chlapi, hádate sa ako malé deti až mi to je ľúto lebo na LZ je to vidieť čoraz častejšie ako nejakú prínosnú, vecnú a slušnú debatu k téme, vzájomné osočovanie sa nemá absolútne žiaden zmysel, nesúdim Vás, nemám na to právo, len píšem ako to vnímam, no môj názor s najväčšou pravdepodobnosťou nebude nikoho z vás zaujímať. Teraz k veci: osobne si myslím, že agresívna chémia môže z dlhodobého hľadiska napáchať viac škody ako úžitku, pokiaľ sa dostane tam kam nemá alebo nie je poriadne odstránená a v takomto prípade, si myslím, že rýchla, jednoduchá demontáž zbrane(hlavne) je výhodou(pokiaľ teda majiteľ zbrane neplánuje výmenu zbrane, či hlavne po pár rokoch alebo po určitom počte rán pokiaľ sa bavíme o športovej/terčovej streľbe). moja osobná viac-generačná skúsenosť však hovorí, že už viac ako 50 rokov sa u nás používa na desiatkach zbraní "len" klasické "mechanické" čistenie a všetky zbrane majú "zrkadlový" vývrt a to i na zbrane viac ako 80 ročné. Pre upresnenie doplním, že nestrieľame tisíce rám ročne, používame fabrické strelivo (aj KJG) a zbrane čistíme po každom použití. Takže si myslím, že čistenie ako také musí byť precízne a pravidelné a časom sa nám táto "námaha" vyplatí.