Ahoj M747, nie nie, práve naopak, je to americká firma, snímací sensor je z rady SONY – EXMOR, pýšia sa excelentnou citlivosťou na svetlo a spolupracujú s Európskymi a Japonskými firmami, napr. displej majú od MICROOLED /Francúzsko ...atď. Čiže žiadna Čína. Kupoval som to z USA (kvôli cene) na štyrikrát – v troch firmách po oficiálnom objednaní a dokonca aj po zaplatení, mi s ľútosťou oznámili, že tento americký výrobok je na zozname embargovaných komponentov a treba naňho vývoznú licenciu, čo žiaľ nemajú. Až štvrtá firma mi ho poslala, zrejme bola na to vybavená. Trochu to obchodovanie v špeciálnej technike poznám, vyvíjam elektronické systémy aj pre armádne zariadenia a preskákal som americké vývozné obmedzenia na strategické komponenty aj spoluprácu s americkou firmou, ktorá vybavuje armádu USA špeciálnou technikou. Ale späť k téme.
Teda senzor snímania obrazu je ok, Čína to nie je a čo sa týka silného prísvitu, tiež sa nedá povedať že je to nejaký „mega-halogén“. Tak ako píšeš, aby som si pomeral prúdový rozdiel pri IR ON / IR OFF, samozrejme, mám premerané všetky stavy z oboch zdrojov napájania.
Ako som už uviedol, interné napájanie ide z dvoch CR123A, externé napájanie cez USB.
No a práve to interné napájanie CR123A je kameň úrazu – soudruzi z USA tady udělali hrubou chybu. Tento typ batérie je určený pre menšie elektronické prísroje, zariadenia, moduly, teda aj pre hračky, fotoaparáty, kamery, blesky ... atď, ale je tam veľké „ale“, len v takých zariadeniach, ktoré svojim prúdovým odberom vyhovujú zaťažovacej charakteristike batérie typu CR123A. Najvýkonnejšie alkalické batérie CR123A majú kapacitu do 1600mA, maximálny trvalý vybíjací prúd 1A, max. pulzný prúd 3A, spodné medzné napätie 2,0V a pozor!!! – toto je to podstatné – trvalý štandartný prúd 20mA. Takže udanú kapacitu batérie využiješ vtedy, ak ju vybíjaš pomaličky pri tomto prúde. A posledným ale významom hlavným parametrom ovplyvňujúcim celý tento „tanec“ okolo napájania je vnútorný odpor batérie. Ten totižto pri veľkom prúde degraduje napätie na vývodoch batérie a batéria sa bude tváriť ako vybitá, pričom má v sebe ešte kopec „šťavy“. A práve CR123A má v našom prípade veľký vnútorný odpor (nameraných typicky 240 – 280 mohm).
Keď to konkrétne zhrniem, dôjdeme k týmto faktom: spodná hranica napätia napájania prístroja z batérií = 4,8V / potrebný vstupný príkon prístroja pri 3. stupni IR = 4,5W / vnút. Odpor 250mohm / napätie novej batérie = 3V / vyb. charakteristika pre 1A = za 10 min. na 2,5V.
Záver: pri vložení nových batérií je za cca 12 min. napájacie napätie 5V@0,9A a skutočné svorkové napätie, ktoré vyhodnotí riadiaci procesor bude pod 5V, takže prístroj sa automaticky vypne. Ak prístroj znovu zapneš, všetko je OK, pretože ten nabehne bez prísvitu a pri odbere 1,5W batérie nejaký čas vydržia.
Takže môj odhad, že v režime 3. stupeň IR vydrží prístroj pracovať 10 min. bol veľmi reálny.
No a túto realitu chcem porovnať s niekým, kto tento prístroj vlastní alebo s ním pracoval, ak sa niekto taký nájde.
Tento výklad bol technicky „trochu“ hlbší, ale koho to zaujíma resp. mu to pomôže pochopiť problémy batériového napájania foto techniky, asi si to rád prečíta. Videl som napr. v diskusiách kde chlapci riešili napájanie fotopascí, to je tiež technicky náročnejšia téma a pritom každý bude mať nejaké svoje skúsenosti, tak si ich povymieňajú a určite to pomôže. Všetkých záujemcov zdraví Dušan!