Hunter243 6.8.2013 o 20:20
Príspevky dolu sú všetky správne a poučné... Treba rozlíšiť, v akom revíri poľuješ, aký terén tam má prevahu, či je predpokladaná streľba na väčšie vzdialenosti, alebo zasa terén s častými krovinami, trávami, atď.. Ťažko radiť, lebo sa treba zamyslieť, či budeš mať len jednu guľovnicu, alebo v budúcnosti pribudnú ďalšie. Ak iba jednu, tak by som volil na Tvojom mieste tú 9,3-ku, ale zasa začínať ako mladý poľovník by som sa rozhodol pre 270-tku, najlepšia voľba je mať obidve, to je náš prípad. 270-tka sa využíva na lov z posedov na väčšie vzdialenosti s prehľadným terénom, v zime vhodná aj na lov líšok, taktiež na veľké vzdialenosti. No a 9,3-ka si "užíva" streľbu na spoločných poľovačkách na diviakov, čo je fantastické, vzhľadom na STOP-efekt a hlavne na šetrnosť k divine, čo u 270-tky je viac podliate, zasa treba zvoliť správny typ strely. Vzhľadom na bezpečnosť porovnávame aj dva rozdielne priemery, teda 6,9 a 9,3 k tomu zodpovedajú aj gramáže, teda od 8,4gr. u 270tky a do 18 gr. u 9,3-ky. Teraz spomeniem, že som bol svedkom streľby dolu svahom z kalibru 9,3 keď si strelec ani neuvedomil následky "nerozloženej" 18 gramovej strely, čo v jeho prípade u kalibru 270W, by mohol kľudnejšie zaspávať, ale to bolo na povahe a horlivosti samotného strelca. Takže voľba je v Tvojom prípade iba ne Tebe, každopádne ako spomínal Bleiker, doporučujem oba kalibre si odskúšať na strelnici, kde zo stola bude 9,3-ka rozhodne "agresívnejšia", ale pri love si to ani neuvedomíš... Prajem Ti, aby si bol neskôr spokojný, LZ.