dnes je piatok,  3. apríl 2026,  meniny má Richard,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:22,  dnes západ slnka: 19:16
termovizia nocpix
ODIMON

Balistická kalkulačka 30-06 sprg. - diskusia

autor: hunter2010
pridané: 3.1.2019 13:13
zobrazení: 6 518
hlasov: 1
Dobrý deň, môžete mi prosím niekto napísať odkaz na balistickú kalkulačku, ktorú používate pri love a dá sa stiahnuť do mobilu? Poprípade vypočítať balistické údaje pre kal. 30-06 sprg., strelivo Federal Power shok 180 grain soft point, dĺžka hlavne 520 mm. Poprípade, aké \"nadupanejšie\" strelivo by ste mi odporučili pre tento kaliber a dĺžku hlavne? Ďakujem!

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

mibe74
Nadupane strelivo do 52 cm hlavne v 30-06 hladas??? No ty vyhras cenu roka....predaj to a ked chces kratku hlaven 52cm, tak rozhodne 308 win. 52 cm hlaven v 30-06 je nestastna volba, nikdy nevyuzijes potencial toho kalibru a zbytocne je degradovany v tak kratkej hlavni. Nechapem, preco to vobec niekto s takou dlzkou hlavne vyraba v 30-06.
reagovať dať hlas

zoradiť
Hirko2
Skús Strelok Pro je síce platený ale spoľahlivý ale samozrejme potrebuješ mať presné údaje ktoré boli spomenuté nižšie reálna rýchlosť strely, nadmorská výška z toho samozrejme aj atmosferický tlak, teplota ovzdušia a v prípade nastavenia balistickej veže aj vzialenosť osi puškohľadu od osi hlavni.
xwolf
Reakcia na príspevok od hunter2010, 5.1.2019 o 10:02
Balistických kalkulátorov sú na nete tony. Stačí použiť Google. Aby výpočet z toho kalkulátora mal aspoň nejaký zmysel, tak potrebuješ vedieť reálnu rýchlosť strely z tvojej hlavne a aspoň najzákladnejšie parametre okolia, kde strieľaš, čiže teplota a nadmorská výška. Potom dostaneš nejaký rozumný výstup z toho ktorého kalkulátora. Detto je xy neplatených aplikácii do smartfónu od rôznych firiem - pýtaš sa na náboje Federal. Zadal som si v mobile v App Store heslo Federal, vyhodilo mi appku Federal Ammunition. Zabralo mi to 10 sekúnd. Stiahol som si ju a vyskúšal. Určite ti bude stačiť. Jediné čo potrebuješ, je niekde zmerať skutočnú rýchlosť streliva.
dolfi
Že by to až tak zle fungovalo z 52cm hlavne?odkaz
Lukas30-06
Prepáč, no kúpiť si pušku s 520mm hlavňou v kalibri 30-06... Nejako nechápem, čo si tým sledoval. Ak ti ide o čo najvačší hluk a svetelnú show, tak si trafil presne. Ale, ako už mibe spomínal, touto kratkou hlavňou degraduješ potencial tohto kalibra. Do 520mm hlavne určite skôr 308win, ktorý bol na streľbu z krátkych hlavní vyvinutý. Výrobcovia streliva svoje produkty optimalizujú pre obvyklé dĺžky hlavní. Napríklad firma Lapua na svojej stránke uvádza parametre streliva v kalibri 30-06 Springfield pre 600mm hlaveň. Pre magnumové kalibre Európske muničky 650mm, americké 660mm (26"). Čiže, najprv kúpiť pušku v kalibri 30-06 s krátkou hlavňou a tak zistiť, že to nelieta ako má a hľadať "nadupané strelivo" je ako začať od konca. Najprv režeš, potom meriaš. Avšak.... RWS vyvinulo strelivo "SHORT RIFLE", teda na strelu z krátkych hlavní. Ako sa dočítaš v linku, ktorý prikladám na konci komentáru, je to strelivo optimalizované na dľžku hlavní od 420mm do 550mm pre spomínaný 30-06 Springfield, oproti klasickej dľžke hlavne 600mm a to bez strát na výkone ! Dosiahnuté to bolo samozrejme rýchlejšie horiacim prachom .. atď Toto strelivo bolo vyvinuté najmä pre nemecký trh, kde je možné v niektorých Bundeslandoch legálne používanie tlmičov. Samozrejme kvôli manipulácii sú to práve zbrane s kratšími hlavňami. ALE... Strelivo SHORT RIFLE som zatiaľ nenašiel ani Frankonia.de, na Slovensku detto. Čiže, tvoje možnosti: Buď si necháš strelivo prebíjať, Alebo si odniekiaľ to strelivo zoženieš/poprípade počkáš až bude dostupné(no nečakaj, že krabička ťa bude stáť 30-40€), alebo predáš pušku a zožeň si niečo iné, kde prispôsobíš dĺžku hlavne kalibru, alebo kaliber dľžke hlavne. Už podla toho, či je pre teba prednejší 30-06 Springfield, alebo 520mm hlaveň. Pretože mať pušku, do ktorej môžem s istotou dať iba jeden náboj od jednej firmi, pretože to zatial nik iný nerobí je veľmi obmadzujúce.Hlavne,ak sa ani ten jeden jediný náboj zatial nedá zohnať. Ďalšia možnosť je pokračovať v akusticko-svetelnej show. Prosím! LaL zdar. odkaz
hunter2010
Ďakujem všetkým za príspevky! Lenže stále som sa nedozvedel, okrem toho čo napísal HYPERON, ako a kde si vypočítam balistickú krivku pre daný druh streliva a dĺžku hlavne. Poprípade aké iné strelivo by bolo vhodnejšie pre hlaveň dĺžky 520 mm v danom kalibry. Napríklad také, kde by stihol vyhorieť prach aj napriek kratšej hlavni. Ďakujem!
tthunt
Reakcia na príspevok od dolfi, 5.1.2019 o 7:24
30-06 potrebuje min. 58cm idealne 60cm hlaven. Kratsie hlavne pre 30-06 su nezmysel. Pre kratsiu hlaven je vhodny kal. 308,8x57.
hyperon
Ja pouzivam v mobile Norma Ballistics. Je tam cela produkcia zn. Norma, ale aj moznost nadefinovat vlastne strelivo plus pekny graf drahy strely. Jedine co mi (nielen) v tychto klkulatoroch chyba je moznost zvolit dlzku hlavne. a twist.
palo3006
Reakcia na príspevok od dolfi, 5.1.2019 o 7:24
Mam ZKK 600 aj Browning X-bolt mal som aj CZ537 vsetko v 30-06 a vsetky mali stupanie 1:10.A ab& sa stupanim kompenzovala rychlost pri kratsej hlavni tak to pocujem prvy krat.
dolfi
Este som si spomenul ,ze v brode mi povedali že aj cz 550lux a Fs je rozdiel v stupani vyvrtu,kedze FS ma kratku hlaven a rozdiel vo vykone je nepatrny,ked som si vyberal flintu
dolfi
Ja mam cz 550 30-06 ma twist1:12 a hlaven 60cm ,moja celopazba 557 s 52 hlavnou ma preco 1:10twist?Aj zkk 600 je 1:12 a tazke gule mi uz isli naplocho.Tolko moja skusenost
lanus
dolfi - Cit.: ...kratka hlaven ma ine stupanie vyvrtu ako dlha .. ; uveď príklady nech sa poučíme .
mibe74
Asi neee
dolfi
Dnes uz dlzka hlavne nema taky vplyv na energiu strely,ved kratka hlaven ma ine stupanie vyvrtu ako dlha ,aby ten dlzkovy deficit vykompenzovali tym stupanim.Stare celopažby 50cm laufy a 8x57js vôbec neboli slabe a nezaostavali za inymi kalibrami.A co 308win s 50cm rurou je potom delo?podla vsetkeho ma silu 7x57-mičky
mibe74
Nadupane strelivo do 52 cm hlavne v 30-06 hladas??? No ty vyhras cenu roka....predaj to a ked chces kratku hlaven 52cm, tak rozhodne 308 win. 52 cm hlaven v 30-06 je nestastna volba, nikdy nevyuzijes potencial toho kalibru a zbytocne je degradovany v tak kratkej hlavni. Nechapem, preco to vobec niekto s takou dlzkou hlavne vyraba v 30-06.
dolfi
Ja mam 52cm ruru a federal power shock sa mi zdal slaby aj na papiery padal oproti sb o 12cm nižšie.Za mna Geco plus,pecka aspon z mojej flinty.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.