dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON

Plynová pištol ako ochrana proti zveri (diviak, medveď)?! - diskusia

autor: bago
pridané: 19.4.2010 20:49
zobrazení: 73 711
hlasov: 0

Tak dnes ma skúšal jeden starší pán presvedčiť (NEÚSPEŠNE), že s XY plynovou pištoľou a paralyzujúcimi nábojmi dokáže odvrátiť útok diviaka (aj medveďa) a nielen to, ale že ho tým aj zastaví :). Zažil niekto alebo počul o použití takejto zbrane (plynovky) na ochranu proti zvieratám....s akým výsledkom???

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Zobrazené 1-40 z 85
pytliak6
Aj 22lr je dobrý na maca, ak sa dobre trafí stačí jedna rana
kormp
Hahahahaha starší pán je asi veľký odborník k danej problematike...
kormp
Hahahahaha starší pán je asi veľký odborník k danej problematike... Pobavili šme še...
Edu
povedz staršiemu pánovi že diviaka v oplotku by mohol takto trestať :-D . O tých medveďoch je to brutál humor :-D
Auvalon
Na zver su specialne naboje, maju cerveny plastovy plast a su naplnene nejakym korenim. Su zakazane pouzivat na ludi... a urcene su prave na odplasenie zvery. Otazne je ale to, co urobi nasraty diviak, ktoreho palia oci :)) Ale podla vyrobcu by to malo fungovat. Mam doma jednu krabicku, ale medveda som este z oci do oci nestretol :) cize odskusane este nie su.
posed33
ja viem : ))))))))))))))
namor676
solimkenaj môj nick neznamená že som namornik, ale taký istý ako tvoj, moje meno od zadu. Ľadového som ešte nestretol ale až nejakého uspíš ja ho môžem premaľovať :))))))
posed33
NAMORNIK ty stretnes akurat ladoveho medveda : ))) na mori su len take :)))
namor676
Tak, tak ja zazvoním zvončekom a macko si ma pomýli s dobrou baraninkou, no a potom čo. Ja som si kúpil glock v ráži 357 Sig prave na účel pohybu po lese (to je asi lepšie než zvonček) a myslím že tiež dôležité sa vyhýbať miestam s potencialnym nebezpečenstvom. A k tomu glocku, radšej byť pripravený ako zaskočený. A mojich stretov s mackom je určite viac ako dosť ročne.
KrokodilGenya
Spravna poznamka k zvoncekom.

Ale v povedomiii ludi je to opacne.

Aspon co som sa bavil bezne.
Treba to zdoraznovat.
A nie zavadzat - pocul som to davnejsie aj v TV.
posed33
poznam jedneho nemenovaneho polovnika ktory vyraba zvonceky pre ludi a zhladiska bespecnosti je to zevraj super lebo ked zvonite v horach tak zviera napr. medved vas pocuje z dialky sa vam vyhne : )) mi z EDOM sme to tomu drahemu vyrobcovi (kamaratovi ) trochu na stretku osladili tym ze v rozpravkach medvede chodia do kosarisk kradnut ovecky a on vlasne tych ludi este dohadzuje medvedom : )) prajeme dobru chut : ))))))))))))))))))))))))))))) dufam ze si tie medvede nezmylia tych zvoncekovych z oveckami : ))))))))
orol
Krokodíl, k tomu „hasiacemu prístroju“ doporučujem nosiť aj brýle vzhľadom k tomu vetru, ktorý môže byť aj opačný... múdro vravíš, že treba vedieť správne chodiť aj po uliciach, aj po lese... minimalizovať riziko na čo najmenšiu možnú mieru. V noci sa vždy chodí po uliciach a chodníku nie po tmavých okrajoch, ale viacmenej až stredom, kde je väčšia šanca zaujať obranný postoj proti potenciálnemu útočníkovi zľava a sprava a v horách platí niečo obdobné proti možnému napadnutiu človeka zvieraťom. Skrátka a jednoducho treba používať rozum všade, určite aj to pomáha. Krokodíl, Ty si celkom šikovný mladý muž s celkom reálnymi názormi a pozitívnym myslením, aspoň podľa mňa.
miro65
lubenko..na findulu som to inak myslel ...on vie...že Rudo..??
lubenko
super,jednoduche ,vystižne a hlavne pravdive,bez velkeho kecania
KrokodilGenya
Na vysvetlenie.
Nechcel som mudrovat viac nez treba.
Mam o stretoch vedenu zlozku.
Proste mam obavu a nie taku odvahu ako niektori miestni jedinci.
A rovnako musim pouzit cudzie slovo - nie som FATALISTA.

V zhladom k velkemu poctu pripadov, kde doslo k utoku v priestore - kde to nebolo ocakavane s velkou pravdepodobnostou. Padol aj moj hlavny argument "spravneho chodenia po terene - lese - lukach - uliciach - atd."

Takze ma doplnte. Pripadne zlepsovaky - ak su.
KrokodilGenya
Tak jest.

Tokareva som skusil na vojne - ako spagat. Moze byt.
Makarova - ked nie je nic lepsie...
Browninga 7.65 - idealne pre mna na (pripadne nosenie - nie v lese ).

No a dobry SIG to mame 500-700 bubakov. Strielany.
O HK ani nehovorim. S inym zelezom by som neriskoval tie tlaky.

Mas jasno v tom, ze som si precital co sa dalo SVK-ENG-RUS.
A Sovieti uvadzaju zaujimavu skutocnost. Ak je clovek medzi ml. a samicou dojde k stretu na 99,99 %.
Len to ma mata - nic ine.

Tento rok som sa rozpraval s 3 zelenymi co popisali 3 strety.
Jeden skoncil na ARE - (hovoril druhy v poradi). Zvysni - jedno "bucanie" a jedna strelba do vzduchu - inak meni kaliber... (-:

Takze funguje aj bucanie - ak je stastie.
Plati aj to, ze je to plachy tvor.
V Rumunsku je rocne 10-15 zabiti. Tvrdia to.
To, ze u nas nikoho neprizabil je skutocne len nahoda.
Ale tento argument nemozeme brat. Tie zranenia su - no
doteraz zlucitelne so zivotom ale strasne.

Takze budem chodit s hasiacim pristrojom vietor - nevietor.

A noz za opaskom - jeden zeleny mi to poradil - mal v uchu nausnicu - dobry borec bez uvodzoviek.
lubenko
a určite ma pravdu a napisal to tak aby tomu každy rozumel,krokodyl začinam ti fandit
orol
Konečne príspevok, čo sa dá čítať. Krokodíl, máš tam veľa teoretickej dohľadanej pravdy. Teóriu ovládaš dobre.
KrokodilGenya
No tak, plynovku na medveda urcite nie.
Zbitocna vaha naviac - to nam staci zakricat.

Palicu mu prestrelime rovnako Tokarevom a aj tym Lugerom.
Musi to byt celny zasah. Ostatne sa nam bude klzat.
Poznamka: medved ma velmi maly mozog vzhladom k palici.

44 Magnum atd... To su neprakticke tazke kanony. Ak su s kratkou hlavnou strasne kopu - nepohodlne atd. Len nam zbitocne vyfuci plamen. Drahe strielanie pre obycajneho cloveka.

Prakticke na obranu pred medvedom by mohol byt:
Luger s P++ (len dobre zelezo - SIG, HK ziadne srakoty ako CZ, GLOCK K100 atd.). 8+1. Viac casu asi nebude na strielanie.

K strelivu:
Tie gulicky - JHP, co mate napaskovane za poslednym FMJ. si pekne odlozte do skriky. Jednak su zakazane a na palici by sa mu rozplestili ako komar na stene.

Poznamka: P++ FMJ (tormentacne strelivo) si treba nechat urobit. Pripadne pridame
1000-2000 PSI (na vlastnu zodpovednost).

Pripadne priplatime a kupime .357 SIG, ktory zacina tam kde konci Luger++. Ale to je trosku viac narocne na bubaky.

Este by som dal do pozornosti spray na macka. 1000-2000 korun.
Ten maly hasiaci pristroj ma vraj 70% uspesnost pri strete s macom ku 20% pri pouziti pukacky. To ma osobne prekvapilo - ale clovek sa stale uci.
Je to urcite lepsie ako zabit medvedicu. Vlk je nazraty a mlade maju matku dalej.

Zaroven by ma zaujimala nasledovna vec.
V 50 rokoch bolo vraj v nasom priestore cca 50-70 medvedov.
Vzhladom k sucasnemu stavu 900 - 1200. Je to radove...
Preco sa neredukuju velke samce.
Podla mna zelenym nezeru tolko zvieratiek. A nesposobuju vela skod na ich "zariadeni".
A potom sa turisti musia zaodiet zelezom.
Aj ked bolo uz aj par excesov kedy boli horsi dvojnohi jedinci.
Vsakze - kadejaka zberba - LS - PS - Rangers - to som sa nasmial ked som sa docital, ze uz aj u nas je to ako v USEJ co sa ohana lajstrom. Poriadne by ich trebalo preskusat (aby sme objavili vynimky z predchadzajuceho konstatovania) - s vyssim levelom ako pre beznych jedincov.

Poznamka: Rangera EDUa skusat dodtaocne nebudeme. Tvrdi, za ma psychologa doma. To je vyborna vec - lebo je clovek pod neustalou kontrolou. Co nie je na skodu veci.
orol
Findula a tých zvyšných 5% ľudí by čo urobilo? :-)
findula
Ano počítám Ty s puškami i s pistolemi
lubenko
nevydržal,pretože je to chlap ktoreho vychovala hora a vie o čom hovori
miro65
Findula!!! už si nevydržal??...::))))
orol
Findula, do tých 95% ľudí, čo by sa posralo určite zaratávaš aj ľudí s puškami, nie len s pištoľami, či ako povieš?
findula
95% všech lidí by se posralo hrůzou při útoku medvěda či divočáka.Zapomněli by i na to,že mají nějakou pistoli
lubenko
growler dakujem že si ma vynechal o tych ostatnych menej chapavych:):)a s tou poslednou vetou plne suhlasim
lubenko
lovecccc,ospravedlnujem sa pokial som sa ta v niečom dotknul ,ale potom si daj riadny vek a meno aby som mohol vediet že to maš čerpane z dlhoročnej praxe a neviem prečo sa každy skryvate za cudzie mena ,koho sa bojite a lebo pred kym chcete byt kriti
growler
pre lubenka a ostnych menej chapavych:
opisal som ti tu konkretne priklady pri dostrelovani diviakov tromi roznymi kalibrami kratkych gul.zbrani.
zvysok debaty sa viedol v duchu ci kalibre pod 357mag by vobec mali nejaky zastavovaci ucinok pri strelbe na hlavu(vtom sme sa nezhodli)
ale zhodli sme sa,ze v pripade necakaneho utoku by nikto ani len nestihol vytiahnut zbran.
lovecccc
lubenko - Rozprávame ? nie diskutujeme- na to zvyčajne diskusné fórum slúži ?. prejdi si tu diskusiu o tasení koltov ešte raz a pozorne. Diskutovali sme o krajnej situácii - ked už nemáš ná výber . Tam je podľa mňa na mieste- mať pri sebe na obranu krátku zbraň. Ak to ty tak nevidíš- budiš je to tvoj názor - kúp si tu doporučovaný sprej -alebo si to rozdajte holými rukami určite to bude férovejšie. Ale -nejde mi potom celkom do hlavy prečo kalibre ako 357 a 44 odborníci na obranú doporučujú - ked ty -obranu tasenim zbrane v núdzovej situácii spochybňuješ? Možno máš bohaté skúsenosti z wrestlingu a zbraň nepotrebuješ. .. Nepísal som o žiadných čarostrelcoch a ničom výnimočnom nejestvujúcom - len sme diskutovali - pri akých zásahoch - by daná zbraň mohla mať aký účinok. Preto som pre informáciu pridal nejaké info o použití výkonných kal. proti ludom, aby som ukázal že zneškodniť niečo okamžite - pokiaľ netrafíš mozog vôbec nieje ľahké. Dalej som tam dokumentoval jeden prípad diviaka . Tak neviem čo sa ti na tejto téme zdalo nemožné- alebo na smiech - kedže si tam často písal posmešné komentáre ? Tie Fiktívne neexistujúce prípady sú kde ? Doporučenie 357Mag alebo 44Mag mám čerpané zo "streleckej reuve" kde preberali kaliber vhodný na obranu pred útočiacou zverou + poznatky Amerických Rangerov z praxe. Učinky kalibrov na ľudský organizmus som čerpal zo zdroja ktorí sa odvolával na knihu vypracovanú Dvoma policajnými dôstojníkmi v USA za 15 rokov aktívnej praxe a v súčastnosti je to jeden z najuznávanejších dokumentov na svete tohto zamerania. Dalej som dal príklad diviaka dostreleného 7,62x25 kamrátom . Toto je podľa teba teoria ? áno ale opierajúca sa o dlhé roky praxe . No a potom sm sa ešte bavili o kvalitách strelca a miestach zásahu... Tak čo Nedôveryhodné a tak smiešne na tom vidíš ? ukáž mi nech sa aj ja zasmejem - lebo po tom zápase z Dánskom mám nejakú sklesnutú náladu ?
Diskutovať môžme- aj bez toho aby sme sa hádali - len ty si tu do diskusie napísal " že sa bavíme či zasamiať sa dá " albeo niečo toho druhu .
lubenko
lovecccc len moja posledna reakcia rozpravate tu o niečom čo ste ešte nikdy nezažili a už len by som vas chcel vidiet ako tasite tie vaše kolty na rozzureneho medveda ,timto tu diskusiu končm ,pretože všetko je tu len teoria.Lovu lesu zdar
lovecccc
Orol - vidím že myslíš veľmi múdro :))
orol
Také, ktoré je v zmysle zákona zákona zakázané. Ale nepoužívam ho :-) náboj je iba v komore :-)) na strelnici som dávno nebol, ale tam používam klasiku od SB - to prvé menované si šetrím len pre krajný prípad:-)
lovecccc
orol- a ake špeciálne strelivo používaš ? Ja Na bežné nosenie som tam ládoval -olovenú s komolovým kužeľom. To mi kamarát žoldnier zhánal - vzdy ked bol doma mi dotrepal celú debničku. Vravel že v robote iné ani nenabíjajú. A do lesa bude 357 alebo 44mag este sa uvidí .
orol
Kapacita zásobníka u môjho lugera je myslím 14 patrónov ( a mám špeciálne strelivo ) a možno by to aj čosi urobilo medveďovi a možno nie - iba čo by som ho tým nasral:-)) za 15 rokov nosenia som ešte nemal možnosť na žiadnej útočiacej zveri vyskúšať :-)) a ani po tom netúžim:-))
lovecccc
lubenko - nože sa nečerti :)) ja viem o čom je téma - ty by si si mal prečítať na čo som ja reagoval a potom sa vyjadruj. A práve preto že ja som z Lugerom kde čo vyprevadil s tohto sveta tvrdím- to čo tvrdím . Prestrelíš makovicu si si všimol -ale v zátvorke kde uvádzam mozog to už nie ? alebo si to zámerne takto naaranžoval ?? A ten macko mal kde tie rany ? Ak by ich mal v Hlave a boli by "smrtelne" ako vravis tak by vás určite nepožral :) Sa mi zdá že si si nasiel specifický prípad ktorý zraneniami nezapadá do našej predošlej debaty.
lubenko
a ešte dodatok ,neznamena že ked mu prestreliš makovicu ako ty si to nazval tak že budeš mat od medveda pokoj,my sme raz dohladavali medveda ktory mal v sebe da sa povedat dve smrtelne rany a ešte musel 4 dostat aby nas nezožral a to bolo po 8 hodinach dohladavky,medved mal 280 kg
lubenko
lovecccc,napred ci prečitaj o čom je tema a potom skus presvedčit a nepytaj sa na to kolko som odstrielal z lugerom,ale možem ti povedat že tak zo 5000 ran,ale určite som to neskušal na prascoch a medvedoch,aj ked niektore prasce by si to zaslužili
anonym
lovecccc,presne tak :-)
lovecccc
hawk3 - a hned to máš aj upečené :))
anonym
Kašlite už na to,najlepší je plamenomet :-))))
Zobrazené 1-40 z 85

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.