dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON

Môže PZ poberať 2% z dane? - diskusia

autor: mildo
pridané: 26.3.2009 8:34
zobrazení: 9 123
hlasov: 2
chlapi vie dakto naisto povedat ze PZtka mozu alebo nemozu poberat 2%z dane? 2-3roky dozadu sa dalo a teraz vidim ze SPZ je v zozname poberatelov....

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
apple
zabudnutá téma? žeby? pobavme sa chvíľku na túto tému, možno bude prekvapko :-) dám jeden materiál na začiatok
apple
prezident Notárskej komory SR Karol Kovács a riaditeľ K SPK Imrich Šuba a predseda legislatívnej komisie SPK a SPZ JUDr. Puškáč, generálny riaditeľ sekcie legislatívy MPRV SR stáli pri dohode, ktorá podľa môjho presvedčenia je naprosto nezákonná, protiprávna, poškodzujúca SR. podronosti nájdete aj tu: odkaz - treba porolovať nižšie, za povšimnutie stojí jednoznačný výrok: „ Poľovnícka organizácia je oprávneným príjmateľom 2% podielu z dane Po a FO ako nezisková organizácia § 32 zákona 274/2009 Z.z o poľovníctve" - no neuveriteľné!!!!! krásny príklad, ako fungujú timurovci.... proste podvod...
mikole
Overoval som si vami uvedené skutočnosti, notári by nemali registrovať poľovnícke organizácie na poberanie 2 % z daní. V prípade ak to urobia, porušujú zákon. Finančná správa sa bude v budúcom roku údajne zameriavať na PZ, ktoré notári zaregistrovali a v prípade ak obdržia financie od DÚ, budú ich musieť vrátiť. Najčistejšie je to zabezpečiť cez iné občianske združenia ako uvádza matus66.
apple
matus66, pekne si to popísal, snáď by som len doplnil, že ani pôvodné znenie definície poľovníckej organizácie nezakladalo nárok na 2%! ten nárok bez ohľadu na nejaké slovíčkarenie v zákone 274/2009 je založený na podmienke, že nezisková organizácia vykonávajúca všeobecno prospešnú činnosť MUSÍ byť zaregistrovaná v registri MV SR. to je zákonná podmienka! čiže platí, že od účinnosti 274/2009 nie je legálna, zákonná možnosť poberať 2%. jedná sa o len a len trestnú činnosť timurovcov....
matus66
Poľovnícke združenia ako organizačné zložky SPZ, teda bežnej poľovníckej organizácie, nemôžu poberať 2% z dani z príjmu, obdobne tak, ani samotné poľovnícke organizácie. Zoznam právnických osôb-možných poberateľov je upravený v § 50 zákona č.595/2003 z.z. Tento je taxatívny a nie je možné do neho akýmkoľvek výkladom dopĺňať iné formy právnických osôb. V minulosti sa to zvyklo obchádzať cez to, že PO, resp. PZ sa zapisovali ako občianske združenia, resp. neziskové org.-po ostatnej novele zákona č. 274/2009 z.z (viď 115/2013), ale z def. PO v § 32 ods. 1 vypadlo slovné spojenie "nezisková organizácia", a tak sa teraz PZ, či PO do zoznamov poberateľov píšu už len ako občianske združenia. Tak či tak, je to hrubé porušenie zákona, pretože jednak notára a následne aj orgány daňovej správy úmyselne uvádzate do omylu. Každopádne je tiež pravdou, že sa to nejak moc (zatiaľ) nekontroluje, keďže tým kto má urobiť prvotnú a základnú kontrolu je práve notár, ktorý keď to podpíše, tak štát už nemá kapacity to poriadne pozrieť. Legálne právne možnosti na poberanie 2 % Vašim PZ sú teda 3: 1. skúsiť nájsť notára, kt. Vám vykoná registráciu a následne môžete percentá poberať, 2. založiť si okamžite OZ a v roku 2016 už budete môcť percentá poberať, 3. nájsť "partnerské" občianske združenie a vybrať si percentá na jeho účet - následne si vybranú sumu od nich preberiete. PS: Ja osobne po skúsenostiach z posledného obdobia - a to zvýšenej kontroly daňových veci zo strany štátu, už nebudem riskovať a preto sme si v PZ pred časom založili OZ a 2 % vyberáme cez toto. Je to tá najistejšia možnosť :)
apple
správne, laco11! pripomeniem, odkiaľ sa berú tie zoznamy tých, ktorí môžu: č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, myslím že §50 ods 4. čiže od platnosti zákona 274/2009 nie je možné poberať 2%. no aká je skutočnosť? timurovci si to vybavili, notárska komora súhlasila s tým, že poľovnícke organizácie možno zaradiť medzi tých, čo môžu poberať 2%. že je to v rozpore so zákonom? no a čo? červení timurovci môžu všetko, aj páchať trestnú činnosť. takže z toho vyplýva aj to, že každý, kto sa toho zúčastňuje, pácha ju tiež. aj notári, ktorí to osvedčujú, aj tí, ktorí to žiadajú....
laco11
...pokiaľ boli poľovnícke organizácie občianskymi združeniami evidovanými Ministerstvom vnútra podľa zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov bolo možné, aby boli poberateľmi 2 %, od momentu preregistrovania poľovníckych organizácii pod Ministerstvo pôdohospodárstva podľa nového zákona o poľovníctve stratili štatút občianskych združení a ich registrácia je nemožná. PS: vďaka ...
apple
možno sa mi podarí spresniť motaqov odkaz: odkaz no záhadou mi zostáva, ako je možné, že uvádzajú poľovnícke združenia, a nie poľovnícke organizácie... ale to je jedno. medzi prijímateľmi som našiel aj poľovnícke združenia, takže ako je to možné???? (ja to viem...) pridám ešte článok... odkaz
motaq
Nie PZ sa neda pozri odkaz
mikole
Chcem sa opýtať, či pre rok 2015 je možné registrovať PZ ako príjemcu 2 % z daní. V minulosti poľovnícke organizácie registrovali, v súčasnosti to údajne už nie je povolené. Viete o tom niekto viac?
Discover5
Ale môže.
jozefpetr
discover5:ak je právnická osoba uchádzajúca sa o 2% z dani registrovaná na vnútre, nemôže to byť poľovnícka organizácia a teda tvoja odpoveď nepatrí na toto fórum, ale na xy fórum občianskych združení...........
Discover5
Ako píše Marecek. PZ musí byť občiankým združením podľa zákona, t.j. právnickou osobou, stanovy musia byť zaregistrované na ministerstve vnútra. PZ musí byť registrované medzi poberateľmi 2% daní. registrácia sa robí u notára do 15. 12. každý jeden rok. To znamená, že ak ste neboli registrovaní tento rok do 15.12. musíte sa budúci rok a poberať 2% až v roku 2015. Bližšie otázky do pošty. My poberáme 4 roky a je to celkom pekná suma.
marecek575
Museli by ste sa stať občianskym združením, lebo každé OZ má právo poberať 2% z daní.
dekurio
2% z dane -

Za akých podmienok može PZ poberať 2 %z dane?? poradte . Veď takto može ovela viac financii isť na zveladovanie naších poľovnych revirov.

sniper7x57
odkaz
citulik
Ahoj, prosím Ťa choď na daňový úrad a tam ti to vysvetlia ako nato.
yegi
Nič nové,ohľadom dane?Máte niekto radu,ako sa to dá vybaviť?
damo
Počiatočnými nákladmi som myslel dokumentáciu, ktorú PZ potrebuje vybaviť, aby sa stalo poberateľom 2% dane, do čoho spadá aj notárske zápisnica, ktorá potvrdzuje, že PZ bolo zahrnuté do zoznamu poberateľov - teda spĺňa podmienky pre obdržanie dane od darcov. A tá suma bola v začiatkoch viac ako 700,- SK. Teraz neviem koľko to je.
bystricka
alfa, ako to myslis pociatocne naklady?
alfa
Aké sú zhruba počiatočné náklady?
bystricka
presne ako napisal damo, aj ked nie som chlap
damo
Môžu, je však s tým - pri vybavovaní zo strany PZ dosť práce, i finančný náklad na notársku zápisnicu,aby sa PZ dostalo do zoznamu poberateľov a v druhom rade je otázne, koľko fyzických osôb PZ získa, ktoré mu boli ochotné poskytnúť 2% teda či ten výnos z daní poukázaných FO presiahne náklady vynaložené PZ.
alfa
Tak toto je zaujímavé. Tiež som počul, že v minulosti to šlo, teraz neviem.
remington223
s PZetkami je to asi problem......možno keby davaš 2percenta SPZ tak je to ok.......

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.