dnes je štvrtok,  19. marec 2026,  meniny má Jozef,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:53,  dnes západ slnka: 17:54
huntingland.sk termovizia pixfra
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

Krátenie odstrelu - diskusia

autor: lesakML
pridané: 29.5.2025 15:40
zobrazení: 2 047
hlasov: 0
Dobrý deň, mám otázku najmä na poľovníckych hospodárov. Za akých okolností je možné, aby okres pristúpil ku kráteniu plánu lovu? rnĎakujem

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
WolfHunter
Reakcia na príspevok od Huskyman, 2.6.2025 o 19:55
kto nema realnu skusenost s poliakmi vseobecne s tym ako sa spravaju oni niekde za hranicami nepochopi co to je za narod a to nie su len ovce lezu sem akoby boli doma nejake respektovanie slovenskych pravidiel ci sukromneho vlastnictva maju hlboko...
Huskyman
Reakcia na príspevok od WolfHunter, 2.6.2025 o 12:41
Asi by to zaujimalo viacerých, ti poliaci nemajú čo pásť na sk, už len koli šíreniu slak
WolfHunter
Reakcia na príspevok od Elo, 2.6.2025 o 6:22
budem reagovat do sukromnej spravy...
Elo
WolfHunter, no dozvedel si sa na ČS nejaké relevantné informácie?
WolfHunter
Reakcia na príspevok od lesakML, 31.5.2025 o 10:40
presne v tejto situacii som ja a tiez za tým vidim len zámer jedotlivca...
lesakML
Reakcia na príspevok od WolfHunter, 30.5.2025 o 8:49
tak to si musíte vyriešiť vo vnútri združenia takéto veci, je to nepekné, ak je to tak a držím Vám palce. Mne skôr išlo o to, či je nejaké nariadenie, resp. zákon, ktorý umožňuje OÚ znížiť plán lovu ak sme v minulej sezóne plán lovu naplnili bez problémov? Ja totiž za tým vidím svojvoľné rozhodnutie OÚ, ak sa mýlim prosím opravte ma kolegovia.
WolfHunter
Reakcia na príspevok od dede, 30.5.2025 o 14:59
Milý dede starostom obce je nariadene pri zisteni ze znova sa u nas pohybuje polsky dobytok volat policajtov a pokutami riesit to ze nesmie prekracovat hranicu prislusna polska veterinarna sprava bude okamzite pokutovat chovatela ako sa to uz udialo aj v minulosti v susednom reviri a tam poliak okamzite pochopil staci len podnet a da sa to...nemam nic proti krajinotvorbe ovcami ale mame svoje v domacom JRD a takisto preco najatraktivnejsie plochy pre zver na ukor znizovania uzivnosti by mali vyuzivat polske ovce poberatel dotacie sa tvarit ze to vypasa on + pytliaciace cuvace ...treba to vynimat komplexne cast reviru oplotky ovce nase ostatne zver...nie sme odkazany na vypasanie ploch ze su nepristupne ...to je na dlho a najme toto vadi sukromnym vlastnikom kde si vykosis na chate vsade lajna mas pristresok pri chate zdmoluju ti ho býci...mozno to vyznelo ze som nejaky odporca ale ide mi len o tom ze alfou a omegou u nas su otavy tak preco by ich mala vyuzivat polska ovca a nie lesna zver ta potom v lese pacha skody a furt dookola asi by vas velmi nadchlo ked v case ruje vam v centralnom rujovisku pri doprevadzani hosta vyjde 14ks potulujucich sa krav so zvoncami a na tyzden tam jelen ani nepipne ...osbne som este nepocul zeby niekto zo slovenskymi ovcami takto vypasal v polsku... proste my nariadenie mame a budeme postupovat s ohladom na nase zaujmy
WolfHunter
Reakcia na príspevok od Elo, 30.5.2025 o 14:03
Nebudem tu vytahovat interne veci...sam mam hospodarske skusky a veci okolo toho permanentne sledujem...mam dnes cs budem sa pytat lebo mi to pride len ako funkcionarsky truc...myslim ze to nie je len o poctoch ale aj o ekonomickej stranke pz s ohladom na skody pachane zverou na polnohospodarskych kulturach o cieloch vo vyhladovom plane...sme vymera nieco cez 2000ha co neulovime u nas prejde k susedom alebo padne v polsku ...nech mi nik nevravi ze ktosi kto je odporca fotopasci s clenmi nekomunikuje lebo na nich pozera z hora a cely rok chodi iba do jednej lokality moze mat realny prehlad o realnych stavoch... kratenie odstrelu pochopim pri hrubom prestrelovani tried v snahe ochranit cielove kusy alebo pri rapinde nizkych stavoch zveri amo atd ...nie ze si kompenzujem svoje ego lebo poniektori hospodari sa spravaju ako bohovia slnka a poviem to na plnu hubu..neostava nic ine len zistit dnes na cs dovod toto nie je nariadenie OU
dede
Wolf aj Hunter - nekrátili Vám plán lovu kôli tým ovciam, čo sme tu debatovali ...
Elo
WolfHunter, to váš poľovnícky hospodár (PH) v združení znížil plán lovu, alebo mu to tak znížil OÚ? Treba sa na ČS informovať u vášho PH, nech dá prípadne k nahliadnutiu aké počty kusov jednotlivých druhov raticovej zveri žiadal v pláne lovu a aké počty mu OÚ schválil. Aspoň ja to tak u nás robím. PH by mal mať na základe svojich skúseností, celoročného sledovania stavov a počtov zveri v revíri a samozrejme aj na základe tzv. jarného sčítania zveri aspoň hrubý prehľad o počtoch vekovej a pohlavnej štruktúre zveri vo svojom poľovnom revíri a na základe toho potom každoročne navrhuje a zostavuje plán chovu a lovu zveri na príslušnú poľovnícku sezónu. Pokiaľ Váš PH sám svojvoľne znížil počty zveri v pláne lovu oproti tomu, ako mu ich schválil OU, treba sa ho opýtať, aký mal na to dôvod...
WolfHunter
Osobna skusenosť...minuly rok sme splnili plan...10+10+8 tento rok mame bez toho aby sme to mali zdovodnene 7+7+5 cize menej o 9ks ...zveri je habadej...zajtra je schodzka kde budem ziadat vysvetlenie...smrdi mi to totiz prekracovanim pravomoci...kedze to u nas riadi stary pan cely rok chodiaci do jednej lokality...chapem ze to je ciste v komeptencii hospodara ale vychadzam z realnej situacie celorocneho sledovania stavov ekonomickej situacie zdruzenia kedze hlavne primy su z predaja diviny...u susedov to rastie co sa tyka planov u nas opacny trend a nie len tento rok...tiez by ma zaujimalo ci to nie je len brzdenie mladych z presvedcenia ...vsetko nove zle,fotopasce proste robim to takto x rokov preco by som inak neviem zaujima ma to...kedze na jednej strane splnim plan lebo jest z coho a nabuduci rok toto...ceresnicka na torte bolo nam odmietnute v rozpore s nariadeniami vydat povolenie na diviaky... uz 3 mesiace v restrikcnej zone 2 nelovime ...zeby tu niektory ph boli viac ako zakon statna sprava!?
Elo
V dnešnej dobe, pri vysokých stavoch raticovej zveri je to skôr naopak - napr. pri diviačej zveri sa môže prekročiť schválený plán lovu aj bez požiadania OÚ Pozemkový a lesný odbor, pri jelenej, danielej zveri bez problémov OÚ schváli navýšenie plánu lovu, ak o to užívateľ PR písomne požiada. Skôr mi to pripadá, že ak užívateľ PR v predchádzajúcej sezóne (sezónach) nesplnil schválený plán lovu, OÚ mohol v ďalšej sezóne upraviť - znížiť požadovaný plán lovu pri schvaľovaní plánov lovu na nastávajúcu sezónu. Treba sa informovať na príslušnom OÚ pozemkový a lesný odbor...
dede
To je testová otázka ?

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.