dnes je streda,  25. marec 2026,  meniny má Marián,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:41,  dnes západ slnka: 18:03
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Zverina versus divina. - diskusia

autor: Sager
pridané: 28.10.2021 10:34
zobrazení: 4 295
hlasov: 0
Zákon č. 274/2009 Z.z. o poľovníctve v ustanovení § 19, ods. 9, písm. e/ uvádza, že poľovný hospodár je povinný "viesť evidenciu povolení na lov zveri a pridelených a použitých značiek na označovanie ulovenej raticovej zveri alebo veľkej šelmy a evidenciu o množstve a použitej DIVINY". Vyhláška č. 344/2009 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon o poľovníctve v § 22, ods. l, písm. c, bod 2/ uvádza že - prvotnú evidenciu tvorí "evidencia lovu zveri, jej úhynu, použitých značiek a použitia ZVERINY, vzor je uvedený v prílohe č. 8. V tejto prílohe sa ale v stĺpcoch 73 až 78 uvádza použitie DIVINY v ks a v kg. Ako to teda vlastne je: 1.)Ktorý názov je ten správny a ktorý by sa mal používať v dokumentácii revíru a v legislatíve? 2.)Aký je vôbec rozdiel medzi DIVINOU a ZVERINOU? Vie to niekto kvalifikovane odborne vysvetliť?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

miso111
Pozdravujem kolegovia. Tak sa teda vyjadrím :-) Či je to správne neviem ale tak to mali zaužívané za mojich mladých čias horári na Liptove. Ako vravel krstný otec (nech mu je zem slovenská ľahká): Žijúce zvieratá sú zver, po ulovení v koži je to zverina a po odratí a rozrábke je to divina. Ale v súčastnosti sa oba výrazy používajú ako synonymá. Bože uchovaj ak by som v minulosti použil nesprávny výraz...zaušisko isté :-D
reagovať dať hlas

zoradiť
Finist
Maso jeleňa z volnej prírody je divina a maso z jeleňa chovaného v zajatí je zverina.
rys2
Nóóó, vzdy je co napravat a polovnictvo si to zasluzi!
Sager
Reakcia na príspevok od rys2, 29.10.2021 o 11:05
OK pochopil som. Som toho názoru, že pre našu profesnú komoru to bude zrejme nepodstatná otázka z toho dôvodu, že z nej "nekouká" žiadny finančný profit.
rys2
Reakcia na príspevok od Sager, 28.10.2021 o 23:32
Sager, na PREDPOSLEDNU tvoju vetu v tebou zadanej teme som vyjadril nazor poukazujuc pri tom na Slovenske polovnicke nazvoslovie. Co sa tyka terajsej tvojej otazky, kvalifikovane odpovede, nazory na predmetnu vec urcite dostanes obratenim sa s poziadavkou na SPK. Pozdravujem Ťa.
Sager
Reakcia na príspevok od rys2, 28.10.2021 o 22:09
V poľovníckom názvosloví je to zadefinované takto: nie „zverina“, ale divina (mäso poľovnej zveri), nie „zverina“, ani vtedy, keď hovoríme o živej zveri, ale zver. Tak potom slovo "zverina" by sa nemalo v poľovníctve (ani vo vyhláška č. 344/2009 Z.z.) používať? Dobre som tomu porozumel?
goret
vysvetlenie pre ortodoxných bio-maniakov: divina pochádza z divo žijúcej zveri, zverina môže byť aj zo zverofariem :)
rys2
Reakcia na príspevok od Sager, 28.10.2021 o 19:28
"A práve pre toto by sa malo v poľovníckej legislatíve (zákon, vyhláška) a v poľovníckom názvosloví jednoznačne zadefinovať význam slov zverina a divina a nepovažovať ich za synonymá". P.S.-Ja len, ze je to zadefinovane v Slovenskom polovnickom nazvoslovi.
Sager
Reakcia na príspevok od miso111, 28.10.2021 o 16:38
Plne s Tebou súhlasím, podobne aj mňa cca pred 45 rokmi učili. Po ulovení zveri v koži, pred vyvrhnutím s hlavou a raticami je to zverina a po vyvrhnutí, odratí a rozrábke je to divina. Napr: váha zveriny jeleňa bezprostredne po ulovení bola 80 kg (tzv. živá váha), ale váha diviny z toho istého jeleňa po vyvrhnutí a odratí je len 35 kg. A práve pre toto by sa malo v poľovníckej legislatíve (zákon, vyhláška) a v poľovníckom názvosloví jednoznačne zadefinovať význam slov zverina a divina a nepovažovať ich za synonymá. To je môj názor.
Sager
Reakcia na príspevok od lanus, 28.10.2021 o 13:29
Áno sú to podľa slovníka slovenského pravopisu a aj podľa synonymického slovníka synonymá, to som si aj ja overil pred založením tejto diskusie.
Sager
Reakcia na príspevok od findula, 28.10.2021 o 13:25
Aj divina aj zverina je po slovensky.
rys2
Na strane 93 knizky, resp. brozury Slovenskeho polovnickeho nazvoslovia od vedeckeho redaktora, pracovnika SAV Blava Ivana Masara sa uvadza. ZVER, nespravne zverina, vsetky polovne zvierata. ZVERINA- spravne divina. Z uvedeneho mozno odvodit, ze maso polovnej zveri sa vola divina, alebo zverina.
miso111
Pozdravujem kolegovia. Tak sa teda vyjadrím :-) Či je to správne neviem ale tak to mali zaužívané za mojich mladých čias horári na Liptove. Ako vravel krstný otec (nech mu je zem slovenská ľahká): Žijúce zvieratá sú zver, po ulovení v koži je to zverina a po odratí a rozrábke je to divina. Ale v súčastnosti sa oba výrazy používajú ako synonymá. Bože uchovaj ak by som v minulosti použil nesprávny výraz...zaušisko isté :-D
lanus
Sager - Sú to synonymá, kuk : odkaz
findula
To se zaoberátě pěknou hovadinou.Divina je slovensky,zvěřina česky.Nevidím rozdíl.Jdi do hory a vykašli se na takové slovíčkaření když význam a pojem je stejný
rys2
Tu poslednu vetu sme rozoberali tu na fore volakedy s miso111 ... verim, ze po vzhliadnuti diskusie sa Michal k tomu vyjadri. Pozdravujem.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.