dnes je sobota,  21. marec 2026,  meniny má Blahoslav,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:49,  dnes západ slnka: 17:57
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

prosim o radu skusenych brlohmajstrov - diskusia

autor: sirase
pridané: 26.5.2013 11:38
zobrazení: 5 506
hlasov: 0
Mam skoro 2 rocnu borderku,robota super,na prirodnej nore vyhana alebo chvat,tuto zimu ma na konte 2 lisky a 2 jazvecov a posledne 2mesiace na treningu na umelej nore lisku do max 10s zatlaci do 3kotla a potom len hlasi a caka bud chvat alebo....neviem co mam
robit alebo zmenit....vcera bola na skuskach bl a 2.c hlasic
ale zase zatlacenie do 3kotla par sekund....dakujem za rady

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Lycan
Dobré rady nad zlato,blbosti tiež nechýbajú. Všetci psíčkári zabúdajú že vždy ide o povahu daného jedinca. Jeden dostane výprask ako hovado a nezastavý sa a iný starší,skúsenejší dostane výprask a má rešpekt alebo aj strach.Ostrosť psa sa nedá cvičiť iba tlmiť.A je to aj o líške.Zúčastnil som sa niekolkých BL ako brlohmajster a preto si dovolím tvrdiť že je to aj o líške. Príklad zo života-border teriér 6 rokov viacnásobn CACIT z BL. Pred BL skoro ráno ma poprosil kamoš aby som mu vybral najhoršiu líšku na tréning.Ráno o 6.00 štartoval pes mimo súťaže a pri otvorení druhého kotla lišiak držal psa za hlavu a pes len čučal lebo sa nevedel ani pohnúť.S úžasom sme pozerali čo to je.A na margo tohoto výprasku na oficiálnom štarte čas 0.25 hrdlo Takže je to hlavne o povahe psa. Treba si psa hlavne všímať ako reaguje na škodnú,treba otvoriť poklop pred kotlom a chváliť.Slabšia líška tiež môže pomôcť. Ťažko sa o tom píše.Najlepšie info je keď nejaký skúsenejší brlohmajster,cvičitel brlohára ti v teréne priamo posúdi psa a poradí ako to riešiť. Toto je môj názor.
jastrab
Tá borderka ešte nemá 2 roky.Mohli ste počkať stými jazvecmi aspoň rok.Jednoducho teraz už má rešpekt pred škodnou.To isté sa mi stalo s jazvečíkom,v umelom brlohu bol ako čert,pokial nedostal poriadný výprask v prírodnom brlohu od starej líšky ktorá chránila mladé.Po tej lekcie robil v umelom brlohu to isté čo robí vaša borderka pred tretím kotlom.Nesúhlasím stým že psi ktorí polujú v prírodných norách sú v umelých norách opatrnejšie.Polujem teraz 3-mi jagošmi a sem –tam ich precvičím aj umelom brlohu a bez váhania idú do chvatu v treťom kotli.Najstarší z nich 10-ročný je skôr opatrnejší v prírodnom brlohu,v umelom brlohu robí nekompromisne chvat.Moja rada,dajte borderke zadrhnúť v treťom kotli 2-3 odrastené líščatá,malo by to pomocť.
pytliacik
3006 ma uplnu pravdu, ak chces aby pes robil skusky v I. cene, nikdy ho pred tym nepustaj do prirodnej diery. Je to uplne nieco ine a pes sa nauci veci, co ho v umelom brlohu odsunu do nizsich cien. A najma ak ma skusenost s jazvecom.
sirase
Dakujem vam za rady a utvrdenie ze co som si myslel je tak a pravda....nechcem sutaze a 1 miesta,len som chcel bl v 1.c lebo viem ze na nu ma a viem ze na prirodnej robi viac ako 1.c a tvrda je velmi....a macky?!...to nie je super,ani velky kocur to uz viem od jej 9-tich mesiacov....este raz dakujem a mozem si priznat ze som aj ja nieco pokazil....:-);-)
Darius
Nuz skuseny prehovorili asi na tom nieco bude :) ja ti mozem len poradit co ma napadlo a to ze bud uz toho ma plne zuby , ak s nou brloharcis velmi casto , daj jej oddych , aj pri treningu na stopu pre dskuskami to so psom nemozes robit kazdy den....(urcite vies ako to myslim) .... a iank , keby si jej dal zadrhnut neskodnu macku , mozno by jej to pomohlo , zase ten pocit vitazstva
3006sprg
po skusenostiach s prirodnym brlohom a jazvecom si ani nic ine nemohol ocakavat...ide len o to ze je opatrnejsia...vsetci majitelia brloharov ti povedia ze ak chces psa na sutaze tak by si nemal brloharit v prirodnej nore...
pavian
Úplný súhlas s vlčiaskala! Sám som si takto pokazil psa, zostal ostrý, tvrdý, ale pomalý a opatrný či skôr rozvážny. Aj mne sa zdá, že to malo za následok brlohárenie na jazveca, ktoré sa málokedy zaobišlo bez zranení a šitia - celkom 5x mal šitú papuľu, rozpolené uši a drobné zranenia na hrudi ani nerátam :( Inu, taký je život brlohára a na to treba pamätať hneď pri výbere psa...
LuboT
nie som skúsený brlohmajster ale zo života : možno dospela a už vie čo má od líšky/jazveca čakať a dáva si pozor... z iného súdku - moja jagdteriérka bola do roku a pol čisto nezvládnuteľný satan a teraz keď má skoro dva, zmenila sa poriadne ..
sirase
said-no moja nemala take poranenie,mala len prekusnuty horny pysk ale vyhnala a nebola zlaknuta a hned ako vytlacili samca sa vratila do nory a vyhnala aj samicu a uplne sama,kamosova jagoska uz nechcela ist dnu a ta nebola ani skrabnuta... vlciaskala-takze uz mam zobudnut na uspechy na umelej,lebo bola velmi rychla a este kym som nebol s nou na prirodnej tak chvatovala a vyhanala....takze to je len opatrnost?dakujem
vlciaskala
to je bezni jav u psou ze po skusenostiach z prirodnych brlohou su psy rozvaznejsie
SIAD
už sa nikdy nevrátila do normálu, ale na druhej strane bola podstatne staršia 7-8 rokov, tak je možné že tá opatrnosť bola ovplyvnená aj vekom a samozrejme aj utrpenými ranami(našťastie sme ju rýchlo dostali spod zeme, mylne sme si mysleli že je v nore líška, mala čiastočne strhnutú kožu z krku)
sirase
said-a ako to dopadlo??vratila sa do normalu a ako to dlho to trvalo??jasne ze sa to neda odmerat ale vidis rozdiel ako bola ostra a aka je teraz-ja to vidim ten rozdiel...
SIAD
sirase, podobnú reakciu som zažil po stretnutí mojej borderky s jazvecom, subjektívne ako keby stratila ostrosť, ale samozrejme "ostrosť" je ťažko merateľná veličina.
sirase
Radis,ja som rad ale nepaci sa mi ze nerobi ako robila...ja som mal vzdy a aj chcem ostreho psa,nie sracku...inokedy ked nevyhnala sa aspom pobila ale teraz zatlacila a nic viac...to je super,hovoril som ti ze ten tvoj je ziletka,po takych rodicoch su velke predpoklady....na umelej chvat znamena v prirode vyhnanie,lebo tam liska radseej ujde ked vidi satana pred sebou a aj ked ich bude drhnut...ale je ostry. .asta ako keby tu ostrost nejak potlacila alebo stratila....
apple
niektorí dávajú pri tréningu do stredu tretieho kotla klátik, aby sa okolo neho otočili a líšku vyženie...
rado100
Miško a čo by si chcel? Máš super psíka pre prax lebo ty potrebuješ vyhnať a streliť, mŕtva líška v nore ti je na nič. Teraz som prišiel s tréningu a ten môj ide hneď na kontakt. Po nore ide ako duch a keď natrafí na líšku hneď chvatá a ak je líška za mriežkou v treťom kotli, príde až k mriežke a ani necekne len je vyšponovaný ako struna a čaká kedy sa mriežka dvihne. Časom bude na súťaže možno super, ale neviem čo v praxi či ich nebude likvidovať už v nore ale to ukáže čas. Ja by som skôr potreboval aby pekne hlásil poprípade líšku vyhnal. Ty buď rád, že máš to čo máš.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.