goret, naletel si nedoukovi, ver mi (myslím to s tebou dobre :-))))). Až teraz som si pozrel obrázok, na ktorý odkazuješ vo svojom príspevku a žasnem. Pre mňa je nepochopiteľné, ako niekto môže mať ambíciu vysvetľovať niečo, o čom nemá ani dunstu. Teraz hovorím o autorovi toho obrázku a popisu k nemu, či už tom pôvodnom českom, alebo o truhlíkovi, ktorý to prevzal a poslovenčil (dúfam, že to nebol lanus :-)))). V strelectve sú dva nezávislé druhy paralaxy. Jedna je paralaxa, ktorá sa v klasických streleckých publikáciach nazýva ako paralaxa STREĽBY, alebo aj paralaxa MUŠKY (spomínam ju ako "inú" v zátvorke asi uprostred svojho príspevku včera o 19:01). Ide o uhol medzi zámernou a spojnicou úrovne ústia hlavne (nie jej osou!) s cieľom a je jedno, či ide o zámernú cez mechanické alebo optické mieridlá. Autor ju nielenže nesprávne nazval ako paralaxu zameriavacieho zariadenia (viď nadpis obrázku), ale pokračuje popisom jej korekcie jednou z metód z oblasti puškohľadov (AO). Mieša do jedného kotlíka dva rôzne druhy paralaxy. Paralaxa streľby a paralaxa puškohľadu sú dve ROZDIELNE VECI. Ak princíp paralaxy puškohľadu niekto z toho obrázku a gulášu k nemu pochopil, nech sa hlási u baču Ďura..... S poznaním balistickej krivky náboja máš samozrejme pravdu, ale pri veľkých vzdialenostiach sa určite hodí aj možnosť korekcie paralaxy......... lanus, nevymýšľaj si, nepatrí sa to a niekedy to môže byť aj nebezpečné. Tebe, ani nikomu inému som na žiadnom diskusnom fóre nikdy nekládol žiadne podobné otázky, ako tu píšeš. Mám nasledovný návrh. Ty si daj prácu s tým, aby si takú diskusiu našiel a mi to dokázal a ja sa pohrabem v starých poľovníckych časopisoch a skúsim nájsť článok, ktorý som tam o paralaxe publikoval. Nie diskusné dristy ako ty, ale technický článok, ako sa dnes hovorí, v printovom médiu. Možno sa mi to podarí, bolo to niekedy, odhadujem, v rokoch 2000 až 2004 (keď som už paralaxu mal "omakanú"). Keď mi tú diskusiu nenájdeš, ostávaš u mňa nielen tlčhubou, ale čo je ešte horšie, podlým demagógom (prijateľnejšia verzia je, že len sklerotikom, ktorý si ma s niekým pletie). Od toho prvého puškohľadu už asi faktúru nenájdem a kvôli tebe by som ju už ani nehľadal. Si na tom horšie, než som si doteraz o tebe myslel..... Puškohľadov mám niekoľko, ten s korekciou paralaxy je VORTEX VIPER PST FFP, preklepol som sa, 4-16 nie 4-14....