bielochvostého deera v Kanade na 246m. Odmerané dodatočne laserom (v okamihu streľby som ho nemal k dispozícii). Kaliber 7mmWSM. Deer odkráčal na cca 15m a zhasol. Opäť žiadne dokumenty, svedkom bol môj kanadský priateľ. Ako vidíš, žiadna tristovka a viac sa v uvedených prípadoch nevyskytuje, ale ak by situácia vznikla a budem mať pri sebe laser na presné odmeranie vzdialenosti (čo mi umožní správnu korekciu balistickej krivky), za predpokladu splnenia ostatných podmienok (prečítanie zveri, bezvetrie, opora), nebudem veľa rozmýšľať. Tá moja sedmička je presná zbraň, ale k testovaniu jej rozptylu na 300m som sa ešte nedostal. Na stovke mi to robilo pod 15mm. Ďalších niekoľko úlovkov s ňou už bolo na vzdialenosti, ktoré označujete ako "poľovnícke" (všetky na viac než 8m) :-))))) Ináč k tej Varmintke, resp. k puškohľadu na nej (Springfield Armory s nulovaním paralaxy, so vstavanou vodováhou a osvetlenou osnovou s poklesovými značkami pre kaliber 308 Win) som nosil vo vrecku zalaminovanú tabuľku s počtom korekčných klikov pre tie "nepoľovnícke" vzdialenosti. Korekčnú balistickú tabuľku som pre svoju laboráciu síce vypočítal balistickým programom, ale preverená bola reálnou streľbou v piatich vzdialenostiach v rozmedzí 250 až 350m. Už som síce z toho "long range" opojenia vychladol, ale opakujem, ak sa vyskytne príhodná situácia a bude to stáť za to, nebudem veľa rozmýšľať. Ale bez ohľadu na to, aký typ poľovania budem praktizovať ja, v diskusiách budem stále oponovať konzervatívnym fundamentalistickým názorom a frázam naučeným z desaťročia starých učebníc..... :-))) LaL