canisdirus - správne si napísal, súhlasím, ale prekrúcaš moje tvrdenia tak, aby si mal pravdu ty a to prekrúcanie neznášam. Máš viac rokov, maj si, myslíš si že si múdrejší - nehádam sa. Ja som tu ale točil o niečom diametrálne rozdielnom. Vieš čomu sa hovorí "presný kaliber" ?? Pokial si sa s týmto slangovým pojmom ešte nestretol tak tu nemáme čo rozoberať.A keď už tak, tak uvádzaj stúpanie vývrtu, nie otáčky strely ;-) Samozrejme verím, že tvoje dlhoročné skúsenosti pramenia z tvojej ak som dobre pochopil vojenskej praxe, čo je ale pre nás poľovníkov takmer nanič, pretože celoplášte nepoužívame pomaly už ani na lov líšok. To porovnanie na základe Vietnamskej vojny je mi dobre známe, a všetci vieme že je to kontrast ako čierna a biela.A o praktickej stabilite kalibra 7,62x39 s loveckými strelami asi nemáš šajnu, inak yb si netvrdil že je stabilná! A inak ktorý športový strelec, ktorý strieľa 600 + metrov používa 223 Rem ? ukáž mi jedného! Tam potrebuješ ani nie tak úžasnú balistiku, lebo s ňou sa dá počítať (to dobre vieš) ale prestnosť (=rozptyl, pravidelnosť zásahov - a tu spomeniem aj tvar nábojnice,...) a stabilitu.