Príspevok presunutý z diskusie pes bez preukazu pôvodu (autor: ali).
@ korki napisal:
ešte jedna vec momentálne aj problém nášho združenia nezáujem ,chovat psa z pp koli nákladom priznajme,nemá každý finančne prostriedky na kúpu ,výcvik ,skúšky, vystaví ,a ine veci spojene s chovom psa s pp a preto volí tu lacnejšiu alternatívu pes bez pp
@ jayz napisal: 1) samotnou kúpou psa bez pp neporušuješ nijaký zákon,
2) ak sa nevydarí, nie je to taká strata ako keď riadne zacvakáš
3)keďže neabsolvuješ všetko čo treba na získanie pup, investícia je ešte nižšia;
No ja teda neviem, ale podla mna to vidite velmi skreslene.
Ak niekomu na psovi zalezi, tak naklady na veterinara (ockovanie, choroby, pripadne operacie po polovackach atd) a na stravu, ci vycvik su rovnake. Rozdiel je v kupnej cene, ktora ale ak planujem psika a zacnem po troche setrit vcas, tak nie je problem pre nikoho. Mnoho chovatelov je ochotnych sa dohodnut na spolumajitelstve za urcitych podmienok, pripadne aj dat psika na splatky. A vystavy, skusky??? Ale no...jedna skuska na PUP nie je taky hrozny poplatok (ak ju spravi, viac ich robit nemusi, papier dostane hned) a vystavy? Ak niekto nechce chovat, nemusi ist ani na jednu. PUP nie je podmienene vystavou. A ak niekto chce chovat, verim, ze mu na plemene zalezi aspon tak, ze tie 2 co vacsina klubov vyzaduje ho nezruinuju.
Ked to zratam z dlhodobeho hladiska, pes s PP mi umoznuje v pripade zaujmu vykonavat viac aktivit, ale nenuti ma do nich. PP dava vacsiu zaruku zdravia a spravnej povahy. Bez PP psik je v roznosti aktivit obmedzeny a je vacsia pravdepodobnost ze veterinarna starostlivost ma bude stat viac. V konecnom dosledku moze vyrovnat alebo az prevysit kupnu cenu PP psa.
Samozrejme, nic nie je cierne alebo biele, ale ak mam psika kupovat (teda nie ze zachranim, ci mi podaruju), tak inu volbu ako s PP by som si nevybrala.