Janko, možno kolega Durell narážal na moje prakticko-zábavné testovanie, keď som si pred pár rokmi kúpil 9,3-jku. Bola to reakcia na tradičné označenie 9,3x62 ako knedlíkometu. Vtedy som mal na puške osadený Swaro Z6i 2-12x50. Maximum, čo sa dalo v reále naklikať bolo 525 metrov. Strieľal som fabrické náboje Norma Jaktmatch, je v tom 15,0g celoplášť (úsťovka 765m/s, bal. koeficient G1= .275), tu je narýchlo balistika do 500m:
odkaz V mojom Blaseri R8 mali tie náboje veľmi slušnú presnosť, pokiaľ do toho nekecal vietor, tak nebol problém zasahovať oceľový gong s priemerom cca. 28cm na 525 metrov. Samozrejme, strieľané v ľahu, vpredu podložený batoh, vzadu pieskové vrecko. Streľba bola veľmi zábavná jednak preto, že to tam padalo ako malo a po druhé, v poslednej tretine dráhy tá strela letí fakt pomaličky, krásne ju bolo vidieť v optike ako na ňu svietilo slnko. Na tú vzdialenosť letí celú sekundu... pozorovatelia sa takisto bavili, zásah alebo minutie gongu sa dalo pekne odhadnúť dobrých sto metrov pred dopadom strely. S tak nízkym bal. koeficientom si však musí človek najprv vymodliť bezvetrie... To taká domáca laborácia s Accubondom je trošku iné kafe:
odkaz Ale aj z tejto tabuľky je vidno, že hraničná vzdialenosť, kde by Accubond mal fungovať podľa dát výrobcu, je niekde okolo 400 metrov, plus mínus pár metrov. Ani nie tak energeticky, Joulov je tam pomerne dosť, ale pre Accubond je kriticky dôležitá tá dopadová rýchlosť. Úsťovka 820-830m/s je už dosť na hrane, skúšal som, ale presnosť išla dole. Optimum vychádzalo okolo tých 800m/s. Kontakt na toho chlapíka s 9,3 posielam do pošty, až budeš zase za veľkou mlákou, prípadne ho oslov alebo navštív...... K téme, prikláňam sa takisto k 338 Blaser Magnum. Blaser ponúka momentálne dve laborácie fabrického streliva, s Barnes TTSX 13,6g a Nosler Accubond 13,0g. Rebov náboj má na tento priemer strely trošku malý "zdvihový objem" :-))) V podstate všetky tie malé 338" kalibre (338 Federal, 338-06, 8,5 Reb a iné klony) sú zaujímavé skôr s tými ľahšími strelami, pokiaľ to má mať aspoň trošku švih. Na väčšie hmotnosti striel, kde má kal. 338" z pohľadu balistiky a dopadovej energie voči menším priemerom výraznejšie navrch, čiže tak od 16,0g-250grs. vyššie, tam už proste treba väčšiu hilzňu. Na druhej strane to neznamená, že budúci majiteľ nebude spokojný s 8,5x63 za predpokladu vhodne zvolenej strely.... Možnosť slobodnej voľby je na každom.