dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
huntingland.sk termovizia pixfra
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

balisticka krivka ? - diskusia

autor: matusko757
pridané: 29.9.2014 21:41
zobrazení: 5 335
hlasov: 0

Potrebujem lekciu z balistiky. Ako bude vyzerat balisticka krivka, resp. ako sa moze pohybovat strela ak som nasiel v tabulkach RWS pre 7x64 udaje: pri nastreleni na 100m,.... na 50 m KLESA! -0,8 cm, na 100m zasiahne bod nastrelenia, na 150m -3,0 a dalej logicky klesa. Teda ako moze strela po opusteni hlavne na 50 m klesat a na 100 m vystupat ? nechapem alebo tomu uplne nerozumiem. dakujem

tab. odkaz />

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
urssus
ak chces nastrelit swarovskeho tak chod na ich stranku, maju tam kompletnu balisticku kalkulacku.....dokonca aj aplikaciu na mobil...
JUMBO
Už som to našiel, ale aj tak ďakujem za pomoc. Potrebujem nastreliť Swara Z6i. Zeiss to má vyriešené trochu jednoduchšie.
308Winchester
Ak os puškohladu máš vzdialenú od osi hlavne 40mm , tak tu máš hodnoty: 150m= +11mm,200m= +28,250m= +49mm,300m= +72mm. +- zo stránky Normy, dĺžku hlavne som nezadával
namor676
JUMBO, doplň dlžku hlavne, výšku osi puškohladu nad osou hlavne a typ puškohľadu.
JUMBO
Potrebujem nastreliť RWS 8x68S KS 14,5g.Zbraň musím kvôli balistickej vežičke nastreliť na 100m. Mám len 50m strelnicu.Pri nástrele na 100m pri 50m strelnici mám mať zásah -0,7cm pod zámerom. Vie mi prosím niekto zrátať, kde má byť zásah na 50m strelnici pri nástrele na 150m,200m,250m,300m?Viem že existujú balistické kalkulačky, ale pre RWS ju neviem nikde nájsť.Ďakujem.
bakchus
Zatiaľ najlepšie zobrazenie balistiky je podľa mňa na stránke norma.cc Dá sa to tam všetko pekne ponastavovať (kaliber, váha strely, ONV, nastrelovacia vzdialenosť...) a už som na tom aj niekomu názorne ukazoval to čo ty nechápeš. Os od tvojho oka cez kríž puškohľadu na bod na ktorý mieriš pretína dráhu strely, ktorá oblúkom klesá, v dvoch bodoch. Nakresli si to. Ja nastreľujem na ONV a teda sa mi pretína asi v 50m a v ONV asi 170m. Max. prevíšenie bal. krivky od zámernej osi mám asi 4cm.
pepies
Viem ze staršie údaje boli z 74 cm hlavne teraz sa uvádzajú z 65cm Hlavne pri 7x64.
Edu
správne to popísal sako 80 .Samozrejme keby si mal hlaveň v absolútnej vodorovnej rovine strela stúpať nebude nemá totiž prečo lebo zakon gravitácie funguje . Ty máš však hlaveň pod uhlom aby si sa trafil do ONV prípadne na 100 m k tomu máš ete paralaxu rozdiel hlavne a puškohľadu . Dalšie pravidlo ktoré platí je že pri strelbe do kopca musíš mieriť pod cieľ rovnako z kopca tiež pod cieľ na väčšie vzdialenosti je to tým že z kopca sa pomyselna balistická krivka narovnava až keby si strielal kolmo na oblohu uplne zanikne ako i keby si strielal kolmo napríkal do nejakej kolmej diery tiež poletí stale rovno .
agbar
Steyr ma pravdu na webe sa pri jednotlivych razach uvadza ina dlzka hlavne napr. pri 308 je 600 mm a pri 270 win je 650 mm...
steyr
pepies 74cm sa mi zdá trochu moc, nemám po ruke krabicu ale na webe RWS majú 600mm hlavne pri balistických údajoch k 7x64...
pepies
Jednu podstatnú vec si si nevšimol na krabicke je napisana dĺžka hlavne pre ktorú platia balisticke hodnoty a tuším u tvojho streliva je balisticka hlaveň 74 cm čo ma asi malo ktorá puška. Radšej ti to doporucujem vyskúšať v praxi a nespoliehat sa na údaje uvedené výrobcom.
Hekler
akú máš guľovnicu ?
spito270
zadaj do googlu termin,, vonkajsia balistika,, a medzi obrazkami to najdes nakreslene a budes v tom mat hned jasno.
agbar
Presne tak, udava sa to od zamernej.
matusko757
tu je asi moj problem... to znamena ze klesanie a stupanie v tabulkach sa uvadza od osi puskohladu. moja neznalost bola zalozena na tom ze klesanie a stupanie strely je udavane od osi hlavne ... co je uz samo o sebe teraz aj pre mna somarina :D dakujem asi prestavam pit
sako80
No lebo ona na 50m este stupa, vyleti z hlavne cca-5cm pod osou puškohladu a stúpa na nulu v 100m

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.