dnes je štvrtok,  19. marec 2026,  meniny má Jozef,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:53,  dnes západ slnka: 17:54
termovizia nocpix
ODIMON

fotenie za sera - diskusia

autor: Mire8
pridané: 21.8.2014 22:52
zobrazení: 3 668
hlasov: 0

zdravim, mam zrkadlovku nikon 5000 objektiv sigma 70-300 ... a pri fotografovani za sera mam vzdy rozmazane fotky nevite mi niako poradit ako to zlepsit?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Edu
PhotoFiltre odkaz
Mire8
Edu to doostrujes pomocou akeho programu ako sa presne vola?
Edu
horšie je že som sa Mere8 snažil poradiť ohladne doostrenia a nejako to vôbec nepochopil :-D odkaz odkaz odkaz odkaz
ferio
Edu neskopíroval si ma len si použil iné slová :-)
Edu
až teraz som si všimol že som takmer skopíroval feria :-D
Edu
Mire8 výhoda fotenia do rawu je tá že môžeš relatívne vytiahnuť prepal a tiež správnejšie vyvážiť v postprocese bielu v RGB . Nechcem spochybnovať surový format , ale osobne do RAW nefotím pre jeho nevýhody čiže je obrovský treba ho upravovať a nasledne aj tak previesť do jpg . Niekto si vak raw formát uskladnuje v tiffe . Preto sa snažím správne dovažiť bielu poloautomat na to uplne stačí a tiež sa straniť prepalu spravnou expozíciou . Netvrdím však že sa z RAW nedá niečo malo viac zmajstrovať . Dá sa ale iba tomu kto to vie . Kto nevie narabať z RAW editorom urobí viacej škody ako osohu .
ferio
Hlavné výhody sú , že nemusíš dbať nato, aké vyváženie bielej máš nastavené, čiže kľudne to môžeš nechať na automatike a doladiť to v PC, a maximálne využitie dynamického rozsahu , čiže záchrana prepalov a podexpozície, samozrejme viac detailov a pod..., celkovo väčšia kontrola nad kvalitou fotky, ale ak RAW nevieš spracovať tak to radšej nechaj na JPEG a uč sa pomaly pracovať s raw-kom, pretože to môžeš viac pokaziť ako vylepšiť... :)
Mire8
Aka je este vyhoda fotenia do rawu?
357AS
ISO 2500 dat len ked je to potrebné,nie zas zbytočne a ked to budeš kontrolovat vo fotáku tak sa nedaj pomýlit,lebo tam sa ti zobrazí len ten jpg,raw bude ostrejší
Mire8
nastavil som si fotenie do raw+jpeg zvysil iso na 2500 zatial zbytok musim nastudovat este
357AS
málo pracuješ s ISO-m,pozeral som tvoje fotky a skoro všetky na ISO 640,nemusíš sa bát použit aj hodnotu 1600 aj 2500 a fotit do rawu,bude ti vychádzat kratší čas prípadný šum odstrániš v programoch na úpravu foto,trebárs v Lightroom-e
hyperon
odkaz skus pozriet ;)
hyperon
nenapisal si akym sposobom a co fotis. vo sveobecnosti plati, ze pri zhorsenych svetelnych podmienkach sa predlzuju expozicne casy, zvysuje sa ISO, otvara sa clona na co najmensiu hodnotu - to znamena, ze ak sa uz dostanes na hranicne hodnoty a nemas stabilizator, treba pouzit stativ a bud dialkovu spust, alebo aspom casovanu spust a pokial aparat podporuje funkciu predsklopenia zrkadla, tak aj to. tvoj objektiv ma clonu 4-5,6 co nie je zrovna idealna kombinacia na fotenie napr. wildlife za sera, aj ked to nie je nemozne, len to chce cvik a velku davku stastia. dalsia vec je nepisane pravidlo fotenia z ruky, ktore hovori ze najdlhsiy exp. cas by nemal byt dlhsi ako 1/X sekundy, kde X je dlzka ohniska - co v praxi znamena ze pri napr. ohnisku 300mm by si nemal z ruky fotit casom dlhsim ako 1/300s, ale samozrejme ze je to velmi individualne a vela zalezi aj od svetla. treba vela studovat literaturu a skusat v praxi.
Edu
ked fotíš na ohnisku 300 potrebuješ čas minimalne 1/300 inak to bude rozmazané . Samozrejme fotku doostríš ešte v softe . Čas môžeš zmenšiť vyšším isom odkaz

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.