laco11 11.11.2020 o 13:55
"Poľovníctvo je životný štýl, ktorý stelesňuje pôžitok a životnú radosť, ...je to funkčná a estetická integrácia osobnosti v spoločnosti...Životný štýl je úplne iný level ako záľuba, koníček či niečo získané...POĽOVNÍCTVO JE VRODENÉ (GENETICKY PODMIENENÉ) PRESVEDČENIE". ...páni (aj Vv dámi) dajte si ruku na srdce a skúste úprimne každý pre seba si povedať či sa v týchto slovách vidíte. Nemienim nikoho z Vás presviedčať či ľudové poľovníctvo bolo, je alebo nebolo a ani nie je. Podľa mňa nikdy nebolo a ani nebude, a to je dobre. Keď som si robil v bývalom systéme poľovnícky kurz tak som tam bol tuším najmladší. Keď dnes už dávno nebohý pán Pindroch vedúci kurzu robil prezentáciu tak všetkým čítal najskôr tituly pred a za menom, iba ja čerstvý maturant som nemal žiaden. Vždy som sa čudoval, že kde všetci boli doteraz keď nechodili do kurzu, ja som sa nemohol dočkať 18 narodenín, aby som splnil tento základný predpoklad na zaradenie do kurzu (ono mi to aj tak nepomohlo lebo som musel narukovať na vojenčinu) a po jeho skončení (myslím, že to aj s praxou trvalo dva roky) mohol sa postaviť vedľa otca na nástup už nie ako honec, ale ako strelec a vôbec som neriešil či mám na pleci brokovnicu alebo guľovnicu... Tí s tými titulmi si najskôr riešili svoju životnú existenciu a až potom zistili, že sa patrí byť poľovníkom. Ja som najskôr "musel" byť poľovníkom tak ako moji predkovia a až potom ma trápilo niečo ostatné. Myslíte, že sa okrem politického usporiadania spoločnosti niečo zmenilo? Akurát to, že dnes tých čo si myslia, že sa patrí byť poľovníkom je podstatne viac. Na prvom nástupe mi ako strelcovi od šťastia, hrdosti, zodpovednosti a ... tiekli slzy ... nechal som sa uniesť. To veľa z Vás nepochopí. Bojím sa, že mi tie slzy znova začnú tiecť keď sa bude poľovníctvo ďalej vo všeobecnosti uberať pod vedením dvojjedinej poľovníckej organizácie a za riadenia "poľovníckych" nevzdelancov v štátnej správe smerom k samo deštrukcii. Ja už mám za tie roky svoje odpoľované, odpoľované plnohodnotne a ono aj tá prozreteľnosť ako by predvídala takýto vývoj a nebol som obdarený mužským potomkom, ktorý by pokračoval v rodinnej tradícií ozajstného poľovníctva (nie ľudového), ...ale klamem veď vnuk už má štrnásť rokov.