Hirko2 13.8.2018 o 8:42
Dobrý deň, ako tak čítam diskusiu a príspevky k danej téme je vidieť že alik nemá v danej problematike skúsenosti alebo prehľad ... k otázke či keď strelíš na jeleňa alebo diviaka či zostane v ohni vplýva väčšie množstvo aspektov, také najdôležitejšie je umiestnenie rany pokiaľ ty jeleňa trafíš na 250m na mäkko alebo ako si to ty nazval na zadnú komoru ti garantujem že ti v ohni neostane, ďalšie veci pri tejto otázke sú v akej kondícii je momentálne jedinec, aký je veľký, čo sa týka jeleňov či je ruja lebo pokiaľ je jeleň plný hormónov a adrenalínu málokedy ostane v ohni, pri diviakoch napr. či ti vyjde sám alebo ich vyjde viacej ak ich je viac a ty diviaka zasiahneš aj dobrou ranou poväčšine bude mať tendenciu ťahať sa za svojimi druhmi, k zbrani tu už bolo napísané viac menej všetko kvalitná nemecká guľovnica a zbrojovka heym s veľmi dlhou históriou čo sa týka výroby zbraní, no zarazilo ma tvoje uvažovanie že keď niekomu padá z lacnej pušky že musí aj tebe z drahej ... puška je to posledné čo má na toto vplyv... čo sa týka streliva Norma Oryx je bezpochyby kvalitná strela a norma ako firma má aj kvalitné prevedenie Náboja ako takého či už je to vyrovnaná prachová navážka alebo nábojnica ... aj tak si ale myslím že do 30-06 sú aj lepšie možnosti ... ale všetko závisí od toho aké strelivo bude chutiť tvojej hlavni či stihne danú strelu ustabilizovať u mňa je to v 30-06 Lapua Mega 12,0g a puška je Blaser r8,
a ďalšia vec je že inak sa bude tá strela správať na 80m a inak na ako ty plánuješ strieľať 250m nižšia zostatková rýchlosť a energia.
K optike len toľko ak plánuješ strieľať na vzdialenosti cez 200m tak by som šiel do väčšieho zväčšenia a s možnosťou nastavenia paralaxy + balistická veža nie je na škodu pri takejto streľbe a potom nemusíš riešiť či nastreliť puškohľad na ONV alebo na 100 ... jendoducho nastrelíš na 100 a väčšie vzdialenosti jednoducho doklikáš.
asi všetko čo som chcel povedať každopádne sprav si po svojom ako sám uznáš za vhodné nikomu svoj názor nevnucujem ;)
Lovu Zdar! a veľa pekných poľovníckych zážitkov