Dnes hodnotiť rozdiely v kvalite puškohľadov nad 20 tis. Sk je veľmi subjektívne a dovolim si povedať, že v praxi rozdiely svetelnosti /napr. Zeissy majú svetelnosť za šera nad 90%, ich špičky DIAVARI VM/V, či VARIPOINT 94%, napr. Meopta Meostar má skoro 88%/ ťažko postrehneme. Rozdiel ceny je 250% oproti Meopte. Roky sledujem svetelnosti teleobjektívov i puškohľadov. Dlho som racionálne prehodnocoval, to ktoré kritérium parametrov. Ťažko nájsť objektívne testy renomovaných nezávislých laboratórnych ústavov, kde by ste to posudili. Rozdiely vychádzajú minimálne.
Ak som sa pozrel na tú stránku čo uvádzate, je tam Vami uvádzaný Nikon za 1.178,5 euro.
Na stránke
odkaz je Nikon Monarch 3,5-10x50 za 599 euro ! Ich cenz išli rapídne dolu, aspoň tam, nie u nás.
Pre ktorú značku sa rozhodnete, je len na Vás, ale preplácať 50-150% navyše pre 2-3% lepšej svetelnosti za šera, to racionálne nestoji za to. Predpokládam, že ak myslite s poľovníctvom vážne, tak si nebudete zakládať na tých 2-3% lepšej svetelnosti za šera a posúdzovať chovnosť raticovej zveri pri jej odlove. To by bolo maximálne neetické a nepoľovnícke.
Mnoho krát je problém s určením veku už trofeji jelenej veri na stole hodnotiteľskej komísie a jej vek sa následne určí až Mitchellovou metódou usadenín paradentínu na M1.
Dovolim si tvrdiť, že prevážna väčšina majiteľov puškohľadov nad 30 tis. Sk v dnešnej dobe to robia z prestíže. Ja som to vzdal, i keď som to zvažoval nie pre prestíž, ale pre tú svetelnosť a spoľahlivosť. Kúpil som kvalitný, za dobrú cenu.
S puškohľadmi strednej cenovej katgórie /15-30 tis. Sk/ poľuje veľká skupina rozumne zmýšľajúcich poľovníkov na SK a sú spokojní.
Iba pre okraj, vicemajster sveta v streľbe na veľké vzdialenosti súťaží s Meoptami !
Ak sa už definitívne rozhodnete pre tú, ktorú značku, pevný, či variabil, so svetelným bodom, či bez neho, doporučujem nasledovne.
Puškohľad sa nekupuje na týždeň, ale v dnešnej dobe pri ich technickej dokonalosti skoro na trvalo. Platia odborné zásady pre pomer ceny pušky a puškohľadu, podobne, ako tela zrkadlovky a objektívov, že optika je tou drahšou investíciou.
Ak ňou má byť, čo súhlasím, tak samotnú jeho kúpu dôsledne zvážte porovnaním dostupných cenových ponúk doma i v zahraniči i so všetkými dôsledkami /prípadné reklamácie pri jeho kúpe v zahraničí/.
Teraz, keď sezóna končí a nastupila hospodárska recesia, počkal by som na vývoj cien. Tie určite nepôjdu hore.
Prajem správnu voľbu.