larva 20.8.2026 o 1:03
Chlapi, úprimne, čakal som od tejto diskusie presnejšie odpovede. Podľa mňa sa tu totiž miešajú dve rozdielne veci – posudzovanie chovnosti a bodovanie trofeje.
Ondrík píše, že vlčia vetva sa započítava do koruny. Áno, toto je odborné pravidlo, ale treba doplniť, čo presne tým započítava znamená. Neznamená to automaticky, že každý kmeň na ktorom máme nad strednou vetvou ďalšie výsady je pri posudzovaní chovnosti korunovy kmeň jelenieho parohu môže byť zakončený ihlicovite vidlicou alebo korunou koruna je zakončenie kmeňa minimálne troma vetvami vlčia vetva je štvrtá vetva medzi strednou vetvou a korunou a pri bodovaní sa započítava do koruny.Preto treba pozerať na stavbu celého kmeňa nie iba spočítať všetky výsady nad strednou vetvou.
Príklad 1 – ihlicovité zakončenie
Mám:
očnica → nadočnica → stredná → vlčia vetva (2 alebo 3 výsady) → hlavná lodyha pokračuje ďalej → na úplnom konci je iba ostrý hrot.
Toto nemôžeme označiť za korunový kmeň len preto, že vlčia vetva má dve alebo tri výsady.Kmeň je zakončený ihlicovito ostro.
Ak teda pri chovnosti požadujeme u daného veku obojstranne korunové kmene takýto kmeň túto požiadavku nespĺňa.
Príklad 2 – vlčia vetva + ďalšia samostatná výsada + koncová vidlica
Napríklad:
stredná → vlčia vetva (2 výsady) → ďalej hlavná lodyha → z nej ešte jedna samostatná výsada → lodyha pokračuje → úplne na konci vidlica (2 výsady).
Tu máme síce nad strednou vetvou spolu viac výsad, ale nemôžeme ich jednoducho sčítať a povedať: tri výsady = koruna.
Tá samostatná výsada na lodyhe nie je automaticky súčasťou korunového zakončenia a samotný koniec kmeňa je stále vidlica.
Čiže ani tu nejde automaticky o korunový kmeň iba preto, že sa nad strednou vetvou nachádzajú tri alebo viac výsad.Ale existuje presne definovaná výnimka .A toto je podľa mňa veľmi dôležité čo v diskusii aj zaznelo.Ak je vlčia vetva sama rozdvojená do priečnej vidlice a hlavná lodyha je následne zakončená vidlicou odborný materiál výslovne hovorí že aj v tomto prípade sa hovorí o korune. Ide o tzv. poschodovú dvoj-etážovú korunu.
Čiže napríklad:stredná → vlčia vetva 2 výsady
a ďalej hlavná lodyha→ koncová vidlica → 2 výsady
toto je učebnicový príklad poschodovej koruny.Preto by nebolo správne povedať že každý jeleň ktorému hlavná lodyha končí vidlicou je automaticky nekorunový.A presne preto treba rozlišovať CHOVNOSŤ a BODOVANIE Pri CHOVNOSTI riešime či má kmeň požadované korunové zakončenie. Napríklad kritérium môže požadovať kmene obojstranne korunové.Pri BODOVANÍ je zase pravidlo, že sa do koruny započítavajú vetvy nad strednou vetvou vrátane vlčej vetvy. To je pravidlo výpočtu bodov nie definícia toho že všetky výsady nad strednou vetvou automaticky vytvárajú korunový kmeň.Preto podľa mňa Schmetterling má iba časť pravdy, keď píše, že sa vlčia vetva započítava pre Igmana detto. Áno pri bodovaní sa započítava. Ale z toho nemožno vyvodiť že každé jej rozvetvenie automaticky znamená korunový kmeň pri posudzovaní chovnosti.A rovnako podľa mňa Goret nemá pravdu v tvrdení, že všetko nad strednou vetvou alebo operákom je koruna. Nad strednou vetvou sa nachádza aj vlčia vetva ale aj ďalšie prípadné výsady. Samotná ich poloha nad strednou vetvou ešte neznamená že celé toto rozvetvenie je korunovým zakončením.
Takže za mňa je správny postup:
1. Najprv určiť, ako je zakončený kmeň – ihlica, vidlica alebo koruna.
2. Potom zohľadniť špecifický prípad poschodovej koruny – rozdvojená vlčia vetva + koncová vidlica.
3. A úplne oddelene riešiť bodovanie, kde sa vetvy nad strednou vetvou vrátane vlčej započítavajú do koruny.
Preto napríklad:vlčia 2–3 výsady → lodyha pokračuje → ostrý hrot = ihlicovité zakončenie, nie koruna.
Ale:vlčia vetva rozdvojená → koncová vidlica = poschodová koruna.
A zase:vlčia 2 výsady + ďalšia samostatná výsada na lodyhe + koncová vidlica = nemožno automaticky sčítať 2 + 1 a vyhlásiť to za korunu.
Práve v tom je podľa mňa celý rozdiel počet výsad nad strednou vetvou nie je to isté ako typ korunového zakončenia kmeňa pri posudzovaní chovnosti.