dnes je nedeľa,  1. december 2024,  meniny má Edmund,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:21,  dnes západ slnka: 15:49
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Odstrel srnčej zveri - diskusia

autor: off Vlado2406
pridané: 21.6.2007 13:01
Už asi mesiac trvá odstrel srnčej zveri,ale aj tak mám niekoľko postrehov čo sa tohto obdobia týka.Dobre vieme,že srnčia zver nie je v rámci rajonizácie zaradená do viacerých kvalitatívnych tried ako jelenia,muflónia a danielia zver,preto sú aj kritéria pre výradový odstrel rovnaké na celom Slovensku,je to podľa vás správne tak ako to je?Nesnažíte sa pri odstrele prihliadať na to v akej oblasti poľujete a neberiete pri love najmä srncov I.v.t. neberiete ohľad na to aká bola zima?Lebo je známe,že najmä pri tvrdých zimách tieto srnce nemusia dosahovať potrebnú dĺžku parožkov a bývajú lovené ako výradové,pričom už ďalšie parožie by také nebolo.Čo si myslíte o tom ako je to vo väčšine českých poľovných združeniach,kde nelovia srnce I.v.vt. a ponechávajú ich,aby prešli do II.v.t. a keď sa neprejavia ako chovné,ulovia ich v tejto vekovej kategórii.Podľa mňa je to dobré nielen pre zver,ale aj atraktívnejšie pre samotných poľovníkov,lebo následne majú možnosť uloviť nielen paličkara alebo gombičkára,ale už minimálne slabšieho vidliaka.Aký je na to váš názor?
počet zobrazení: 14 791
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 57 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Lumir, 18.7.2008 o 13:48

Pro Maxe,dceri,ze preji k uloveni prvniho srnecka LOVU ZDAR.Jinak vypada,ze nam pomalu ,alespon u nas zacina rije,jeste to neni to pravy orechovy,ale srnci,hlavne srnci jsou jiz dosti vpohybu a na vecerni cekane jsem uz pozoroval staryho pantatu jak nahani svou vyvolenou.Takze v pondeli se synem balime paky a stehujeme se na chatu.Lovu ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off milank, 8.7.2008 o 19:12

No my Solirov sme na tom len o kúsoček lepšie...nám zostala asi polovica.Tento rok lovíme tri srnce v každej triede po jednom(dúfam,že sa nemýlim,lebo nie som doma) a už je aj plán v tomto smere splnený. III.vt aj II.vt náš slabý priemer a špicák tiež výrad. ◄ reagovať

off Solirov, 8.7.2008 o 11:39

hm... kedze sme prisli o revir tak sa tulat kade tade nemozem.. zial... takze ako je to u nas ani neviem.. aj ked tym ze sme lesny revir (teda boli sme) nebolo tolko prilezitosti srnciu ruju si vychutnat... Takze pani, neostava mi ine len vam tisko zavidiet. ◄ reagovať

off MAX2, 8.7.2008 o 6:11

Som vonku prakticky každý deň. Kto si všíma trochu správanie srnčej zveri a kto pozná jej správanie pri ruji vidí, že srnce sú už agresívnejšie voči sebe, ale ruja ešte nezačala. Biologický kalendár srnčej neoklameš. Súhlas s Lumírom v love srncov. U nás je odlovená čistočne I. VT. Som rád, že dcéra ulovila prvého srnca. Ja na svojho srnčoka iba čakám nech odovzdá svoje gény v ruji. Potom sa uvidí... Lovu zdar! ◄ reagovať

off pali1, 4.7.2008 o 22:14

Lumír,s tou rujou maš pravdu ◄ reagovať

off Lumir, 4.7.2008 o 11:36

Pred riji se u nas lovi prvni vekovka,skudnici a rarity,lovni srnci treti vekove behem rije a po ni.S odlovem rocku,nam to letos trochu vazne,jelikoz je vsude dostatek krytu,uvidime az druzstvo shodi repky.Ze by,ale po letosni mirne zime zacala rije na prelomu cervna a cervence se me zda trochu pritazene za vlasy.Potkam li v reviru srnce se srnou neznamena to jeste,ze zacala rije. ◄ reagovať

off gamo, 4.7.2008 o 7:42

zas som napísal blbosť...začala asi skorej, ja som si to všimol v ten utorok :)... ◄ reagovať

off gamo, 4.7.2008 o 7:42

na Záhorii už začala, v utorok. ◄ reagovať

off milank, 4.7.2008 o 0:05

Zdravím dámi a páni poľovníci.Máme začiatok júla a pomaly nám začína srnčia ruja.Ako postupujete v love srncov pred ňou?Začala už niekde?Ako ste na tom s lovom v jednotlivých vek.triedach? ◄ reagovať

off Vlado2406, 13.5.2008 o 8:42

Odporúčam knihy: Kolář- Odhad věku hlavných druhu spárkaté zvěře alebo Menzel- Posuzujeme věk spárkaté zvěře. ◄ reagovať

off paloOo, 12.5.2008 o 22:26

FLATretriver diky lebo mam aj dost polovnych knih a nikde som to nenasiel ako by sa to dalo rozpoznat su tam iba podiemky chovnosti a take veci ale dufam ze to este niekde najdem ale naozaj aj tebe dik za radu;) ◄ reagovať

off FLATretriver, 12.5.2008 o 18:30

najspoľahlivejšie je (ak ide o dvojročných a jednoročných) posudzovať podla telesnej stavby a správania , jednoročný srnec sa chová ako mláda a to hlavne vo skupine (to som počul nie čítal) ◄ reagovať

off FLATretriver, 12.5.2008 o 14:12

na parožky veľký spolach nie je to viem ◄ reagovať

off paloOo, 11.5.2008 o 22:20

dobry den pani chel by som sa vas opytat ako zistim u srnca o aku vekovu kategoriu sa jedna prosim pomozte mi za odpovede vopred dakujem ◄ reagovať

off iboo, 5.12.2007 o 19:23

Vlado2406 - ako spomenul msabi - je to vec nazoru. Verejne na tuto temu nebudem viac diskutovať, ak mas zaujem tak ti mozem formou sukromnej posty priblizit, ako to niekde v praxi funguje....A ver tomu, ze tych 300% je len take skreslene cislo... ◄ reagovať

off iboo, 5.12.2007 o 19:21

msabi -nie , mylis sa. dobre som pochopil o co ide a ten clanok som cital, ajtak je to podla mna nespravne a chore jednoducho odignorovat odstrel jednorocnych srncov (gombickarov). ◄ reagovať

off msabi, 30.11.2007 o 13:45

iboo je to vec nazoru a asi si nepochopil to o co ide ◄ reagovať

off Vlado2406, 30.11.2007 o 12:30

Nedá mi to,aby som nezareagoval..."iboo",odkiaľ prosím Ťa máš tie čísla,že odstrel diviačej zveri o 300% vyšší ako plánovaný,keby to tak bolo tak nie je situácia taká aká je,ale je úplne odlišná,čítaj aj diskusiu na túto tému a články v časopisoch,lebo máš trochu skreslené údaje.Odstrel diviačej zveri dosahuje u nás v posledných rokoch asi 90% s plánovaného.To je jedna vec a drúha sa týka to článku v Hubertlove,to že si to tak vysvetlili nie je problém všetkých,nech si prečítajú ten článok ešte raz a zistia,že spravili peknú blbosť...Zatiaľ len toľko. ◄ reagovať