Zdravím, mám jednu otázku....pred rokom som našiel zhod z 15-toraka,spiatočnika...druhý sa mi však nájsť nepodarilo, koľko m az km by s jednym parohom jeleň prešiel ? A ešte podotýkam, že jeden mal váhu : 2,3 Kg, slušne nie?
Re:hawk3, alebo ešte skôr zhodárku, "ktorá sa už v kategórii parohov vyzná". Ak sa zhodnú budem im držať palce, aby im to čo najdlhšie vydržalo. Ten vytúžený párový paroh už v skutočnosti ten jeleň 100% nenosí. Výnimka, kedy k zhodeniu parožia nedochádza, je porucha jeho regulácie rastu vyvolaná testosterónom, čo sa dá experimentálne dosiahnuť vykastrovaním. Takýto samec sa stáva tzv. parochniarom. Parožie stále rastie, je deformované, prerastá cez oči a jedinec po vychudnutí uhynie. Paroženie je viazané i na gény. Veľkosť a hmotnosť parohov je výraznejšie dedené cez matku, ako otca a bude jeho vývoj i tvar podobný u potomstva. Takže, by som taký paroh po roku hľadal v pôvodnej lokalite. Je to už vo zverniciach overené.
matros129,ešte skús hladat druhého zhodára čo hladá zhod ktorý máš ty,toho asi nájdeš skôr.
Stopar,veľmi dobrý popis rastu parožia a nielen toho :-) Somatotropný hormón je veľký nezbedník :-) Ale to je už na diskusiu mimo mojej osoby Odborníci v tejto oblasti sú väčší majstri. Ja si to potom rád prečítam.
Rastový (somatotropný) hormón je skutočne zodpovedný v komplexe ďalších faktorov za rast parožia, ale i my ľudia díky nemu rastieme a tie parohy "nenosíme". Ale aby som sa držal tématu: Paroh rastie svojim povrchom, cez kožu (lyko) je jeho kostrná dreň budovaná kostnými bunkami (osteoblasty) až do doby vytlčenia, kedy lyko odumiera a prestáva paroh zásobovať krvou - vyživovať. Kostná hmota parohu je len dočasne súčasťou kosti čela a v línii pod ružami , kde koža ostala a kosť je ešte vyživovaná, nastupuje posledná fáza zmien, kedy iné kostné bunky - rozrušujíce (osteoklasty), vykradnú v rovnej línii kosť (tá sa stáva riedkou i krehkou) a tu sa paroh ulomí (zver zhodí). Do celej dynamiky paroženia samozrejme okrem rastového hormónu sú zapojené i homóny pohlavných žliaz a nadobličiek. To by ale bolo rozoberanie detailov na celý článok. Keď mŕtva kosť odpadne, "ozdobí prírodu a poskytne i zimnú výživu myšovitým stavovcom" nastupujú zberači a ich poblémy. Platí to obecne pre všetky parohy, či sú z jeleňa, srnca, losa, soba...podľa toho je i tvar a hmotnosť. Ale to je iná kapitola a aj matros129 chce iné veci asi diskutovať. Edu to už rozoberá celkom zaujímavými prirovnaniami (risk za volantom, slivkový sad a hodný ochranár a zlý poľovník - či naopak(?)).
Stopar, čítal som to už dávno v odbornom článku publikovanom v niektorom poľovníckom časáku. Bola tam tomu venovaná celá dvojstrana.Tak voľajako mi to utkvelo v pamäti.
Fekix12, to o tom homóne si niekde čítal, či si ešte zo školy niečo pamätáš?
Odumieranie kostných buniek spôsobuje hormón somathotropín,takže pokiaľ proces nie je ukončený paroh môže byť aj ďalej. Samozrejme ak sa mu neraduje niekto iný.
dobre dobre ďakujeme za vysvetlenie ale táto téma je o 15-torákovi ktorý chodí spiatočkou :D takže matros hľadaj možno sa do neho ešte myši nepustili :D
vieš kubik856 take úvahy že to trestný čin je neni si nechaj do krčmy až budeš veľky . V tom článku sa jedná o dospelé osoby . Keď niekomu zoberú vodičské oprávnenie a následne ho polícia zadrží znova šoférovať . Jedna sa o marenie úradného rozhodnutia a podmienka je na 99% nepravdepodobná . Čiže vhupne rovno na tvrdo do kriminálu . Pri vedení motorového vozidla dieťaťom tam môže cestovať rovno i osoba ktorá mu vozidlo zverila . Tiež môže byť obvinená z iných trestných činov ako je všeobecné ohrozenie a mnohé iné . Takže tvojej naivite never otvor si trestný zákon a dozvieš sa o tarifách. Samozrejme pokuta 40 000 sk bude ešte k tomu bonus.
keby si išiel na motorke tak by to bolo lacnejšie :D
Veď jasne Edu ja som to myslel zo srandy :D:D ja nejazdim na aute.
kubik856 pozdravujem bratranca a jeho úvahy . Vtedy by ich policajti vytiahli za golier udrbali pelendrekmi ,že by sa posrali a keby sa posrali tak znova za to že sa posrali .Následne by sa priznali aj k tomu čo neurobili . Nieto žartovať s príslušníkmi VB . Síce sa to dobre počúva ako o kružení vlkov okolo dedka čo tu pridal tiež nejaký mladý ročník ale žial nerealne. Takže humorné príbehy nech si nechá pre tie ročníky ,ktoré mu to zožerú :-D U mňa to nezabralo nejako. PS: ak si myslíš ,že bez vodíčaku môže chodiť maloletá osoba ako si písal a trestom jej bude nejaký odklad veľmi sa mýliš ale veľmi . To je totiž na basu a ostrú . Ak sa to stane opakovane tak celkom určite . Maroo2211 povedať to môžeš najmä v internetovej debate .Tam asi siahajú tieto humorné výplpody odvahy. Ver mi ,že keď by to bolo v realite nepovedal by si vôbec nič . Maximálne by si sa rozplakal.
Edu to bolo ešte za komunistov. Stalo sa to môjmu bratrancovi keď išli zo zábavy. (svedectvo z druhej ruky) Vtedy chodili policajti do dedín dva krát do roka, teraz sú tu každy den :D :D takže je to možné, netvrdím že je to sto pro pravda lebo ja som vtedy ešte plával :D ale možné to je keďže sa vyhovorili na citujem: "vodiča ktorý pred 10 sekundami utiekol" :D
kubik856 a potom už bolo treba vstávať do školy :-D Sny detí sú niekedy naozaj bujnej fantázie :-D
Edu, nič sa neboj, oco, brat a stryko su polovnici....o filzoch sa nebojiim :D
inač u nás na to policajti skočili :D ale to bolo už strašne dávno :D všetci preliezli na zadné sedadlo a spali a policajti prišli a boli takí vyhúkaní....
ale kdežeeee keby niečo tak si presadne na spolujazdca a poviem že vodič utiekol :D:D
Maro len ked si náhodou otec vypil a bojí sa o svoj vodičák :D tak sa obetuješ a nejaký ten 3-5 ročný odklad na vodičák ti hádam nevadí D:
Na otcov vodičák?
čo by som šoférovať nemohol :D:D
Má otec vodičák ? A môžeš šoférovať ? :-D Samozrejme ,že môžeš zberať prečo by si nemohol? Ak si s otcom bez problémov a ak sám tak tiež :-D
Edu ak sa Vás môžem spýtať ak má otec povolenku tak môžem zbierať aj ja nie?....či? :D:D:D
kubik856 neboj sa aj Ty raz nájdeš svoj paroh možno ešte v detskom veku a možno až keď dospeješ. Neboj nezobral by som Ti ho takže žiadnu starosť o zlodejov zhodov nemám :-D To nechám na inych :-D
Edu ďakujeme :D vážime si tvoju starosť o nás :D
Tiež prajem veľa úspechov pri nezákonom zbere a kradnutí zhodov . Nech vás nechytia :-D LaL zdar.
MAroo, noo nad tym som tiez premyslal, pytal som sa kazdeho polovnika, ale mohol ho najst hocikto....no nic prajem Vam stastny zber :-)
Fakt je ,že matros129 písal ,že to bol spiatočník . Jáááá Evička tak už viem čo je to ten spiatočník konečne :-DDD aj 15 torák nalomený ako víno :-D
Kto vie koľko krát si už po ňom postúpal,alebo ho tesne minul:-)
matros a myslíš že na zhody si sám....čo keď ten druhý zhod našiel niekto iný?
rudy: no aj ja som si to myslel , ze bude niekde po blizku, presiel som dookolpla cca 5 km a nic...siel som aj po prechode odkial vysoka chodi no smolla
myslim to vazne, s tym akoze 15 torakom, inac je to 16 torak.....len jednu vysadu ma zlomenu na poly, hawk...pekný úlovok..gratulujem, no ja som tu druhu paru hladal 5km doookola ale smola, musel s nim zajst dalej..
podľa mňa bude ten jeleň tak raritný, že aj chodí pospiatočky...tak ho ľahko všetci spoznáme :-))
16 -torák,3,5kg jeden paroh zhodil,druhý tá istá váha, nosil ešte celý týžden.Ale pozerat som ho chodil len z dialky,potom ho zhodil lem pár metrov dalej ako ten prvý.Tiež jelen z 1.parohom a pekný,keby som nevedel že má len 1. druhý by som márne hladal.Už počas ruje chodil len s 1.parohom. Ale 15-torák , to je svetová rarita,aj ked máš len 1 :-)
mno povedal by som že 2,3 kila je veľmi málo na dospelého jeleňa....
To myslíš s tým pätnásťtorákom vážne alebo si robíš srandu, ale pokiaľ si sa zmýlil v číslach, tak ti poviem, že z uvedenou váhou paroha druhý by nemal byť ďaleko ale nie je tomu vždy tak, to hovorím z vlastnej skúsenosti a veľmi záleží aj od toho či bol jeleň pohnutý
:D
:-D cestou z pohostinstva ho môžeš zhliadnuť :-D
chlapi, veď sa neondite, kde to ten pätnástorák chodí? veruže by som ho chcel vidieť
pätnástorák chodí 15 km .Niekdy nie viac ani menej :-D Takže od 1 m do 15 km typnem. Ak ti poradli že je to spiatočník ten čo určil ,že je to 15 torak tak to neber veľmi vážne