dnes je piatok,  3. apríl 2026,  meniny má Richard,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:22,  dnes západ slnka: 19:16
termovizia nocpix
ODIMON

Vlhkosť náboju - diskusia

autor: Filip112
pridané: 5.11.2012 16:15
zobrazení: 5 628
hlasov: 0

Je brokový náboj potrebne pred polovačkou vysušiť teda dať na radiator sušiť aby bol jeho výkon lepší. Ovplivňuje to silu náboja?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
mibe74
odkaz teraz som to nasiel
mibe74
Pripojim sa aj ja-mne sa este nestalo, aby mi papierovy naboj nesiel do komory- Kup si plastove a mas vystarane. Naboj, pokial by si ho dal susit niekde na pec, tak riskujes a myslim, ze budem mat aj´pravdu, ked napisem, ze taky rychlo "zatepleny" naboj bude pri vystrele mat aj vyssie tlaky-teda, pokial ho hned z pece vlozis do zbrane a budes chciet strielat. Niekde som pozeral serial o odstrelovacoch a jeden americky sniper tam rozopraval, ze ked je vonku aj v zime chladnejsie, tak vyberu naboje a daju ich na slnko zohriat-pokial svieti. Ja osobne som to neskusal a urcite to ma nejaku vyhodu na strelbu napr. na 800 metrov, ale na lovecku asi nie.
orol
BELSON poď nám to odborne vysvetliť, vďaka.
apple
možno ešte jeden postreh: pokiaľ papier vyduje, tak to môžeš sušiť až do dôchodku. došlo tam už k mechanickej zmene v lisovanom papieri a neviem si predstaviť, aký trpaslík zas to rozídené vlákno spletie do pôvodnej štruktúry. pokiaľ ti vlezie do komory, tak si s ním streľ, pokiaľ nie, daj to radšej niekomu znehodnotiť a neopatruj to. samozrejme, ostatné rady ohľadom skladovania nábojov dodržuj. nediv sa, že ti radia mikrovlnku, moc nechýbalo a doporučil som ti ju aj ja. so strelivom sa nešpekuluje.
fedi
môj známy raz položil asi 3 9mm náboje na krb na dosku.neviem aku dlhu dobu ich tam mal ale neskôr som si všimol ryhy v plávajucej podlahe a na strope.. :D šťastie,že býva sám a neublížil sebe ani nikomu inému.Na strelivo si treba dávať sakramentský pozor..
orol
Držiteľ ZP je povinný dodržiavať ZVÝŠENÚ OPATRNOSŤ pri manipulácii so strelivom- neukladať na tepelné zdroje, atď.... Ale k veci. Tým, že je navlhnutá papierová "hilzňa" ešte neznamená, že je navlhnutý aj prach. Ak dáš náboj na rádiator môže sa stať, že nadmieru "presušíš" pušný prach a tento po iniciácií zápalníka na zápalku bude výrazne rýchlejšie horieť, čo poznačí balistiku a výkonnosť náboja pravdepodobne smerom k horšiemu. To je len môj názor. Preto sa tiež odporúča pri skladovaní, resp. uschove streliva toto neskladovať v príliš vlhkom, alebo príliš teplom, suchom prostredí. No a strelivo uchovávať najlepšie tak do 5-7 rokov a zameniť za nové. Ja chápem, že vystrelí aj 50-100 a viac ročný náboj, ale jeho balistické vlastnosti a účinnosť už môže byť totálne poznačená práve prílišnou vlhkosťou, alebo prílišnou suchosťou prachu atď... P.s- "suš" voľne v izbe v teple a ak sa ti zdajú ešte vlhké, na poľ. ber suché-náhradné.
borgeo
Netreba byt najmudrejsim znalcom aby si si uvedomil, ze na radiatore to skor ci neskor proste j@bne. Ak chces susit, tak hlavne na vetranom mieste, ked chces, tak kludne mozes tomu pomoct aj s fenom, ale na studeny alebo vlazny rezim. Ale naboj na radiator, to by nespravil ani moj 6 mesacny jack russel..
Filip112
chlapci ide mi len o rady a postrehy! Nie o najmúdrejšie riešenia múdrych znalcov!
Filip112
Preto sa pítam aby som vedel. Rozprával som sa s jedným znamim a tvrdil mi ze to pomaha. Takze plastove absolutne nenavlhnu.
spito270
tak sme sa zasa nieco nove dozvedeli
yegi
Filip, nie je potrebné plastové sušiť, zohrievaním nezlepšíš ich strelecký výkon, hm...
Filip112
momentalne je vonku 8 stupňov nemame horuce radiatory...
borgeo
naboje na radiator??? si koledujes o ohnostroj..
Filip112
takže je nepotrebne zohrievať(sušiť) plastové z toho dôvodu ze by lepsie strielaly ked su vysušene?
yegi
pokial máš papierové a odložené v aute, môže sa stať,že ich nedostaneš do komory, v tomto prípade je potrebné ich presušiť.plastové tieto problémy nemajú :-D

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.