Co si myslite o tejto teplej zime, ako zasiahne do poctu diviakov ?
Bude ich viac, pretoze maju vsade dostatok prirodzenej potravy, alebo menej kvoli moznym mrazom v marci ked vrha vecsina diviacic ?
Ak počasie vydrží bude podľa mňa diviakov dosť. Sťažený lov kvôli tejto slabej zime, dostatok potravy, bukvy a minimálny úhyn môžu mať za následok rast populácie diviačej. Stačí však ak na 2 týždne v marci udrú mrazy a sneh a v pohode sa može stať, že prírastok bude minimálny. Tento rok som totiž pozoroval, že väčšina diviačíc bola bez prasiat, resp. ich mala málo a často boli ešte v mesiacoch ako november a december malé, nedostatočne vyvinuté na danú ročnú dobu a to vzhľadom nato, že väčšina z nich bola podľa mňa z ďalšieho, neskôršieho vrhu. Spôsobené to podľa mňa bolo tým, že v predmetnej oblasti na prelome marca- apríla nasypalo na 2 týždne pol metra snehu a udreli mrazy a väčšina diviačíc asi prišla o svoj vrh. Vzhľadom nato, že to však bolo ešte v marci, boli schopné ísť znova do ruje a výsledkom bol nový prírastok, ďalší vrh, avšak dôsledkom toho sa ešte počas spoločných občas dali pozorovať malé prasatá, ktoré len nedávno stratili pásiky...
Ak počasie vydrží bude podľa mňa diviakov dosť. Sťažený lov kvôli tejto slabej zime, dostatok potravy, bukvy a minimálny úhyn môžu mať za následok rast populácie diviačej. Stačí však ak na 2 týždne v marci udrú mrazy a sneh a v pohode sa može stať, že prírastok bude minimálny. Tento rok som totiž pozoroval, že väčšina diviačíc bola bez prasiat, resp. ich mala málo a často boli ešte v mesiacoch ako november a december malé, nedostatočne vyvinuté na danú ročnú dobu a to vzhľadom nato, že väčšina z nich bola podľa mňa z ďalšieho, neskôršieho vrhu. Spôsobené to podľa mňa bolo tým, že v predmetnej oblasti na prelome marca- apríla nasypalo na 2 týždne pol metra snehu a udreli mrazy a väčšina diviačíc asi prišla o svoj vrh. Vzhľadom nato, že to však bolo ešte v marci, boli schopné ísť znova do ruje a výsledkom bol nový prírastok, ďalší vrh, avšak dôsledkom toho sa ešte počas spoločných občas dali pozorovať malé prasatá, ktoré len nedávno stratili pásiky... ◄ reagovať
Vrhy budú mať početné a prežijú, lebo svinky sú v dobrej kondícii a budú mať dosť mlieka. Ja som videl ako začiatkom marca pri mraze -12 boli čerstvo okotené prasiatka úplne v pohode. Pokiaľ má prasiatko dostatok mlieka, mrazy mu nevadia. Vlani bola situácia úplne iná. Neúroda bukvy a žaluďa a vysoký sneh úplne vyčerpali tukové zásoby pri svinkách. ◄ reagovať
Plne sa stotožňujem s príspevkom čo napísal Stagstalker. Aj v malých Karpatoch, bolo veľa diviačíc bez prírastku. Ten šibačkový príval snehu, ich pripravil o prasce, tak isto aj marcových zajacov ◄ reagovať
nech je tak či onak, určite ich ani náhodou výrazne neubudne...... ◄ reagovať
bol som pri ulovení 4 dospelych diviačic, ani jedna nemala tohto roku prasce.. a z prasiat prezili len neskore vrhy od apríla, aspon si to dovolim tvrdit podla situacie v revíri ◄ reagovať
Podla mna viac lebo je lepšie počasie majú neaké žalude a chrobáky. ◄ reagovať
Zdravim. Viete nieco o KMO? Ze je zisteni výskyt v PL,AU. Ak viete nieco blizsie, napiste. ◄ reagovať
všimol som si výstrahu nie na klasický, ale na africký mor ošípaných, ktorý by mohol k nám prísť od poľsko-bieloruských hraníc ◄ reagovať
Danieli tady je něco ze stránek veterinární správy, odkaz , odkaz ◄ reagovať
A kde sú vlastne tie diviaky ? Môžete niekto potvrdiť že ich máte v revíri dosť ? mam taký dojem že po tých navyšovaných odstreloch, niekde i viacnásobných ich nejako ubudlo. ◄ reagovať
tam kde su stavy vysoke,tam treba snižit,kde niesu vysoke treba regulovat,diviača zver pokial nema predatora ktorým je vlk sa vie strašne rýchlo rozmnožit,takže regulacia je aj v zaujme polovnikou,pokial nechcu platit škody spôsobene diviačou zverou ◄ reagovať
ano mohol to byt dovod , ale iba tlak polnohospodarov , polovnici urcite nechcu aby sa stav diviacej zveri znizil !!!! ◄ reagovať
sumkar ved to bol dôvod navyšovania odstrelou,diviakou zregulovat ◄ reagovať
Aké sú prírastky diviakov tuto sezónu ? Podeľte sa o poznatky z jednotlivých revírov . ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.