dnes je piatok,  3. apríl 2026,  meniny má Richard,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:22,  dnes západ slnka: 19:16
termovizia nocpix
ODIMON

Gulovy dvojak - sustrel - diskusia

autor: budkeb
pridané: 21.3.2017 18:23
zobrazení: 6 560
hlasov: 0
Zdravim pani,rnMate skusenosti s gulovymi dvojakmi? Je sustrel dvojaku na 100 m 10 cm OK? Jedna sa o renomovaneho vyrobcu. Dakujem za vsetky postrehy.

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
zspd
Ako napísal tthunt, 10 cm je bežný priemer. hlavne si treba uvedomiť, že renomované značky robia sústrel na 50 metrov, čo samozrejme nevylučuje, že na 100 metrov bude sústrel pod 5 cm, ale kludne môže byť 8-10 cm. Väčšina bežných (nie na zakázku vyrobených) aj renomovaných značiek sa pohybuje medzi 4-7 cm na 50 metrov, no nie je výnimkou aj viac.
majko82
ano aj brokové hlavne zostali zachovalé , je to výmenné
plch
majko82 - môžeš používať aj brokové hlavne?
dede
Majky 82 - diky za info.
majko82
dede presne tak , a som s jeho prácou nadmieru spokojný . aj presnosť aj hmotnosť , komplet flinta v kalibri 7x57R/7x57R váži 3,40kg pričom flinta s origoš brokovými hlavňami kalibru 16/16 váži 3,32kg
dede
Majky 82 - predpokladám pánom Krutým.
majko82
dede ak myslíš mňa ja mám dvojak ZP -hlavňový zväzok vyrobený puškárom
dede
Majky - akej značky máš dvoják ?
fanda
Dvoják je dobrý do afriky na krátkou vzdálenost a nebezpečnou zvěř u nás je podle mého názoru zbytečný, když už by to muselo být tak raději kulovou kozlici, ale opakovačku udělá lepší službu případně nějaký poloautomat a kupovat dvoják jen proto, že se mě líbí no vlastně proč ne, využití však za mě u nás nulové.
majko82
ano mám pevne zletované hlavne
243WIN
Majko, blahopřeji ti k opravdu povedené zbrani, teda pokud se jedná o pevně sletovaný hlavňový svazek.Mám objednanou 88, ale obávám se, že až ji začnu používat,podobných soustřelů,jak uvádíš,nedosáhnu.
budkeb
Tak som bol strelit. Prve rany duplovane cca po 20 s so sustrelom 6-7 cm. Dalsie dvojstrely boli trochu horsie. Prva rana velmi presna, druha tak do 10 cm. Pozitivne je, ze gule sa nekrizia a druha rana nesie dolava.
majko82
sústrel 10 cm je na poľovné účeli v pohode si myslím ale dobrý puškár sa s takýmto sústrelom neuspokojí , na mojom dvojaku dostal puškár sústrel do 3cm na 100m . renomované zbrojovky maju sústrel cca 5 cm na sto metrov ale ako tu niekto napísal Heym a Chapuis robia sústrel presne na strelivo zákazníka alebo deklaruju sústrel na daný druh streliva a pre 243W , toto ma zaujalo čo píšeš , že sústrel garantovali do 6 vteřin , ja či strelím hned o minutu , 5 minut či desať minut vždy je ten sústrel rovnaký , samozrejme ked dám 5 rán z jednej hlavne potom sa mi sústrel druhej hlavne trošku zmení ale nespraví to viac ako 1 cm rozdiel
tthunt
10cm je bezny priemer aj pre renomovane znacky.
243WIN
Dusab má pravdu.Garantovaný soustřel platí jen na rychlé výstřely po sobě.Při střelbě v Heymu jsem měl možnost odskoušet soustřel modelů 88, a taky v té době nové kozlice 26.Podmínkou byla střelba do 6-ti vteřin, které mi nahlas odpočítávali.V lovecké praxi jde spíše o to mít hlaveň se spouští a napínáčkem nastřelenou přesně. Druhá se uplatní zpravidla na společných lovech při hozené ráně nakrátko a tam není soustřel tak důležitý.
budkeb
Dakujem pani za nazory, ja si tiez myslim, ze 10 je dost vela. Pravda je, ze druha rana na 100 m je zriedkava, ale predstava korekcie 10 cisel a viac je tiez neprijemna. Pojdem to vyskusat a dam vediet, co to robi.
dusab
O gulovych dvojakoch bolo uz na forach popisaneho dost. Ale vo vseobecnosti sa sustrel hodnoti ako dobry ked gule lezia na 50m od seba v cca 3cm. Bez krizenia drah striel. Ja myslim, ze do 10cm na 100m to je ok. Netreba zabudat na to, ze ak sa overuje sustrel dvojaku tak sa striela vacsinou s malym casovym odstupom medzi oboma vystrelmi. Nie po pol minute...ani minute. Vysledok je iny po 5 sekundach a po 30 sekundach. Taktiez treba dodrzat pouzite strelivo na ktore bol dvojak nastreleny. Ine typy streliva davaju aj iny sustrel, spravidla horsi. Dvojak je zbran predurcena do pohonu, na spolocne polovacky a pod. Kolkokrat vystrelis z druhej hlavne na 100m? Velmi zriedka.
sako80
Myslím že do 10cm to OK neni, zatiaľ čo som sa ja stretol so značkovými dvojakmi (merkel, krieghoff, chapuis, HEYM) tak to bolo vždy do 4-5cm na 100m. Ak sa kupuje nový dvoják tak HEYM robí sústrel na strelivo ktoré si vyberie zákazník a garantuje sústrel 3-5cm/100m
lovec84
Este by som tam pridal heym 88.
budkeb
Nebeham:-) a uz vobec nie biatlon... ide mi o to, ci je vobec realne dostat sa povedzme na sustrel 5-7 cm. V pohone na 50 m je to v podstate jedno, na stovku ta to uz moze mrziet, kec to je 10 a viac. Ked vynechame kusovu vyrobu, pripadaju nam do uvahy Krieghoff, Blaser, Merkel, Chapuis. Nemate niekto skusenosti s tymito zbranami?
lubenko
ked s tým nebudeš behať biatlon tak je to OK:):):):):):)

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.