Rado100, ku genetickému základu. Kto líške, ako aj psovi, kazí genetický základ? Sama si to nerobí. Je v tom len a len človek – lovec, kynológ. Našťastie v prírode existuje jeho revitalizácia, ak prestane pôsobiť stresový faktor, rušiaci reprodukciu už od zrenia pohlavných buniek – ochranou poškodeného živočíšneho druhu. Je to na širšiu debatu. Že si líšky na ľudí zvykli. Pravdaže, každý živočích si na ľudí zvykne, ak vycíti, že mu od neho nehrozí nebezpečenstvo – líšky pri cestách vedia, že ľudia z áut na nich nestrieľajú, preto si v pohode lovia myši. K potrave. Máš pravdu – môže uvoľniť viac vajíčok, ale prečo to nerobí polárna líška v rezervácii, kde má ešte viac lumíkov, ako naša hrabošov a má len 5 a najkvalitnejších mláďat. Na farme má tiež dostatok potravy a má až 20 mláďat, ale – najhoršej kvality? Alebo – bažantica. Vo voliérovom chove na produkciu vajec pre umelý odchov bažantov môže zniesť až 80 vajec. Vo voľnom revíri iba 10, kde na jar má tiež nadbytok potravy, ako tá vo voliére. Tiež by si mohol tvrdiť, že – môže zniesť až 80. Tak prečo ich neznáša? Je to jednoduché – nepôsobia na ňu stresory, ako pletivo, personál, súkmeňovkyne, atď. Znesie si svojich štandardných 10, zasadne na nich a vychová mláďatá. Vo voliére, kde sa permanentne bijú, až perie lieta, strašia ich ľudia i predátory, pred ktorými pre pletivo nemôžu ujsť, to nie je skrátka možné. A hlavne – tým, že sú v neustálom pohybe, spália viac energie, ako slobodná bažantica, viac jej z potravy nahrádzajú, viac sa zvyšuje kondícia a napokon viac sú nútené vaječníky vyrábať vaječnú hmotu. Bažantici preto neostáva nič iné, ako znášať a znášať vajcia. O ich kvalite sa už ani nevyjadrujem. Čiže – potrava je tu konštantná – obe jej majú nadbytok. Navyše – slobodná ju má pestrejšiu. To dúfam uznáš. K názornému príkladu. Ty odstrelíš 8 ks líšok ročne /aby sa nám lepšie rátalo – 10/, ja ich ochránim. Otázka ale je - z koľkých? Povedzme z 20. Tebe ostanú 10, mne 20. Tvojich zvyšných 10 vrhne po 15 mláďat zdegenerovaných, spolu 150, mojich všetkých 20 vrhne po 5 mláďat vitálnych, spolu 100 mláďat. Moje mláďatá pohlavne dozrejú oveľa neskôr /3. r./, tvoje skôr /2.r./. Do pohlavnej zrelosti sa u mňa dožije len toľko, koľko z nej „odíde“ reprodukčných. To zn. keď z nej odíde ¼ do "dôchodku", presne toľko mláďat sa môže do nej dostať. V zootechnike sa tomu hovorí chovné stádo. Čiže – populačná hladina líšok bude podľa zákona prírody o rovnováhe – stabilizovaná. U teba sa do dospelosti dostane viac mláďat, pretože ich nie je len viac, ale aj skôr dospievajú. Čiže sú tu dva neprirodzené faktory pre zvýšenie populačnej hladiny. Ja však navyše mám väčšiu šancu znížiť počet líšok lovom iba pred párením. Plus norovaním líščiat. Ty nie, lebo stresovaním ostávajúcich líšok zvyšuješ plodnosť. Ja nie. Čiže - u teba na jar ostane o 8 líšok menej, ale ostávajúce privedú na svet o 200 % mláďat viac. Navyše - zdegenerovaných.