dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

vyroba diviacej stetiny - diskusia

autor: Asafa
pridané: 11.12.2014 18:30
zobrazení: 8 341
hlasov: 1
vedel by mi niekto poradit postup vyrobi stetiny za klobuk z diviaka?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

dominik.t
Treba si vytrhnúť štetiny z kože diviaka najlepsie s chrbta.Potom ich treba očistiť.Ja som si ich dal koreňom dolu do pohára,tak sa mi pekne zrovnali.Potom som si upravil dĺžku podľa potreby.Nakoniec som ich zviazal šnúrkou a zlepil lepidlom.Ja mam štetinu osadenú v srncom parožku.To je tiež jednoduché.Vyber si nejaký pekný zhod zo srnca navŕtaj dieru asi 10-12 cm podľa potreby.Hlboku asi 3-4 cm a paroh zrež zošikma tak aby ti pekne priliehal ku klobúku.Potom navŕtaj dve malé diery asi 2mm vzdialene od seba asi 2cm.Cez tie diery navleč drôt,ktorý potom prepichneš cez klobúk a drôt zohneš.Štetku prilepiš do vyvrtanej diery vyroba diviacej stetiny - diskusia
reagovať dať hlas

zoradiť
citulik
Tak ako píše laco11, na vybielenie treba biele konce namočiť do peroxidu. Tak vybielene dat zlatníkovy ktory ich osadí do striebra alebo zlata.
dzano
... a menšie ...
dzano
Ine ...
dzano
Kančie štetiny k trofeji ... moja úprava :)
hyperon
Kedysi som si chcel taku spravit, ale po niekolkych neuspechoch som sa na to vykaslal. Tu na fotke som kupil za 15€. Za tu cenu sa mi neoplati s tym babrat. Robi ich jeden pan myslim ze zo Zilinskeho kraja.
dzano
... ano Michal, tou knizkou som sa inspiroval. Super ze si to pridal. Akurat ze ak chces aby to vyzeralo, tak po vareni, odstraneni koze a naslednom vykefovani v saponate, uschnuti a vycesani malych chlpkov (pesikov) musis este tie hrube vhodne chlpi prebrat po jednom a vytriedit napr. podla dlzky. A na to je niekedy jedna flaska vina malo :)
dzano
Parada chlapi! Super! ... kupovane ci vlastnorucne vyrobene? ... som si mysle, ze korienkami hore to uz robim iba ja ;). Prve som daval do kosti, pripadne do patronu k trofeji ...
psittacus25
Moja diviacia stetka.
miso243
Ďalší text
miso243
Postup z knihy I. Roszkopf - Poľovnícke trofeje a výrobky, 1979
hyperon
Ja mam takuto
dzano
Takto? ...
dede
... ešte by som doplnil, že si treba rozmyslieť z akého starého jedinca chceme štetiny použiť, zo starého kanca sú hrubé, čo sa prejaví na váhe a následne mohutnosti - hrúbke štietky. HEKLER - k Tvojmu postupu treba aj sýkorky aby vyďobali tuk.
laco11
...z uloveného kanca sa z kože na chrbte vyreže minimálne 10x10 cm kus, štetiny sa zviažu a koža sa dá pomaly variť do vody až do doby pokiaľ sa úplne nerozvarí a štetiny sa dajú vybrať, tie biele konce štetín sú vlastne koreňové časti, ktoré boli v koži. Takých kúskov kože môžeš vyrezať aj viac podľa požadovanej bohatosti samotnej štetky...nakoniec je to potrebné odmastiť a upraviť napr. tak ako to opisuje dominik...takýmto postupom to urýchliš, ale môžeš to robiť aj podľa návodu Heklera, len k tomu potrebuješ dvere humna...
Hekler
dominik, súhlasím s postupom len pripomínam, že štetiny sa vytrhávajú najlepšie z kože kanca na jar potom čo prezimuje opačne pribitá na drevárni ... čo ale nechápem je, prečo si si dal štetiny do parohu opačne, z diviaka sa to dáva opačne preto aby vynikla biela kresba na štetinách ktorá je na časti vytrhnutej z kože, je to tak oveľa krajšie ...
hurky
Postup Ti síce nepoviem lebo neviem, ale tieto sú nádherné. odkaz
dominik.t
Treba si vytrhnúť štetiny z kože diviaka najlepsie s chrbta.Potom ich treba očistiť.Ja som si ich dal koreňom dolu do pohára,tak sa mi pekne zrovnali.Potom som si upravil dĺžku podľa potreby.Nakoniec som ich zviazal šnúrkou a zlepil lepidlom.Ja mam štetinu osadenú v srncom parožku.To je tiež jednoduché.Vyber si nejaký pekný zhod zo srnca navŕtaj dieru asi 10-12 cm podľa potreby.Hlboku asi 3-4 cm a paroh zrež zošikma tak aby ti pekne priliehal ku klobúku.Potom navŕtaj dve malé diery asi 2mm vzdialene od seba asi 2cm.Cez tie diery navleč drôt,ktorý potom prepichneš cez klobúk a drôt zohneš.Štetku prilepiš do vyvrtanej diery

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.