lct-S 10.6.2017 o 14:37
Nie kazdý pes sa dá odloziť. Mozno jeden zo sto nie. Kedysi som tvrdil, ze kazdý sa dá, dnes sa na to pozeram tak, že načo trápiť psa aj seba. Nie skoda času, ale je to trápenie. Sem tam sa vyskytne taka vrodena nervozita, ze nestoji to za to. A ked sa to aj iba kvôli skuskam podarí, casom, ked sa to stale netrenuje a nevytvaraju sa dookola rusive podnety pes zacne knucat a hlasito sa prejavovat , hlavne potom ked uz zacne aktivne polovat. Nic to nema s ostrosťou ani naruzivosťou. Iba niektorý pes sa to nauci rychlo a bez problemov, iný trocha dlhsie, kym pochopí, ze nielen tam ma byť, ale že ma tam byt aj ticho. 90 % je to na cvicitelovi, 10 % od psa. hickok je jedno , ci na remeni , ci bez remena - to je o inom. (prepáč nechcem urazit, chcem mozno pomôcť) Ked to cvicitel zacina so psom na remeni, spolieha sa na remen (co je zle), ked sa to robi bez remena odrazame sa od toho, ze pes uz cosi vie. Pred 30-timi rokmi som mal naucenu kopovecku odlozenie uz 4mesacnu, teraz sa nad tym usmievam, ze načo to bolo :-) asi som sa nudil. Dnes nechavam psom "mládí" a mam pocit, ze vsetko co sa nauci, mam na mysli vycvik, ze sa to naucil akosi sam, popri tom, ze rastol na očiach. Mladeho psika, ked sa nauci sadnut, nechavam sediet iba par sekund, na zaciatku mozno, ze 3, 4 sec. Aj to iba preto aby sa ucil, ze bude raz ovladany aby sa na to pripravoval. Vsetko pozvolna ani nevie ako sa to nauci. Ziadne sablony, ziadne presne casy, hockedy ked idem okolo a aby nikdy nemal snahu utiect ale vytesoval sa , ze sme spolu. A ked uz zacnem odkladat tak nachvilu, a ja napr. zo zaciatku uviazaneho, ale tak , ze ani mu nepride, ze je priputany, tzn. , ze uplne volny remen. To iba kvoli mne aby mi nemohol nahodou prchnut, keby chcel odist. A vyuzivm to, co ma uz naucene. Iba zvyrazním slovo zostan a ten ton uz pouzivam navzdy. Nachvilku, tak aby ma videl,vratim sa, prejdem okolo neho , zas cosi robim , tvarim sa zesa nepozeram ALE ! Nespustim ho ani na chvilu z oci. A najmensi naznak okamzite riesim. A az ked to psikovi úúúplne zovsednie a vie naco tam je , tak az potom aj zajdem akoze za strom , alebo kdesi z oci, ale zas iba na chvilku A ja ho ale vidim stale. Dobre je mu dat najavo,akoze sa schovaty prezradis a vykuka Ti chvilami kusok tela a prisny prst ked neaky naznak pohnutia. Velmi dolezite je menit miesto - niekde vam pes bude pohodovy inde nie. Rusive vplyvy zapracovavat az ked je uplne kludny a pochopil, ze tam "musí" byť. Mlademu psovi doprajme na to vela casu a dlhe obdobie , dospely dvojrocny a starsi sa to nauci za 2, 3 dni. Pamätajte ! Ak to pes nerobi dobre, kdesi robite chybu, musite na nu prist, v nom chyba nie je. Prajem vela radosti z uspechov pri vycviku. Kynologii, vycviku zdar