dnes je pondelok,  25. máj 2026,  meniny má Urban,  spln: 31. máj 2026,  dnes východ slnka: 04:58,  dnes západ slnka: 20:28
termovizia nocpix
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

AMO - Africký mor ošípaných v SR - diskusia

autor: kaso79
pridané: 10.11.2017 15:59
zobrazení: 65 786
hlasov: 0
Tak už je to skoro tu, od východu a nie od západu, ako by sme predpokladali...čo vy nato?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

Stagstalker
Keby som chcel v hypotetickej rovine úvah konšpirovať, tak podľa môjho názoru zo súčasnej situácie ťažia a lobujú najmä dve skupiny. Poľnohospodári a noční lovci. Poľnohospodári sa týmto spôsobom snažia znížiť škody na poliach, ktoré im vznikajú v dôsledku vysokej koncentrácie zveri, ktorej dôvodom je práve hospodárenie vo forme obrovských monokultúr plodín, pričom tieto vedia po prevažnú časť roka poskytnúť aj veľkému množstvu zveri dostatočný úkryt (v 3 ha políčku sa proste 100 ks neskryje, 30-40 ha už áno), pričom však paradoxne v rámci opatrení nebolo zatiaľ siahnuté na ich poľno "biznis" v podobe povinnosti osievať jednou plodinou malé výmery, striedať rôzne plodiny v rôznej výške tak, aby bol umožnený lov zveri v týchto oblastiach ako aj zavedenie plánovania výsevu plodín v rámci regionóv tak, aby sa koncentrácia zveri minimalizovala alebo aspoň obmedzovala.(podobne ako to plánujú v ČR). No a noční lovci si podľa môjho názoru práve premnožením diviačej a hrozbou AMO pretlačili a zlegalizovali zakázané spôsoby lovu, keďže za normálneho stavu by ich povolenie bolo odôvodniteľné len ťažko, najmä pre morálno- etický problém, ktorý v súvislosti s ich používaním vystáva pri love. Pričom ako som už písal v inom príspevku, uvedenými opatreniami sa podľa mňa len snažíme "hasiť" dôsledky, ale neodstraňujeme príčiny (teda nerovnomernú koncentráciu zveri, monokultúrne hospodárenie a sťažený lov v týchto oblastiach). V ČR nočné videnia pri love používajú už nejaký ten rok a stavy diviačej zveri tam nejako rapídne neklesli a AMO sa k nim dostalo aj tak, dokonca skôr ako na Slovensko, kde sú nočné videnia zákonné tabu, hoc možno nekorešpondujúce s reálnym stavom. Súčasný lov všetkého (najmä bachýň) bez ohľadu na vek a pohlavie môže v konečnom dôsledku viesť len k rozpadu sociálnych a vekových štruktúr u diviačej zveri (ktoré sú už v súčasnosti z dôvodu nie vždy odborného lovu narušené), čo bude nakoniec mať za následok možno ešte ďalšie zvýšenie počtu diviačej, keďže sa do ruje dostane už každá lanštiačka a v kombinácii s dnešnými teplými zimami a dostatkom krytu (v podobe monokultúr, do ktorých sa nezasiahlo) stratí celá snaha efekt. Nejaký čas dozadu sa hrdo podpisovalo memorandum o riešení škôd poľovnou zverou medzi Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, Slovenskou lesníckou komorou a Slovenskou poľovníckou komorou. A výsledok a reálny stav? Povinnosti len pre poľovníkov, zvýšený odstrel a zakázané spôsoby lovu. A zvyšné strany? Žiadne citeľné povinnosti- napr. povinnosť odstraňovať elektrické oplôtky(ktoré majú aj podľa mojich osobných pozorovaní za následok zmeny trás a návykov zveri,t.j. sťažený lov), povinnosť striedať plodiny, povinnosť siať ďalej od lesa, povinnosť siať v menších výmerách. Proste nič. Tak sa pýtam...chceme problém skutočne riešiť, dosiahnuť zmenu a odstrániť príčiny alebo sa korekciou dôsledkov v podobne zvýšeného odstrelu (v súčasnosti podľa mňa aj za hranicou etiky) budeme hrať, že problém riešime? Lebo len jeden faktor (zvýšený odstrel) nestačí, pokiaľ sa nezapoja aj zvyšné strany a problematika sa nebude riešiť ako celok, tak nás dôsledky ešte môžu bolieť. Mňa už hnevá len to, kde sa súčasné poľovníctvo za tých posledných 10 rokov dostalo. S nostalgiou spomínam kedy výbavou poľovníka bol hubertus, ručadlo, puška a dobré nohy, v súčasnosti sa pretriasa, na ktorý prísvit puškohľadu zver nereaguje. Kde sú časy, kedy bolo hanbou poľovníka streliť vodiacu diviačicu, v súčasnosti je ich loviť pomaly povinnosť. Kde sú časy, kedy zver mala priestor na svoj kľud či pašu, kedy bol lov počas tmy tabu? V súčasnosti pomaly niet hodiny a počasia, kedy taká situácia nastane. "Čierny rytieri", ktorí boli vždy vzácnou trofejou sa dostali na úroveň potkanov lovených na stretnutie. A nie preto, že by poľovníci svoje povinnosti zanedbávali. Príčina je inde. Takže quo vadis slovenské poľovníctvo?
reagovať dať hlas

zoradiť
Zobrazené 241-280 z 398
vlavar
Ako to teraz okomentoval kamarát: "Dostaneme ďalší box :D a možno nás naženu loviť. A dajú nám cvičené svorky vlkov a medveďov, mne sa vždy páčil film Narnia, kniha džungle, náčelník :D"
zepo
Reakcia na príspevok od BigBore, 6.11.2018 o 8:21
Ten Majko voľáko osprostel ako si nechal nariasť bradu.
BigBore
Reakcia na príspevok od sinko, 5.11.2018 o 22:03
Ked som to vcera pocul tak som skoro spadol od smiechu z gauca. Chcem vidiet ako u nas na juhu bude medved, rys a vlk regulovat stavy diviacej zveri. Je to usmevne hlavne ked su tu zdruzenia kde sa rocne ulovi aj 180 a viac ks diviakov. To uz fakt ten pan co sa tam vyjadroval ani trosku nerozmysla co vypusti z ust. To je uz chore kto vsetko dostane priestor na vyjadrenie v TV. Uz len cakam, ze ochranarozmrdov napadne aby sa umelo vypustili medvede, vlky a rysy aj na juhu. Ale tie medvede pridu aj same od seba ak to takto bude pokracovat.
sinko
odkaz pochybujem že vlk a rys bude na dolniakoch regulovať stav diviačej zveri, no o medveďovi pochýb nemám ten aj do maďarska zavíta, len keby tam aj ostal
tanak
Vyvinuli vakcínu proti AMO odkaz
vlavar
odkaz
lanus
Všade kde sa taký ojedinelý výskyt moru objaví , treba aj poriadne preskúmať !!! či to niekomu náhodou ??? neprospieva !!!
elciervo
odkaz
Hekler
a rovnaká bude aj pri KDP ...
dede
Sipolt - rovnaka otazka bola aj pri ,, vypuknutiu ,, KMO ...
sipolt
Len krátko k AMO. Keď bude jasná odpoveď na otázku: Kto AMO cielene rozšíril ? Potom sa mnoho ľudí bude čudovať čo dokážu peniaze a hlavne špinavé záujmy zbohatlíkov. Čo tak pozrieť sa golfové ihriská?
tanak
Do posledného júlového dňa bolo na Slovensku odlovených 19 344 kusov diviačej zveri. odkaz
Hekler
no konečne mi bolo vysvetlené prečo sa vírus AMO rozširuje aj tam kde by sa nemal keďže diviaky nelietajú ... špina jedna vírusová, tak on preskakuje ((:
tanak
odkaz
IvanPB
Ach bože môj... Si dostal upal co... To bola dobre nahovno otázka
Hekler
nič si z toho nerob, ja tu čítam príspevky aj keď nič nehovoria
Finist
u nás už zhadzujú
kiko741
Ruja 2018 - Caves vsetci...ako to u vas vyzera?uz nieco pocut?
citulik
Milan, to je jasné že plot šíreniu AMO nezabrani.
hurky
odkaz
W308W
Lubenko - keby bol skocil do studne ?? A co sa tyka oslovenia - u nas na tom vychode kde nic nie je - sa takto vludne familiarne oslovujeme, ale ak sa Ta akokolvek dotklo to oslovenie, prijmi teda moje uprimne ospravedlnenie
lubenko
Reakcia na príspevok od W308W, 13.8.2018 o 13:24
mne to tiež nepripadalo vtipné keď to povedal a len tak medzi rečou ,niesom tvoj:):):):):)
lubenko
Reakcia na príspevok od citulik, 13.8.2018 o 16:54
ja som reagoval na príspevok dede o 6:20 tak nebuď vztahovačný, tak sa nauč čítať ty,keby že chcem reagovat na teba citulik tak dam reagovat na tvoj príspevok
lubenko
Reakcia na príspevok od W308W, 13.8.2018 o 13:24
ale ved to povedal súdruh FICO nie
citulik
lubenko na Liptove sú inteligentny ĺudia,vedia čitat a písať, tak čítaj poriadne.Liptákov mám rád,aj tento odkaz Ti píšem z Liptova,Čierneho Vahu.V článku sa píše o východe Európy a nie o východe Slovenska.
W308W
Lubenko moj, myslis si, ze si vtipny ?
lubenko
čo by tam testovali keď tam nič nieje
dede
Na východe SR kto a čo testuje na spoluobčanoch ?
citulik
odkaz
elciervo
odkaz
Elo
Janči, nič v zlom, ale ak máš na mysli uznanú, alebo samostatnú bažantnicu, tak oprav ten názov v zadaní témy, lebo výraz "Bažantia zvernica" je proste otrasný a nepoľovnícky...
dede
Reakcia na príspevok od admin, 9.7.2018 o 21:54
Ked hlasovanie v sutazi je pozastavene, preco fotkam nezaradenym do sutaze a su v kategoriach ulovky SR apod. pridat hlas da...
vlavar
Už aj Bulharsko. odkaz
dede
Mňa napadlo, keď sa zverejnila fotka či rys nepodá žalobu za poškodenie dobrého mena...
fatran
ivaaan vytiahni tú ci..............................
Hekler
Adaži je schválené ... svetu mier ... a príde aj AMO
elciervo
Reakcia na príspevok od MatkaLC, 15.5.2018 o 10:55
Vďaka za názor!
MatkaLC
Reakcia na príspevok od elciervo, 15.5.2018 o 9:38
ŠVS o tom neinformuje, takže ťažko povedať. V oblasti kde poľujem bolo tiež po dlhej zime nájdených viacej kusov div.zveri, väčšina na zápal pľúc. V ČR mohlo byť to isté, plus keď si zoberieš faktor toho že sú v zóne s intenzívnym lovom s tým stúpa aj možnosť postrieľania a nedohľadania zveri. To je len môj osobný názor.
elciervo
odkaz Martinka, prosím ak máš informáciu, na "Čo" potom akože uhynulo tých 92ks? Nejako tomu asi moc nerozumiem z tohto :)
vlado18
Reakcia na príspevok od hyperon, 10.5.2018 o 11:59
V Cechách sa objavilo ohnisko, ktoré vzniklo pričinením človeka. Diviaky nelietajú... V Rumunsku boli pred rokom a pol potvrdené štyri ohniská na domácich chovoch pozdĺž hranice s madarskom vzdialené od seba cca dvesto kilometrov.Je jasné,že v tej oblasti boli infikované aj diviaky, pretože v Rumunsku sa chovajú ošípané voľne a sú bežne v kontakte s diviakmi. Napriek tomu madari nepriznali celý rok žiaden pozitívny prípad. Je jasné, že je to otázka politická aj ekonomická. A zrazu je mor tridsať kilometrov od juhu stredného Slovenska.Nie východného, ale stredného. Nie je naozaj ťažké si domyslieť , ako sa tam dostal. Maďari týmto získali čas na záchranu toho,čo sa ešte zachrániť dalo. V súčasnosti majú trh s bravčovým mäsom v troskách a rovnako ceny obilia klesajú. Tvrdím,že rok tajili mor a pripravovali sa na túto situáciu, ktorá mimochodom čaká žiaľ aj nás.
Zobrazené 241-280 z 398

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.