Tomáš ( kaci123), ja poľujem dosť rokov aj s brokovnicami a chodím aj súťažne strieľať. Vlastním aj 16, aj 12-ku. Aj dvojku aj kozlicu. Kaliber pre teba určite 12 !!! Prečo? Najbežnejšia výroba zbraní, munície a samozrejme sa od toho odvíja aj cena. Pre takého brokovnicového ( sviatočného ) strelca, určite 12-ka. Prepáč za tú vetu, ale viem o čom hovorím. Zo 16, 20.... treba mať viacročné skúsenosti a treba vedieť aj strieľať. To sú zbrane pre fajnšmekrov. Potom je otázočka, či kozlica, alebo dvojka. Na strelnice určite kozlica, na bažanty a zajace je to vec zvyku a vkusu a do pohonu na diviaky ja uprednostňujem dvojku.Starčie ruské IŽ-ky sú super. Hlavne ich materiál, tuhosť a krytie. Mám 16-ku z r.1974 a nosím ju na diviaky a kačice. To krytie ruských je asi také, že kde ZH- UB nestrieľajú, tam začína IŽ-ka. Ak strieľaš na blýzko, tak netrafíš, alebo rozstrelíš ( bažanta), čo je neprípustné! Aj nedávno som učil priateľa strieľať z jeho 12-ky ( IŽ-ky). Keď na to prišiel a držal sa rád, tak sa mu to zapáčilo. Tak na záver, pre teba na občasné používanie odporúčam určite 12- ku a cenovo sa musíš rozhodnúť ty. Ja by som možno staršiu IŽ-ku, alebo UB. Ak sa Ti nelení, pozri na internet možno po nejakej odstrieľanej talianskej zbrani. Aj nedávno som žítal zaujímavú ponuku. No a to naj je, že ak nepoznáš svoju pušku, tak ti je jedno aký kaliber a značku!! Lovu a kynológom zdar!