Novela zákona 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny žiadosť o pripomienky - diskusia
Vážení priatelia poľovníci a lesníci. Je pripravený -N á v r h zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony
Novela dáva takmer neobmedzené právomoci "ochranárom" /nie ŠOP, ale hlavne tretiemu sektoru/ pri marení povoľovania odstrelu chráneného živočícha, v tomto prípade medveďa. Požiadal by som Vás o pripomienky aj prostredníctvom toho fóra. Poprosil by som Vás však o vecné a hlavne zmysluplné príspevky bez vulgárností a emócií, keďže by som to rád odovzdal vo výbore NRSR pre pôdohospodárstvo.
Ľ.Tuľák
-N á v r h
ZÁKON
z .................. 2013,
ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony
39. V § 40 odsek 2 znie:
„(2) Orgán ochrany prírody môže v odôvodnených prípadoch povoliť výnimku z podmienok ochrany chránených druhov, vybraných druhov rastlín a vybraných druhov živočíchov, len ak neexistuje iná alternatíva a výnimka neohrozí zabezpečenie priaznivého stavu populácie dotknutého druhu v jeho prirodzenom areáli.“.
Doterajšie znenie
(2) Orgán ochrany prírody môže v odôvodnených prípadoch povoliť výnimku z podmienok ochrany chránených druhov, vybraných druhov rastlín a vybraných druhov živočíchov, a to len v prípade, že neexistuje iná alternatíva a výnimka neohrozí zachovanie populácií dotknutých druhov; ak ide o druhy vtákov a vybrané druhy živočíchov uvedené v osobitnom predpise, 68a) výnimku na ich lov povoľuje ministerstvo pôdohospodárstva
Ide hlavne o to, že vždy existuje nejaké riešenie. Stačí prestať v teritóriu chráneného živočícha chovať ovce, včely a dobytok, prípadne, ak ide na krajné riešenia, aj vysťahovať ľudí a zakázať vstup už od II. stupňa ochrany, len aby nedošlo k stretu s chráneným živočíchom. Štát by mal však prioritne chrániť občanov. Zabúda sa na to, že totálna ochrana druhu znamená jeho zánik.