dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON

DEZINFEKCIA KŔMNYCH ZARIADENÍ - diskusia

autor: Mysanecko
pridané: 13.3.2013 10:03
zobrazení: 5 339
hlasov: 0

Prosím vás poraďte mi ako dezinfikujete kŕmne zariadenia po zime a aké prípravky používate. Ďakujem.

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
650525
Prečo nabádate na klamstvo - dezinfekcia je potrebná. V našom PZ dezinfekciu vykonávame 2x ročne. Kŕmidlá,soľníky a okolo nich.
fatran
ferco posyp soľou vápnom len tak postraš a bude aj výbor spokojný aj jeleň vydezinfikovaný
ferco
Sennik to je v poriadku. Ale solisko? Mám dlhodobe skusenosti, že diviaky žeru zem okolo soliska. Mladý výbor tlači posypať okolie vapnom. Zato je ten dopyt.
yegi
Vápno sa používa na dezinfekciu okolia krmidiel na jar, ked sa tieto čistia. Pretože v zimnom období, počas intenzívneho prikrmovania, je predpoklad zvýšeného výskytu zveri v jeho okolí a tým pádom vačší predpoklad prenosu chorôb.Soľ sa môže primiešať do ílovitej zeminy a takto predkladať zveri.
ferco
vápnenie solisk. - Ma sa okolo soliska vápniť?. Váš názor. Ked tam diviaky žeru slanu zem.
orol
Zdar!
Jelsovec
Tak,ako ti radia kolegovci. Najprv odstranit zbytky krmiva,hlavne granulky s oblubou ostavaju v rohoch samospadovych krmitok a naberaju vzdusnu vlhkost. Na taketo miesta pouzi bud Savo,alebo obycajnu kuchynsku sol. Na okolie krmnych zariadeni pouzivam vapno,bud chlorove, alebo staci aj,obycajne krmne,ktore kupis v polnonakupe. Zem da este dezinfikovat modrou skalicou,len tam musi byt predpoklad dlhsieho sucha,kdezto vyvapnenie ucinkuje aj pri urcitom stupni vlhkosti. No aj najlacnejsi a relativne ucinny prostriedok je vybudovanie krmnych miest na takych lokalitach,kde sa aspon na par hodin na ne usmeje indianske slnko.....hygiene v lese zdar! ;)
orol
Správne, slnečné lúče - ekologické a nechemické.
MMasska
ja dezinfikujem virkonom a vsetko vycistim stare vyhrabem odstranim a celu plochu postriekam virkonom a ostatne spravi slnecne UV ziarenie!
orol
Povinnosťou je zlikvid. nespotreb. objem. a iné krmivo a toto najlepšie spáliť -s ohňom opatrne !. Takisto dôkladne pohrabať okolie (trus, zbytky, bordel) a na oheň. P.s- dez. chlór. vápnom a pod.
jozef
Daniel odhrab lístie a pod. a daj vápno tak isto ako krmelec v nedelu to aj mna čaká.. :)
Daniel8
Chcel by som sa tiez spytat, ako dezinfikovat solnik a hlavne zem okolo. dakujem za rady
pavelb
vyhrabem koľko sa dá, čo najdalej od kŕm.zariiadenia a potom dezinfikujem vápnom
pavian
Na výber je toho neúrekom... Ja používam Savo a postrekovač, kúpiš všade, dobrá cena. Podstatné je podľa mňa dobre vyhrabať okolie a všetko spáliť ;)

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.