dnes je štvrtok,  19. marec 2026,  meniny má Jozef,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:53,  dnes západ slnka: 17:54
termovizia nocpix
ODIMON

22 creedmore - dostupnosť na slovensku + stavba zbrane - diskusia

autor: MatusMF
pridané: 18.9.2024 13:22
zobrazení: 3 061
hlasov: 0
Zdravím , mám zaújem vyskladať si zbraň v kalibri 22 creedmoore. Viem že je to uplné nový kaliber a veľmi ma zaujali jeho vlastnostami. Chcem ho používať aj na polovanie ale aj ako zbraň na tréning streľby na veľé vzdialenosti. Nemám skúsenosť s tým ako by som si mohol zbran v takomto kalibri zadovážit. Našiel som na internete že niektoré firmy ponúkajú aftermarket pre-fit hlavne v tomto kalibry pre platformy ako Ruger American , svage axis/110, a pod. Sú to však všeto firmy v USA tak neviem ci už aj niekto na Slovensku ponúka hlavne v tomto kalibri , či sa to dá cez niekoho napr objednat alebo či mi niekto u nás vie vyrobiť takúto hlaven aj na objednávku. Ide mi o tento konkrétny kaliber platformu zbrane by som prispôsobil dostupnosti hlavne. Je treba na tento kaliber ešte počkať, kým sa viac rozšíri aj u nás ? Aké sú momentálne možnosti ? Viem mi niekto poradiť ?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
lorgarius
vtaciky v Nemecku cvirikaju ze Bergara planuje na niektorej z vystav v januari 2026 predstavit aj flintu v 22 creedmoor. konkretne ma ist o modifikaciu ich modelovej rady Premier . po troche hladania pozeram, ze take nieco uz na predobjednavky ponukaju v Norsku -HMR Pro Bolt 20 22Creedmoore odkaz uvidime, casom snad aj v nasich koncinach
Turbiak
Reakcia na príspevok od MatusMF, 26.9.2024 o 21:52
MatusMF : Je možné vyrobiť takú zbraň , ale určite nie v cenovej hladine ktorú si napísal - hlavný problém ktorý už bol spomenutý je čakanie na nástroj ( 6 mesiacov +) hlavné komponenty ako záverový systém,hlavňovina, pažba, spúšť , zásobníky atď. problém nie je... detto komponenty ako nábojnice vieš kúpiť na európskych e-shopoch
xwolf
Zbytočne to komplikujete hoši. Zbraň v 22CM je zatiaľ takmer nedostupná, strelivo detto. Ak ju chceš, tak postaviť sa dá a ty potrebuješ prebíjať. Treba zohnať pušku s krátkym záverom (Rem 700, Bergara a pod. v 308W, alebo inom vhodnom kalibri), potom zohnať hlavňovinu so správnym stúpaním vývrtu, ďalej puškára, ktorý je schopný zohnať komorový výstružník v čase kratšom ako jeden rok, no a nakoniec nakúpiť komponenty na prebíjanie - to je už ten najmenší problém. Ak sa v tom ale neorientuješ a nemáš na to čas a trpezlivosť, tak sa na to vykašli a kúp si hotovú novú pušku v 22-250 Rem, 243 Win, alebo 6mm Creedmoor. Odpadne ti kopa problémov a môžeš v pokoji poľovať. Áno, sú tam určité kompromisy, ale tak niečo za niečo.
lorgarius
Reakcia na príspevok od MatusMF, 26.9.2024 o 21:52
skus napisat do Bergary - robia aj hlavne pre zbrane inych vyrobcov aj puskarov a mali predstavit aj svoju seriu custom carbon barrels. ak niekto robi/bude v dohladnej dobe robit zbrane a hlavne v Europe pre 22Creedmor, tak by som tipol ze to bude Bergara a mozno Tikka, kedze znacna cast ich produkcie ide do USA a T3 je tam velmi oblubeny zaklad pre rozne strelecke specialy.
MatusMF
Reakcia na príspevok od lorgarius, 23.9.2024 o 8:08
Ako počítal som že nejak tak to aj bude ,že nebude to velmi lahké , s prebíjanim by nebol nejaký problém skôr mi išlo o to či je to mozné nejak za rozumných okolností vyskladat si a ci by som sa dostal na celkovú investíciu niekde medzi 2500-3000 , ale už zvazujem ze mozno zvolím zatiaľ dostupnejší kaliber a spravím si zbraň podľa mojich predstáv v nejakej rozumnej cene a ak to bude aj u nas viac dostupné tak to potom zmením. Mna hlavne zaujímalo či by sa v tom kalibri dala nejakemu slovenskemu/ európskemu vyrobcovi dat vytvoriť hlaven a použIť na nejakej dostupnej platforme zbrani. Len potom sa aj obávam či to bude mať aj také vlastnosti ako prave tie zbrane ktoré si spomínal ako od horizon alebo christensen.
lorgarius
ahoj, ja byt tebou tak pockam a to mozno aj par rokov. chapem, ze si z videi a dat k 22creedmore nadseny a najradsej by si mal pusku hned, ale...vyber streliva mizerny, vyber zbrani mizerny v USA v europe zbrane ani strelivo zatial myslim ziadna zbrojovka nevyraba. pusky robia len "semi customs vyrobcovia" ako Fierce, Christensen, Horizont v USA na objednavku. tie sa pohybuju od 2000USD hore/alebo nechat si postavit special po kupe hlavne. pripocitaj clo + dph + poplatok pre firmu co zabezpeci dovoz + puskar + cakacka mozno par mesiacov, ak sa conlnici budu citit dolezito. strelivo si budes musiet prebijat sam, inak mas na vyber az dva druhy - jedna hunting a druha precision od Hornady.
pepko28
Príspevok bol administrátorom (spravca-lovuzdar) označený za nevhodný pre porušenie pravidiel.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.