dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON

Odhad veku jeleňa podľa obrusu - diskusia

autor: Gargano
pridané: 14.3.2020 21:14
zobrazení: 2 873
hlasov: 0
Zdravím priatelia, pomocou akých pravidiel prípadne zásad odhadujete vek jeleňa, podľa obrusu chrupu. Vďaka

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
cagi
Reakcia na príspevok od dede, 22.3.2020 o 11:23
Hm, pravdu mas Mirko, ale ide to inak? Tebe uz jelen otvoril pysk na posudenie skor ako si ho ulovil? :-).
dede
Najnovsia je tá ISO 9020, najskor sa strelí a potom odhaduje vek...
pavian
Jediná záväzná metodika je pre určovanie veku laboratórnymi metódami, všetko ostatné je veľmi, veľmi subjektívne, a čo poviem jeden, s tým sa nemusia stotožniť ďaľší ;)
cagi
Gargano, Dede vie byt obcas ustipacny ale nemysli to zle. Google je naozaj dobry, najdes snad vsetky clanky a publikacie roznych autorov ktori sa tejto problematike venuju. Doporucujem precitat. Dalej mozes pokracovat na tejto stranke v rubrike “Urcovanie veku a vekovych tried.....” je tu uz celkom slusna databaza celusti v kazdom veku zivota zveri. Sleduj, pozeraj, porovnavaj, vsimaj si detaily. Nepojde to rychlo. Fotky su ale iba fotky a nepovedia Ti vsetko. Ak mas okolo seba kamaratov ktori lovia viac ako Ty, navstevuj ich, pozeraj celuste, studuj ich porovnavaj atd....drzim palce, dokaze celkom dost casu zabrat takato zabavka:-).
Gargano
Reakcia na príspevok od dede, 21.3.2020 o 9:08
dede, áno mám 50r a od 25r som poľovník. Aj napriek tomu, že revír navštevujem často, mám strelených iba pár kusov. Nemal som príliš veľa možností sa zdokonaľovať v tejto oblasti. No čím som starší, mám ako poľovník aj iné hodnoty. V kurze som bol už dávno a ak ma pamäť neklame, túto oblasť sme prešli len zbežne a to teoreticky. Túto diskusiu som vytvoril preto, aby sa ľudia znalí problematiky, mohli vzájomne odborne obohatiť, prípadne si argumentačne oponovať. Google viem používať, no skúsenosti sú nenahraditeľné.
lubenko
Reakcia na príspevok od dede, 21.3.2020 o 9:08
a za druhé, sa to tu ťažko vysvetluje
dede
Gargano - v profile mate uvedeny vek 50 rokov ( ak je realny ), polovnik - zapisane ANO. Neviem kolko rokov mate vysvedčenie o skuske polovnictva ale čo tu požadujete v Diskusii sa učia v zakladnom polovnickom kurze. Moj prispevok nebol mysleny ironiou ale ked som zadal do vyhladavaca google klučove slovo Mitchelova metoda vyhladavač reagoval okrem text. odkazmi aj obrazkami. Neviem čo špecifickeho požadujete v diskusii ?
Gargano
Bol by som vďačný za odborné komentáre, nie premudrelé reči! Kolega dede ak máte problém sa odborne vyjadriť, prípadne poskytnúť nejaké skúsenosti, tak Vás prosím nevyjadrujte sa!!!
dede
Googl, Safari pripadne iné vyhladávače sú blokované ?
Gargano
prípadne aj odhad veku srnca na základe obrusu. Vdaka

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.