dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON

Komorove tlaky jednotlivych kalibrov - diskusia

autor: polovnikrv
pridané: 5.7.2020 10:50
zobrazení: 2 747
hlasov: 0
Dobry den, nemate nahodou niekto z vas tabulku tlakov jednotlivych kalibrov posobiacich na komoru zbrane? Mam staru Lancasterku z ferlachu v super stave ale chcel by som si na nu dat vyrobit zvazok hlavni. Teraz je kalibru 8x57/360 rozmyslam nad kalibrami 8x57jrs alebo 8x75rs myslite si ze je to real a ze by to vydrzala ? Za pochopenie dakujem.

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Belson
Výpočet a porovnanie síl pôsobiacich na záverový uzol zbrane je tá jednoznačnejšia a jednoduchšia stránka veci. Z normalizovaných maximálnych tlakov a geometrie jednotlivých nábojov vyplýva, že oproti tristošesťdesiatke môže pôsobiť JRS-ka na záver silami o cca 55% a 75RS až o cca 80% väčšími. Ale nastupuje fáza posudzovania s vyšším stupňom nejednoznačnosti a to: posúdenie konštrukčného riešenia záveru a jeho technického stavu. Nehovoriac o materiálových konštantách použitej ocele, ktoré sú obvykle „španielskou dedinou“. Povedzme, že takáto inovovaná zostava prejde tlakovou skúškou. Ak taká zbraň je „prevetraná“ - ako sa povie - raz za ruský rok, asi niet čo riešiť. Ale pri intenzívnejšom používaní by asi bolo vo vlastnom záujme užívateľa – aj keď to nemusí – ju dať občas odborne prehliadnuť, resp. rovno podrobiť tlakovej skúške. Moja opatrnosť sa môže zdať niekomu prehnaná, ale už som mal v ruke záver guľovnice ČZ z osemdesiatych rokov, ktorý mal v ozuboch trhliny aj bez relevantného prekračovania namáhacích síl.
dede
Reakcia na príspevok od miso243, 5.7.2020 o 13:36
Miso 243 - ja som to uvadzal ako moznu alternativu.
miso243
Chce dať vyrobiť nový zväzok tak pôvodné stúpanie je irelevantné. Rozmery pre kalibre a tlaky sú na stránkach C.I.P.: odkaz Sila pôsobiaca na záver ale nezávisí len od tlaku ale aj od geometrie náboja. Skúsený puškár by to mal vedieť posúdiť (alebo prepočítať).
dede
Poznam polovnika ktory si kaliber 8x57 R/360 dal este v minulom rezime v Zbrojovke Brno z dovodu nedostatku streliva prekalibrovat na 8x57 JR. Pre Tvoje info, stupanie vyvrtu je urobene pre mensiu rychlost ( ak si dobre spominam ked som mal zbran v tomto kalibre 9 rokov 560-570 m/s ) porovnaj si rychlosti. V praxi to znamenalo, ze po prekalibrovaní strielala ,, puška ,, hore.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.