Nuž Vlado, keď si ma v inej téme diskusie istým spôsobom vyvolal, tak aj by som niečo utrúsil (nezaručujem, či to bude múdre). V prvom rade pokiaľ sa týka odstrelu srncov, tak musím priznať, že s odstrelom sme na tom veľmi zle. Na 3700 ha máme odstrel srncov I.VT-5, II.VT.4.III.VT-5 kusov. Z plánu sú ulovené 2, slovom dva kusy srncov I.VT. Ak mám hovoriť za seba, tak už som mohol mať ulovených najmenej dvoch srncov ( vyložený výrad) II.VT, ale som sa neprozreteľne vzdal tento rok lovu srncov v prospech hostí a našich jubilantov. I.VT som videl, ale túto som nechával pre dcéru, ktorá ale mala smolu, keď jej srnec nevyšiel. Keď som ja išiel von, tak mne vychádzajúc zo zákona schválnosti srnec vyšiel. U nás už začína ruja, všetko je v pohybe. Dúfam, že niečo „napískame“ s dcérou, alebo so zaťom v dvojke. Nechcel som nejako písať na túto tému, jednak sa niet čím chváliť a nechcem vyzerať ako metodik, lebo aj tu mám výhrady. Celú dobu sa u nás totiž traduje, že povolenky na srnca sa dávajú na slávnostnej členskej schôdzi až začiatkom júna. Márne argumentujem tým, že je to v rozpore so stanovami, že iný je stav vegetácie 16. mája a podstatne iný po začiatku júna. Zaužívaný zvyk, ktorý prerástol aj železnú košeľu stále ešte funguje, ale dúfam, že dožíva. Márne zatiaľ argumentujem literatúrou, renomovanými autormi (Hell, Vach, Kolář, Hromas... sú asi slabé autority), ale v prvom rade tým, že to, čo nepatrí do chovu nemôže ísť do ruje. Istým spôsobom ma to vytáča a keď už nie je iný argument, tak sa dozviem, že málo poľujem. Ja osobne sa zameriavam na I. a II.VT. Čo do chovu nepatrí musí ísť preč. Až potom môžeme mať kvalitu v trojke. Vážim si každú trofej. Bodová hodnota, ani medaila ma nezaujíma.
S tým, čo bolo napísané na túto tému v globále súhlasím. V I.VT som za odstrel vyložene trofejovo a telesne slabej zveri, ktorú je treba intenzívne hľadať a loviť od začiatku odstrelu bez ohľadu na to, či má, alebo nemá vytlčené. Z telesne a trofejovo slabého si myslím, že nemôže byť dobrý srnec.
Ale páni, zatiaľ tu nič neodznelo na tému odstrelu holej srnčej zveri. Ničím sme sa nevyjadrili k odstrelu srnčiat. S týmto u nás niektorí aj starí poľovníci nesúhlasia a argumentujú tým, že je škoda srnčatá strieľať, že ešte dorastú (ha, bude viac mäsa ), že čo je slabé v zime aj tak padne a podobné argumenty. Ale čo keď bude mierna zima, prežije aj slabé, čo keď nevyradíme takýto kus v I.VT, prejde do II.VT, aký bude výsledok nášho chovu? Úsmevne, ale v podstate tragicky na mňa zapôsobilo citovanie slov z prednášky MVDr.Vodňanského, že treba venovať pozornosť aj selektívnemu odstrelu sŕn. Neviem, pre mňa to nebolo nič nového. Ja osobne túto otázku staviam dokonca aj pred selektívny lov srncov, pretože za dodržania priaznivej pohlavnej štruktúry sa spravidla dostávajú do ruje telesne a trofejovo silnejšie srnce. Ale keď ponechám v chove telesne slabú srnu, tak nemôžem od nej očakávať silné, životaschopné srnča z ktorého bude dobrý srnec, alebo srna? V globále nemôžem očakávať ani skvalitnenie celého chovu. Toľko.
PS : Literatúru MVDr. Kolářa vrelo doporučujem. V českom jazyku vyšlo v poslednom čase veľa kvalitnej odbornej literatúry. U nás v tomto smere pociťujeme silný nedostatok.