dnes je pondelok,  23. marec 2026,  meniny má Adrián,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:45,  dnes západ slnka: 18:00
termovizia nocpix
ODIMON

Hnačkovanie srnčej zveri - diskusia

autor: LuboT
pridané: 24.7.2022 17:56
zobrazení: 2 880
hlasov: 0
Lovu zdar priatelia, chcel by som sa s Vami poradiť, čo by mohlo spôsobiť hnačkovanie a zlý výživný stav u srncej zveri v letnom období. V mojej časti revíru evidujem už u druhého kusu silné hnačkovanie spojené s podvýživou. Obaja srnci nemali pri rozobraní žiadne zmeny na orgánoch a neboli prítomné ani podkožné ani nosohltanové strečky. Nestretol sa s tým niekto? Nemôže to byť od postreku alebo niečoho podobného?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
LuboT
Napájacky mám plné a revirom preteká aj väčší umelo vytvorený potok. No sú lokality kde aj ku vode ďaleko. Tiež ma to napadlo ako možnosť.
pavian
Ako ste na tom s vodou v revíri? Pri súčasnom obrovskom suchu a horúčavách to môže byť aj dôsledok nedostatku kvalitnej čistej vody, zver je nútená piť aj znečistenú vodu v ktorej sa množia rôzne mikroorganizmy, prípadne iba bačorinu, čo môže mať za následok poruchy trávenia a pod.
LuboT
Do bachora som nepozeral, to je pravda. Napadli ma aj parazity, ale prečo práve teraz v lete. Soľ majú pravidelne.
laco11
...na jar pri prechode na zelenú pašu pomáha kamenná soľ. Doporučujem vykladať soľ po celý rok, nemusí to byť všeliek, ale pomáha.
c4pre0lus
Pozeral si aj obsah žalúdka/bachora daných jedincov ? Hnačkovanie som u srnčej pozoroval na jar, keď už sa polia postrekovali, a srnčia sa kŕmila hlavne na nich. Teraz v lete som takéto niečo ešte nespozoroval. Teoreticky to mohol spôsobiť nejaký postrek ale možno z obsahu žalúdka by si to vedel určiť.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.