dnes je pondelok,  21. máj 2012,  meniny má Zina,  počet dní do splnu: ,  dnes východ slnka: 05:02,  dnes západ slnka: 20:23

Lov Rysa "Povolený" - diskusia

autor: ucen
pridané: 28.12.2010 13:26

Dostal som 26.12.010 SMS, tohto znenia. Kto by mal záujem o lov, Rysa Ostrovida, volajte PZ Mladoňov, Lazy pod Makytou, Včera cca 11 00h na Spoločnej poľovačke jeden nemenovaný J.K. a J.L. ulovili Celoročne chránený druh vzácnej zveri. Vedúci poľovačky a ďalší prítomný si nesplnili občiansku povinnosť a prípad do dnešného dňa, tj. do 28.12.2010 do 12 00 h neoznámili OČ v TK, ba naopak, prítomným nariadili vymazať nafotené snímky z mobilov a zaviazali ich mlčanlivosťou.

Mali by sme si od takýchto zobrať príklad, alebo raubírom dať za vyučenú, aby im podobný, nedostali podobné maniere?

Pán hospodár a zároveň "Vedúci poľovačky" ako aj predseda PZ, ktorí vo veci nekonali, by mali okamžite ponúknuť svoje funkciu, alebo napomôcť OČ v TK k potrestaniu nespratníkov. Totižto, Ttest. Čin, nemôže riešiť PZ, ale OČ v TK.

Aký je Váš názor???

počet zobrazení: 13 915
počet hlasov: 0

komentáre

zobrazené 1-40 z 204 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
Blaser300WM, 1.12.2011 o 21:56

Ja som tiez necakal nic ine. Prave preto som mal hned na zaciatku tejto diskusie zaujem o stand na spolocnej, ktory samozrejme trva.

Jager68, 1.12.2011 o 9:42

A čo si čakal??....Pov. Bystrica je unikát.

ucen, 30.11.2011 o 21:09

Uplynul takmer 1 rok od barbarstva s upytlačeným rysom v Lazoch pod Makytou. predseda OPK v PB prisľúbil, že vec prešetrí a o výsledku nás oboznámi. Čítali ste tu niekde, alebo na iných stránkach záver o výsledku šetrenia? Alebo sa držia porekadla, psi štekajú a karavána ide ďalej? M. U.

Osamelyvlk, 17.5.2011 o 5:22

Edu, ja netrpím. A keď, tak len pre kocúrkovské zákony. Nielen poľovnícke. A smiech? Občas tu napíšem aj niečo pre zasmiatie a preto by ma trápil pravý opak - ak by sa nikto nezasmial. To ako keby si povedal vtip a níkto by sa nezasmial. Netrápilo by ťa to? Určite áno. No ale paranoikom to nevysvetlíš.

pandur1, 16.5.2011 o 17:43

osamelyvlk ale teraz si sa pomýlil, veď mýliť sa je ľudské, skús ešte trochu porozmýšľať :-)))

Edu, 16.5.2011 o 17:37

Jozibaci ty si jeden veľký omyl . Ty sa mýliť nemusíš . ŽI si v svojej genialite a reformátorskom blude i naďalej . Takému bolševíckemu udavačovi to i prajem . Trp !!! Zla si sa už napáchal dosť. Dnes si všetkým už len pre smiech.

orol, 16.5.2011 o 15:05

Každý sa zvykne občas mýliť, pretože je len človek. Ty sa nezvykneš mýliť preto, lebo si blázon. To, že si vstúpil k boľševikom a si vedený v záznamovej knihe štb ako tajný spolupracovník nebola z tvojej strany mýlka?

Osamelyvlk, 16.5.2011 o 0:56

Ale no, pandur1. Ja sa nezvyknem mýliť. A máš tu aj dvoch rovnako podarených kamarátov.

Edu, 15.5.2011 o 21:21

premvadasz ale narodil poznám takeho veterinara čo vie dať psovi injekciu eutanáznu hadam by to aj na osameleho vlka zabralo

pandur1, 15.5.2011 o 19:40

nie osamelývlk to nie som ja, skús hádať znovu :-)))

premvadasz, 15.5.2011 o 19:40

Edu taky lekar sa este nenarodil ktory by pomohol jozimu!!! podla mna kazdy doktor po prvom tyzdni terapie joziho by rozthal svoj diplom

Edu, 15.5.2011 o 19:34

Osamelyvlk opusti svoju genialitu a vyhladaj lekársku pomoc.

Osamelyvlk, 15.5.2011 o 18:56

pandur1! To si ty?

Osamelyvlk, 15.5.2011 o 18:54

Komárom, ako aj všetkým parazitom, je úplne jedno, či má zver v krvi dostatok, alebo nedostatok erytrocytov/červeného farbiva. Ony ju potrebujú pre svoju obživu a pre potomstvo.Tu sa bavíme o odsávaní krvi a jej doplnení novou krvou. Nie o jej oslabení nedostatkom hemoglobínu. To je iná kapitola.

pandur1, 15.5.2011 o 18:51

14,56 - Ale ako nazvať človeka, ktorému to poľovnícky vôbec nemyslí - ja si myslím že ho všetci poznáme :-))))

Osamelyvlk, 15.5.2011 o 17:57

Dozvedel som sa iba to, že na gugli to nie je správne vysvetlené. Píšu o nedostatku farbiva a nazývajú to málokrvnosť. Tak buď píšeme o krvi, alebo o červenom farbive /o hruškách, alebo o jablkách/. Nás ale zaujíma krv, preto som správne uviedol ja, podľa spomínaného dokumentu o soboch, nie google. Mali by to napraviť a správne vysvetliť. Ale my, poľovníci vieme, o čo ide.

orol, 15.5.2011 o 17:19

Tvoj príspevok 10.05. 2011- 8:26 odkaz ty požívaš termín chudokrvnosť aj v tomto príspevku, kde uvádzaš, že chudokrvnosť je nedostatok krvi. Uvádzaš to aj aj dnes ( podo mnou ) v príspevku o 15:55 cit: a každému je jasné, že sa jedná o nedostatok krvi (kon. citátu). Aspoň si sa zas čosi dozvedel, že áno:-o))

Osamelyvlk, 15.5.2011 o 17:02

Tak som si to vygúglil a nie som o nič múdrejší, pretože chudokrvnosť, málokrvnosť i anémia hovoria o nedostatku hemoglobínu v krvi. Komáre však nevysávajú hemoglobín z krvi, ale krv s hemoglobínom. Tak ako to nazvať??? Podľa tohto výkladu by malo ísť správne o málokrvnosť /komáre odsajú krv, nie iba hemoglobín/ a nedostatok hemoglobínu by znamenal chudo-, alebo málohemoglobinnosť, málo červeného farbiva. To však nesúvisí so zverou a odsávaním krvi. Takže výklad na gúgli je nepresný, od veci.

orol, 15.5.2011 o 16:14

Prečo "nám napíš". Vygúgli si, čo je chudokrvnosť, aby si si to pre budúcnosť nezamieňal.

Osamelyvlk, 15.5.2011 o 15:55

Tak nám napíš, čo je to chudokrvnosť! Nie som vzdelaný v tomto obore, mám to iba z dokumentu o soboch a každému je jasné, že sa jedná o nedostatok krvi. Správnejšie by malo byť málokrvnosť, pretože nejde o chudú krv, ale o menšie množstvo, keďže sa jedná o odsávanie krvi sobom komármi. Ale mám to z dokumentu okopírované. Takže to nie je celkom iba moja chyba.

orol, 15.5.2011 o 15:17

Keby si aspoň nekecal:-o)) ty nevieš ani čo je to chudokrvnosť, aj tam si zamieňaš pojmy s dojmami :-o)) prednedávnom si o tom písal:-o))

Osamelyvlk, 15.5.2011 o 14:56

Lubenko, kiež by ťa vyslyšal /dúfam, že srandy poznáš/. Ale obaja, nič poľovnícke nemáte??? Poznáte tú psychostupnicu. Nármálnemu človeku to normálne myslí - poľovníkovi poľovnícky, rybárovi rybársky, /v prípade potreby, teda poľovník medzi poľovníkmi, rybár medzi rybármi/. Debilovi to slabo myslí, pretože je slabomyseľný. Imbecilovi ešte menej, ale ešte mu to myslí. Aj idiotovi to ešte myslí, hoci najmenej. Ale ako nazvať človeka, ktorému to poľovnícky vôbec nemyslí a predsa tu píše? Na vojne sme im hovorili gumáci, alebo vygumovaní.

growler, 15.5.2011 o 14:03

jozi jediny omyl je,ze ty si prisiel na tento svet ...

lubenko, 15.5.2011 o 13:41

Pane bože,daj mu večnu slavu tomu osamelemu :):):):):):)

cita, 15.5.2011 o 13:09

Bez komentáře...:)))

Osamelyvlk, 15.5.2011 o 12:56

Jún /VI./, kedy jelenice vrhajú mláďatá, plus 4 - 5 mesiacov, rovná sa október až november /X. - XI./.

cita, 15.5.2011 o 12:44

Nějak mi ty počty měsíců, kdy se kolouch osamostatňuje nevychází...:)))

Osamelyvlk, 15.5.2011 o 12:10

Je to omyl, že vedúcou čriedy môže byť iba matka s jelienčaťom, pretože to sa po 4 - 5 mesiacoch osamostatňuje /matka ho prestáva dojčiť/ a potom by musela odstúpiť z postu vedúcej. Avšak osamostatňujú sa všetky mláďatá. Tak kto na post vedúcej??? Čiže - ak sa jelienča narodí v júni, matku opustí v novembri, do ďalšieho vrhu by v čriede panovalo bezvládie. A to mi akosi nesedí. Aj Poľovnícky náučný slovník píše o "najživotaschopnejšej vodiacej jelenici". Skôr si myslím, že je to najskúsenejšia, ale ešte plodná jelenica "pred dôchodkom". Bez ohľadu na to, či príde o mláďa, alebo nie. Sú to len domnienky, ale nepresvedčivé skúsenosti s kamerami, vysielačkami sú však overiteľné fakty, ktoré si stačí iba všímať v dokumentárnych filmoch s touto tématikou. Ja ich mám natočené neúrekom a nepáčia sa mi. Nemám nič proti vysielačkám a kamerám, práve naopak, fascinujú ma rovnako, ako každého, ale ich kontakt so živým organizmom skresľuje realitu - zvieratá sa nesprávajú prirodzene. A to potom skresľuje aj náš pohľad na realitu.

cita, 14.5.2011 o 19:10

Už před 35 lety mi vtloukali ve škole do hlavy, že vedoucí laň je i zároveň vodící. Po strátě koloucha je vyměněna...

gocaregon, 14.5.2011 o 18:31

Je to reálne správanie v čriede. Vedúcou jelenicou môže byť iba matka jelenčaťa v čriede. S vysielačkou to zrejme nesúvisí.

Edu, 6.5.2011 o 17:27

Jáj tak nosorožce vrtuľníkom hmm.

Jozibaci, 5.5.2011 o 6:50

O telemetrii vyšiel článok v najnovšom čísle Myslivosti 5/2011, str. 42. Autorka sa rozplýva nad modernou technikou, mne je však skôr do plaču. Najmä nad vetami: "... srna so srnčaťom je schopná prejsť desiatky km". Alebo: "Laň so 14 dňovým jelenčaťom dokáže prekonať vzdialensť 3 km v skalnatom teréne". Opakom je veta: "...väčšina jedincov sa nevyhýba miestu, kde boli odchytené". To mi pripomína dokument o nosorožcovi, ktorého celé hodiny naháňali vrtuľníkom, kým ho narkotizovali, navrtali roh, nasadili do neho vysielačku a po roku prišli výskumníci na kontrolu a nosorožec nie že neutekal, ale dal sa pohladiť priamo z džípu. Bol vychudnutý, apatický, roh akoby obrastený machom, ale na kameru bolo povedané, že "zdá sa, že je v poriadku". Pre laikov mohol byť, odborník však mohol len zaplakať. Ako možno od takého nosorožca očakávať hodnoverné, reálne správanie v biotope??? Aj v tom článku sa spomína jelenica, ktorá sa po nasadení vysielačky stala vedúcou v čriede, ale po odlove jelenčaťa ju črieda "kopla do r.ti" a zaradila na koniec čriedy. Žeby toto bolo reálne správanie v čriede?

Jozibaci, 5.5.2011 o 1:31

Telemetria je blud. Mám dokumenty, podľa ktorých rysy s vysielačkami hynú, pohybujú sa po netypickom území / ako šialený po kukurici, myslím to vážne/, rys pardálový v Španielskom dokumente prešiel až 30 000 km /!/, až kým ho nenašli uhynutého. Ale nádej svitá pomocou satelitu, ale s termokamerou. Tak napr. s presnosťou na jeden kus spočítali mrože na morskom pobreží. Zvieratá pritom nemali žiadnu vysielačku, o ničom ani nevedeli, bolo to akési bezkontaktné sčítanie. Namiesto do krmelcov, kŕmidiel, pšenice, Cermixu by sme mali preto investovať eurá do takýchto najdokonalejších projektov.

lesnica1, 4.5.2011 o 21:53

početnosť rysov sa nezistí ani z pobytových zankov, ani pri odstrele...nefantazírujte. Zistila by sa, keby boli peniaze a urobil sa celoplošný monitoring-telemetrický. Kedže je to teritoriálne zviera, na základe GIS by sa dala odhadnúť početnosť. Monitoring sa vykonáva aj teraz. Poznám človeka, ktorý sa im venuje, no bohužiaľ...našiel sa dáky ,,dobrák" bez chrbtovej kosti, ktorý mu hodil poleno pod nohy...

lubenko, 4.5.2011 o 21:33

tak toto by aj mna zaujimalo Matko18?:?????

orol, 4.5.2011 o 18:12

Matko18, môžeš preukázať svoje tvrdenia, že každý rok sa "strelí" toľko a toľko rysov na Slovensku???

growler, 4.5.2011 o 17:59

to bol len modelovy priklad,preto tam bolo to napr.tie informacie ziskas aj z trusu.pozitivum odstrelu pre populaciu rysa a jeho ochranu je podla teba to,ze si ho mozes strelit legalne? to je dost smutne,ale bohuzial vacsina polovnickej verejnosti ma myslenie na takejto rozumpozastavujucej urovni.

Matko18, 4.5.2011 o 16:58

prosím ťa a ty kde žiješ, každý rok sa ich strelí minimálne toľko čo si písal, ale bude prehľad môžu to monitorovať, v žalúdku nájsť čím sato najviac živý, choroby, parazity proste vzorky, a pozitívum: no to že si ho strelíš legálne nemusíš to ukrývať, počkajú si na dobu lovu nie na hocijakú príležitosť .... nechajme to tak, ľutujem že som tu vôbec zapojil do diskusie

growler, 4.5.2011 o 16:21

nejak ta nechapem.maximalne dostanu prehlad kolko sa ich oficialne ulovilo.a to im bude k comu dobre?napr.jeden rok sa streli 30ks,druhy 40ks,treti 20ks a na stvrty rok zistia,ze u nas nieje uz ziadny rys.kde tam vidis to pozitivum povolenia odstrelu?

Matko18, 4.5.2011 o 16:13

práve preto by mali ako taký prehľad, určite by to boli zaujímavejšie a presnejšie čísla ako nám povedia nejaký ochrancovia a ochranári,

zobrazené 1-40 z 204 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie