Blaser:
Priamymi HLAVNÝMI “účastníkmi” pri energii spätného rázu a súvisiacej záklzovej rýchlosti sú váha projektilu a rýchlosť, ktorou opúšťa hlaveň (tvoria to, čomu sa vo fyzike hovorí hybnosť), do hmotnosti projektilu sa v prípade brokovnice okrem navážky započítava samozrejme aj ten pomocný sajrajt (košíček, či zátka a pod.). Doplnkovou veličinou je navážka pušného prachu. A samozrejme, v nepriamej úmere tam figuruje váha zbrane. To sú tie hlavné veličiny, ktoré vyjadrujú to, že čo strelca do pleca drgne. Tá tvoja 300 guličková tlaková logika síce platí, ale celkom ináč ako si myslíš. Áno, v okamihu opustenia hlavne udeľuje tlak plynov zhluku dodatočnú hybnosť, ale vtedy už má tlak len zlomok svojej počiatočnej hodnoty. Hlavné tlakové zaťaženie si odserie hlaveň hneď po výstrele (pripomínam že Pascalov zákon známy zo ZDŠ platí bez ohľadu na aktuálny politický systém). A ak mechanik poukazuje na vzťah medzi tlakom, plochou a silou, je k pravde bližšie ako ty. Totiž rovnica medzi impulzom sily a hybnosťou platí rovnako za Fica, ako platila za Dzurindu alebo Husáka. K tej ostatnej marketingovej sečke sa nevyjadrujem, naviac si myslím, že sa neprejavuje ináč u 20-ky a ináč u 12-ky.
Mne sa tu nechce unavovať čitateľov fyzikálnymi traktátmi, len som nemal istotu, že či platí pri hromadnej strele všetko to, čo pri jednotnej (či som nebol vtedy “poza školu“) a preto som očakával nejakú odbornú diskusiu s fundovanými brokármi. Musím konštatovať, že nič také sa nestalo….. Na poučovanie o balistike nestačí mať odstrieľané tisícky nábojov, treba si zopakovať základy fyziky a zalistovať v špecializovanej literatúre (ale platí to aj opačne, teória ešte dobrého strelca nestvorila).
Ešte niečo:
Aj keď strelivo S&B vôbec nepokladám za nejaký štandard, pre rýchly náhľad som sa naňho pozrel a pre tebou spomínané rovnaké navážky 24g má v trape 12-ka menovitú rýchlosť 400m/s a 20-ka 395m/s a to určite nie sú dôvody na to, aby dvacina kopala viac. Možno tvoje obľúbené strelivo B&P to má naopak. Neverím, že podstatne.
Moje závery ilustrujem na konkrétnom príklade s úžitkovo porovnateľným strelivom:
Kaliber 20/76 so strelivom MAGNUM, hmotnosť brokov 33,5g, úsťová rýchlosť 370m/s a kaliber 12/70 s bežným strelivom, hmotnosť brokov 32g, úsťová rýchlosť 385m/s, majú pri opustení hlavne IDENTICKÚ hybnosť. Ak predpokladáme, že košíky a zbrane sú približne rovnako ťažké, neexistuje žiaden objektívny dôvod pre to, aby bol relevantný rozdiel v spätnom ráze. Ak je 20-ková zbraň ľahšia o nejakých 5-10%, takú zmenu v parametroch spätného rázu je schopný zaznamenať len človek, ktorý má v ramene zabudovaný príslušný merací prístroj. Rozdiely vo váhe zbraní niekoľko desiatok percent a rôzne dĺžky a tvary pažieb je tu zbytočné tasiť, takto sa nedopracujeme k ničomu.