M.K.P. AGRO služby
dnes je streda,  30. júl 2025,  meniny má Libuša,  spln: 9. august 2025,  dnes východ slnka: 04:23,  dnes západ slnka: 19:21
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

Krátenie odstrelu - diskusia

autor: off lesakML
pridané: 29.5.2025 15:40
Dobrý deň, mám otázku najmä na poľovníckych hospodárov. Za akých okolností je možné, aby okres pristúpil ku kráteniu plánu lovu? rnĎakujem
počet zobrazení: 1 304
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

flinty.sk

komentáre

zoradiť
off WolfHunter, 2.6.2025 o 21:19

Reakcia na príspevok od Huskyman, 2.6.2025 o 19:55 :
kto nema realnu skusenost s poliakmi vseobecne s tym ako sa spravaju oni niekde za hranicami nepochopi co to je za narod a to nie su len ovce lezu sem akoby boli doma nejake respektovanie slovenskych pravidiel ci sukromneho vlastnictva maju hlboko... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Huskyman, 2.6.2025 o 19:55

Reakcia na príspevok od WolfHunter, 2.6.2025 o 12:41 :
Asi by to zaujimalo viacerých, ti poliaci nemajú čo pásť na sk, už len koli šíreniu slak ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off WolfHunter, 2.6.2025 o 12:41

Reakcia na príspevok od Elo, 2.6.2025 o 6:22 :
budem reagovat do sukromnej spravy... ◄ reagovať

on Elo, 2.6.2025 o 6:22

WolfHunter, no dozvedel si sa na ČS nejaké relevantné informácie? ◄ reagovať

off WolfHunter, 31.5.2025 o 12:01

Reakcia na príspevok od lesakML, 31.5.2025 o 10:40 :
presne v tejto situacii som ja a tiez za tým vidim len zámer jedotlivca... ◄ reagovať

off lesakML, 31.5.2025 o 10:40

Reakcia na príspevok od WolfHunter, 30.5.2025 o 8:49 :
tak to si musíte vyriešiť vo vnútri združenia takéto veci, je to nepekné, ak je to tak a držím Vám palce. Mne skôr išlo o to, či je nejaké nariadenie, resp. zákon, ktorý umožňuje OÚ znížiť plán lovu ak sme v minulej sezóne plán lovu naplnili bez problémov? Ja totiž za tým vidím svojvoľné rozhodnutie OÚ, ak sa mýlim prosím opravte ma kolegovia. ◄ reagovať

off WolfHunter, 31.5.2025 o 9:03

Reakcia na príspevok od dede, 30.5.2025 o 14:59 :
Milý dede starostom obce je nariadene pri zisteni ze znova sa u nas pohybuje polsky dobytok volat policajtov a pokutami riesit to ze nesmie prekracovat hranicu prislusna polska veterinarna sprava bude okamzite pokutovat chovatela ako sa to uz udialo aj v minulosti v susednom reviri a tam poliak okamzite pochopil staci len podnet a da sa to...nemam nic proti krajinotvorbe ovcami ale mame svoje v domacom JRD a takisto preco najatraktivnejsie plochy pre zver na ukor znizovania uzivnosti by mali vyuzivat polske ovce poberatel dotacie sa tvarit ze to vypasa on + pytliaciace cuvace ...treba to vynimat komplexne cast reviru oplotky ovce nase ostatne zver...nie sme odkazany na vypasanie ploch ze su nepristupne ...to je na dlho a najme toto vadi sukromnym vlastnikom kde si vykosis na chate vsade lajna mas pristresok pri chate zdmoluju ti ho býci...mozno to vyznelo ze som nejaky odporca ale ide mi len o tom ze alfou a omegou u nas su otavy tak preco by ich mala vyuzivat polska ovca a nie lesna zver ta potom v lese pacha skody a furt dookola asi by vas velmi nadchlo ked v case ruje vam v centralnom rujovisku pri doprevadzani hosta vyjde 14ks potulujucich sa krav so zvoncami a na tyzden tam jelen ani nepipne ...osbne som este nepocul zeby niekto zo slovenskymi ovcami takto vypasal v polsku... proste my nariadenie mame a budeme postupovat s ohladom na nase zaujmy ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off WolfHunter, 31.5.2025 o 8:44

Reakcia na príspevok od Elo, 30.5.2025 o 14:03 :
Nebudem tu vytahovat interne veci...sam mam hospodarske skusky a veci okolo toho permanentne sledujem...mam dnes cs budem sa pytat lebo mi to pride len ako funkcionarsky truc...myslim ze to nie je len o poctoch ale aj o ekonomickej stranke pz s ohladom na skody pachane zverou na polnohospodarskych kulturach o cieloch vo vyhladovom plane...sme vymera nieco cez 2000ha co neulovime u nas prejde k susedom alebo padne v polsku ...nech mi nik nevravi ze ktosi kto je odporca fotopasci s clenmi nekomunikuje lebo na nich pozera z hora a cely rok chodi iba do jednej lokality moze mat realny prehlad o realnych stavoch... kratenie odstrelu pochopim pri hrubom prestrelovani tried v snahe ochranit cielove kusy alebo pri rapinde nizkych stavoch zveri amo atd ...nie ze si kompenzujem svoje ego lebo poniektori hospodari sa spravaju ako bohovia slnka a poviem to na plnu hubu..neostava nic ine len zistit dnes na cs dovod toto nie je nariadenie OU ◄ reagovať

off dede, 30.5.2025 o 14:59

Wolf aj Hunter - nekrátili Vám plán lovu kôli tým ovciam, čo sme tu debatovali ... ◄ reagovať

on Elo, 30.5.2025 o 14:03

WolfHunter, to váš poľovnícky hospodár (PH) v združení znížil plán lovu, alebo mu to tak znížil OÚ? Treba sa na ČS informovať u vášho PH, nech dá prípadne k nahliadnutiu aké počty kusov jednotlivých druhov raticovej zveri žiadal v pláne lovu a aké počty mu OÚ schválil. Aspoň ja to tak u nás robím. PH by mal mať na základe svojich skúseností, celoročného sledovania stavov a počtov zveri v revíri a samozrejme aj na základe tzv. jarného sčítania zveri aspoň hrubý prehľad o počtoch vekovej a pohlavnej štruktúre zveri vo svojom poľovnom revíri a na základe toho potom každoročne navrhuje a zostavuje plán chovu a lovu zveri na príslušnú poľovnícku sezónu. Pokiaľ Váš PH sám svojvoľne znížil počty zveri v pláne lovu oproti tomu, ako mu ich schválil OU, treba sa ho opýtať, aký mal na to dôvod... ◄ reagovať

off WolfHunter, 30.5.2025 o 8:49

Osobna skusenosť...minuly rok sme splnili plan...10+10+8 tento rok mame bez toho aby sme to mali zdovodnene 7+7+5 cize menej o 9ks ...zveri je habadej...zajtra je schodzka kde budem ziadat vysvetlenie...smrdi mi to totiz prekracovanim pravomoci...kedze to u nas riadi stary pan cely rok chodiaci do jednej lokality...chapem ze to je ciste v komeptencii hospodara ale vychadzam z realnej situacie celorocneho sledovania stavov ekonomickej situacie zdruzenia kedze hlavne primy su z predaja diviny...u susedov to rastie co sa tyka planov u nas opacny trend a nie len tento rok...tiez by ma zaujimalo ci to nie je len brzdenie mladych z presvedcenia ...vsetko nove zle,fotopasce proste robim to takto x rokov preco by som inak neviem zaujima ma to...kedze na jednej strane splnim plan lebo jest z coho a nabuduci rok toto...ceresnicka na torte bolo nam odmietnute v rozpore s nariadeniami vydat povolenie na diviaky... uz 3 mesiace v restrikcnej zone 2 nelovime ...zeby tu niektory ph boli viac ako zakon statna sprava!? ◄ reagovať

on Elo, 30.5.2025 o 7:26

V dnešnej dobe, pri vysokých stavoch raticovej zveri je to skôr naopak - napr. pri diviačej zveri sa môže prekročiť schválený plán lovu aj bez požiadania OÚ Pozemkový a lesný odbor, pri jelenej, danielej zveri bez problémov OÚ schváli navýšenie plánu lovu, ak o to užívateľ PR písomne požiada. Skôr mi to pripadá, že ak užívateľ PR v predchádzajúcej sezóne (sezónach) nesplnil schválený plán lovu, OÚ mohol v ďalšej sezóne upraviť - znížiť požadovaný plán lovu pri schvaľovaní plánov lovu na nastávajúcu sezónu. Treba sa informovať na príslušnom OÚ pozemkový a lesný odbor... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off dede, 29.5.2025 o 15:50

To je testová otázka ? ◄ reagovať

reklama

Poľovníctvo TEREM