Odstránenie poľovníckych posedov - právna poradňa
Dobrý deň p. doktor, vyzval som PZ na odstránenie poľovníckeho zariadenia, nakoľko nemali súhlas od vlastníka. PZ na výzvu nereagovalo. Dal som podnet na Okresný úrad na odbor pozemkový a lesný. OU PLO mi oznámil, že PZ zaslalo fotografie o ich odstránení. OU PLO vyzval užívateľa poľovného revíru o predloženie súhlasu s umieśtnením poľovníckych zariadení, ale tie v lehote nepredložili. Užívateľ poľovného revíru na základe týchto skutočností zariadenia odstránil, aby nedošlo k porušeniu zákona č. 274/2009c- toto je znenie listu z OU PLO. Chcem sa spýtať, či je to porušenie zákona a či musí OU PLO pri každom porušení zákona sankciovať PZ? S pozdravom
odpoveď:
Dobrý deň Peter2, uvedený skutok je porušením zákona, no pokiaľ ide o uloženie pokuty zo strany OU, systematickým a logickým výkladom ust. § 26 ods. 1 písm. c) v kontexte s ust. § 78 ods. 3 písm. e) zákona o poľovníctve je nutné dospieť k záveru, že uloženie pokuty nie je obligatórne.
S pozdravom JUDr. Norbert Horváth, advokát


